Balın içeriğinde C vitamini, B1, B2, B3, B5, B6 vitaminleri, kalsiyum, fosfat, sodyum, demir, magnezyum, potasyum, klorür bulunur.
Bal vücuttaki milkrop üremesini önler. Bal göğsü ve ciğerleri temizler. Balın hazmı kolay, atığı yoktur. Bal miğde yaraları (Ülser) için faydalıdır.
Çam balında düşük miktarda glikoz ve fruktoz vardır. Gün içerisinde vücudun ihtiyacı olan potasyum, protein, sodyum, demir ve su ihtiyacını karşılamaktadır. Kansızlığa iyi gelen salgı balı, romatizma hastaları tarafından da kullanıldığında faydası görülmektedir.
İlgili 32 soru bulundu
Yorgunluğa iyi gelen çam balını günde 2 kaşık olarak tüketebilirsiniz. Düzenli olarak tüketilmesi uzmanlar tarafından önerilen çam balı, kahvaltılarda, bitki çaylarına aroma ve tat vermek için, kaymakla birlikte tüketilebilir.
Kırmızı et, sakatatlar, mercimek, kuru fasulye, bezelye, bal, pekmez, ıspanak, patates gibi yiyecekler demir bakımından zengin yiyecekler arasında yer alır. Bu besinlerin tüketilmesi aynı zamanda demir eksikliğinin önüne geçilmesine de yardımcı olur.
Çünkü siyah bal, öksürük ve hırıltıyı önlemeye yardımcı olabileceği gibi göğsünüzdeki gerginliği de giderebilir. Tüm ballar akciğer ve solunum yolları ile ilgili rahatsızlıklarda kişiye yardımcı olur, ancak daha zengin bir içeriğe sahip olmasından dolayı koyu renkli ballardan çok daha fazla fayda sağlayabilirsiniz.
Çam balının en önemli özelliği kıvamı bozulmadan veya donmadan yıllarca saklanabilmesidir. Bu nedenle pazarlaması da kolaydır. Rengi çiçek ballarının ekseriyetinden daha koyudur. Besin değeri biraz daha düşük olmakla birlikte, özellikle boğaz rahatsızlıklarına çok iyi gelir.
Çam balının glikoz miktarı çiçek balına göre daha düşüktür. Bu durumda çam balı çiçek balına göre daha az tatlıdır. Boğazda yakıcı bir his bırakmaz. Çam balı çiçek balına göre daha fazla mineral, enzim ve antioksidan madde içermektedir.
Ilık su içerisine eklediğiniz bal, çözünmeden kalıyorsa gerçektir. Gerçek bal, kaşığınıza aldığınızda uzama yapar, eğer katı bir şekilde kaşığınızda kalıyorsa sahtedir. Gerçek bal, şekerlenir. Buzdolabında uzun süre bekletildiğinde krem, tereyağ kıvamına geliyorsa gerçektir.
3. ÇAM BALI NASIL TÜKETİLİR? Çam balı, tıpkı çiçek balı gibi istenen her şekilde tüketilebiliyor. Tek başına rahatlıkla tüketilebilecek olan çam balı, çeşitli yiyecek ve içeceklere de eklenebiliyor. Çam balı, içim sıcaklığındaki çeşitli bitki çaylarına ve sıcak süte de gönül rahatlığıyla ilave edilebiliyor.
Kestane balının olumlu etkilerinden biri midedeki sindirimi kolaylaştırmasıdır. Özellikle reflü ve ülsere bağlı olarak meydana gelen mide yanmalarında etkilidir. Dolayısıyla kestane balı, mideye iyi gelen bir bal türüdür.
-Kan yapıcı etkiye sahip olduğundan kansızlığı giderir. -Sinir hastalarının sinirlerini yatıştırır. -Karaciğerin işleyişini düzene sokar. -Kabızlığın giderilmesine yardımcı olur.
Donma ve şekerlenme yapmayan bu bal, uzun yıllar boyunca muhafaza edilebilir. Bu nedenle çam balı donar mı diye bir endişeniz olmasın. Çünkü hakiki çam balı donma yapmaz. Çiçek balı ile kıyaslandığında glikoz ve fruktoz oranı çok düşüktür.
Çam Balının Sindirime Faydaları: İçindeki şekerlerin bir başka cins şekere (fruktozun glikoza) dönüşebilme özelliği sayesinde bal, yüksek miktarda asit içermesine rağmen, en hassas mideler tarafından bile kolaylıkla sindirilir. Aynı zamanda bağırsakların ve böbreklerin daha iyi çalışmasına yardımcı olur.
Çam Balı Türkiye'de sadece Muğla-Marmaris-Aydın-Kuşadası ve yakın yöresi ile Çanakkale ili ve Kaz Dağları'nın belirli bölgelerinde üretilmektedir. Bunun sebebi de çam ağacında basurayı salgılayan çam pamuklu koşnilinin sadece bu yörelerde yaşayabiliyor olmasıdır.
Gerçek ve en iyi organik balı anlamanın yolu organik sertifikaya sahip olup olmadığını kontrol etmeniz gerekmektedir. Sertifika da incelemeniz gereken biri kimyasal analiz başlığının altında “prolin analizi” değeridir. Prolin vücudunuz için gerekli ve sadece orijinal ballarda olan bir proteindir.
1- ASTIM: Kestane balı astım hastalığının tedavisinde kullanılır ve hasta ergenlik çağına girmemiş ise hastalığı 1 yılda tedavi edilebilir.
Çam balı nefes darlığı için kullanılır mı? Çam balının nefes açıcı özelliği bulunmaktadır. Bu nedenle astım, bronşit ve öksürüğün tedavisinde olumlu sonuçlar verir.
Sabahları aç karnına bal yemek, mide asidinin dengelenmesine yardımcı olarak mide ağrılarını hafifletir. Kronik mide rahatsızlığı çekenlerin düzenli olarak sabahları bal tüketmeleri tavsiye edilir. Balı direkt olarak yemek ağır geliyor ise de balı ılık su ile seyrelterek içilmesi önerilmektedir.
Kırmızı etler, sakatatlar, kümes hayvanları ve özellikle hindi, balık ve deniz ürünleri zengin birer demir kaynağıdır. Yumurtalar, süt ürünleri, baklagiller, kuruyemişler ve yağlı tohumlar, koyu yeşil yapraklı sebzeler, tam tahıllar, meyveler ve özellikle kurutulmuş meyveler demir oranı yüksek gıdalardır.
Demir açısından zengin gıdalar şu şekilde sıralanabilir: Organ etleri ve sakatatlar, Yağlı tohumlar ve kuruyemişler: fındık, fıstık, kaju, badem, susam, antep fıstığı ve kabak çekirdeği. Beyaz et: Tavuk, hindi, ördek gibi kümes hayvanlarının eti.
Kan dolaşımının sağlıkla sürmesini sağladığından çam balı, tansiyonun dengelenmesine de yardımcı oluyor. Yine bu etkisiyle kalp ve damar sağlığını da destekliyor. Çam balının kansızlığa da iyi geldiği biliniyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri