Buzdolabınızın sebze bölümünde, oluşan fazla nemin tahliye edileceği kısmın tıkanması su akıtmasına sebep olur. Yiyeceklerin doğru yerleştiğinden ve tahliye kanalının tıkalı olmadığından emin olun.
Buzdolaplarında su akıtma problemi genel olarak yemeklerin sıcak konmasından kaynaklanır. Yani diğer bir ifade ile yiyecekler buzdolabına çok sıcak ya da çok soğuk yerleştirilmemelidir. Aksi takdirde buzdolabının iç kısmı üzerinden terleme ile beraber su akıtma durumu ortaya çıkar.
Sandık tipi derin dondurucunuzun dibinde su tahliye deliği bulunur. Tahliye deliğinin üzerinde tıpa vardır. Tahliye deliğini tıpası tam takılı değilse veya ürünün dış yüzeyinde bulunan tahliye kapağı kapalı değilse derin dondurucunuz su akıtabilir.
Buzdolabının motorunun hemen üst kısmında bulunan bu su haznesi motorun sıcaklığını düşürmeye yarar. Yani bu su kabının buharlaştırma haznesi olarak adlandırılması da mümkündür. Ürünün su haznesinden motorun üstüne damlayan su buharlaşarak ısıyı emme görevi görür.
İlgili 27 soru bulundu
Buzdolabınızın sebze bölümünde, oluşan fazla nemin tahliye edileceği kısmın tıkanması su akıtmasına sebep olur. Yiyeceklerin doğru yerleştiğinden ve tahliye kanalının tıkalı olmadığından emin olun.
Eğer motor çalışmıyorsa, motorun arızalı olabileceğini gösterir. Sesli çalışma: Buzdolabı normalde düşük bir sesle çalışır. Ancak, motorun arızalı olması durumunda anormal bir ses duyulabilir. Yüksek sıcaklık: Buzdolabının içindeki yiyecekler normalden daha sıcaksa, motorun arızalı olabileceği gösterir.
Buzdolabının buzluk kısmının -18, normal kısmının +4 derece olabileceğini söylemiştik. İdeal buzdolabı derecesi kaç olmalı sorusunun asıl yanıtı budur. Eğer buzdolabı kısmında sıcaklık hissediyorsanız en soğuk ayar olan 1'e doğru çevirebilirsiniz. Yaz aylarında ise +2 derece ve -20 dereceye ayarlanması doğru olacaktır.
Su tahliye tapası, derin dondurucunuzda fazla suyun biriktiği bölümdür. Makinenizi kısa süre önce fişten çektiyseniz, oluşan karlanma ve buzlanma eriyerek bu bölümde birikir. Su tahliye tapası gevşemişse alt kısımdan su akıtabilir.
Bu durum da normaldir. Fanlar, kapak kapalıyken devreye girerek soğuk havanın buzdolabının içinde dolaşmasını sağlar. Kapıyı açtığınızda kesiliyor, kapattığınızda başlıyorsa, bu fan sesidir. Özellikle gece sessizliğinde daha rahat duyulur ve normaldir.
Buz erir ve cihazın arka duvarındaki tahliye hortumu yoluyla cihazın arka tarafının alt kısmında yer alan kanala doğru akar.
Örnek verecek olursak; Bosch buzdolabı yaz kış ayarı kaç olmalı diyenler için buzluk bölmesi -20 derece, soğuk meyve sebze bölümü ise +4 derece önerilmektedir. Beko markalı buzdolabı için ise; Yaz aylarında buzdolabının dondurucu kısmını -20, -21, -22, -23, -24 dereceye getirilebilir.
Dahili terleme genelde, buzdolabı içine sıcak havanın girmesine izin veren kapının kauçuk şeridinin kurumasından kaynaklı olabilecek nem süzememe nedeniyle gerçekleşir. Özellikle buzlanmadan bağımsız olmayan buzdolaplarında olmak üzere aşırı sayıda kapı açılmaları da ayrıca terlemeyi arttırır.
Belli başlı bazı sebeplerden dolayı buzdolabı su kaçırma, yani akıtma durumu yaratabilmektedir. Özellikle buzdolabının drenaj kanalları gereksiz buzlanma ile beraber tıkanma yaratabilir. Böyle durumlarda ise su, su kanalları yerine bulmuş olduğu ilk açıklıktan akmaya başlar.
Buzdolabı derecesi yazın kaç olmalı sorusunun cevabı genellikle 2 ile 5 derece arasında değişir. No frost buzdolabı modellerinde de bu aynıdır. Gıdalar, bu derece aralığında etkili bir şekilde soğutulur. Kışın buzdolabı derecesi kaç olmalı sorusunun cevabı ise 5 ile 8 derece olarak açıklanabilir.
Kapakları açık bırakıp kar-buz eriyene kadar bekleyin ve tamamen eridikten sonra kuru bir bez ile silin. Bekleme süresini kısaltmak için kesici ya da delici aletle karı-buzu temizlemeye çalışmayın. Eritme ve kurulama işlemi bittikten sonra, ürünü tekrar fişe takın ve dereceleri en soğuk ayara getirin.
Dondurucu bölümünüz aşırı doluysa, buzdolabından su sızması olabilir. Çok fazla yiyecek veya buz, hava dolaşımını engelleyebilir ve buzdolabının içinde yoğuşma oluşmasına neden olabilir.
Su tahliye tapası, derin dondurucunuzda fazla suyun biriktiği bölümdür. Makinenizi kısa süre önce fişten çektiyseniz, oluşan karlanma ve buzlanma eriyerek bu bölümde birikir. Su tahliye tapası gevşemişse alt kısımdan su akıtabilir. Bu durumda tapayı kontrol edin.
Buzdolabınızın soğutucu kısmının kapağını açtığınızda yan ya da arka tarafta bir termostat (sıcaklık kontrol aracı) düğmesini ve etrafında derece göstergelerini görürsünüz. Ortalama bir soğukluk tercih ediyorsanız düğmeyi 4 dereceye; en soğuk konumu tercih ediyorsanız 2 Santigrat dereceye ayarlayın.
Ortalama bir soğukluk tercih ediyorsanız düğmeyi 4 Santigrat dereceye, en soğuk konumu tercih ediyorsanız 2 Santigrat dereceye ayarlayın.
Buzdolabı ayarı + 4 derece ve - 18 derece arasında bulunması gerekmektedir. Kullanımdan kullanıma fark olmasının yanında artı 2 dereceye göre de ayarlama yapılabilmektedir. Yaz aylarında soğutma derecesinin arttırılması ihtiyacından dolayı +2 ve - 20 aralığında ayar yapılması önerilmektedir.
Yeni nesil dijital panelli buzdolaplarında ise genelde +4 ile -20 derece arasında ayar seçenekleri sunulmaktadır. Kış aylarında geniş kısmın derecesi +4 veya +2 civarında olabilir. Hatta eğer az gıda bulunduruyorsanız +4 derecede kullanabilirsiniz. Buzluk kısmının ise derecesi -18 altına düşmemelidir.
Tüketim yarı yarıya düşüyor ama yağsız gaz olduğu için buzdolabının motorunda aşınma artıyor. Buda buzdolabının motor ömrünü kısaltıyor. R600 gazlı buzdolaplarının yaklaşık 7 yıl ömürleri olduğunu düşünüyorum. Bu 8 yılda olabilir ama 3-4 senede bile arıza yapan oluyor” diye konuştu.
o Buzdolabınızdan fokurtu veya şırıltı şeklinde bir ses geliyor ise, bu buzdolabınızın içerisindeki borularda dolaşan gazın sesidir. o Buzdolabınızdan su akış sesi geliyor ise, buz çözme işlemi esnasında, eriyen buzun buharlaştırma kabına akarken bu sesi çıkarması normaldir.
Söylediğimiz gibi gaz içeride kaldığı ve dışarı asla çıkmadığı için yani bir döngüde olduğu için gazın bitmesi söz konusu olamaz. Tek bitme şansı gaz kaçağıdır ki bu uzun yıllarda görülebilen bir olaydır. Ne kadar sıkı olursa olsun gaz kaçağı her zaman olur fakat bu 10 yıl kadar bir sürede gerçekleşmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri