Tatlı Su: İç sularımız ve akarsularda yaşayan alabalık, sazan, turna, somon, yayın vb. balıklardır.
Yüzey Balıkları (Deniz balıkları): Bu balıklar genelde sürüler halinde, denizlerde açık su bölgesinde yaşarlar. Hamsi, istavrit, uskumru, kefal, kılıç, lüfer, somon, palamut, sardalya gibi. Dip balıkları: Bu balıklar deniz zemininde yaşarlar.
Denizin yüz metrelik üst kısmında yaşayan hamsi, istavrit, uskumru, palamut gibi göçmen balıklara yüzey balığı, daha aşağıda bulunan mezgit, kefal, levrek, lüfer, barbunya, kalkan gibi balıklara dip balığı deniyor.
Cıva nedeniyle kesinlikle kaçınmamız gereken 4 tip balık vardır; köpek balığı, uskumru, kılıç balığı ve tile balığı.
Denizin 100 metreden daha derininde, tabana en yakın kısımlarda yaşayan balıklara dip balığı adı verilir. Mezgit, kalkan, lüfer, levrek, çipura, barbun ve kefal; en çok tüketilen dip balıklarıdır.
İlgili 28 soru bulundu
Dip balıkları, kirli denizlerde deniz dibinde sanayi atıkları, çeşitli çöpler ve sorumsuzca atılan maddelerin içerdiği kurşun, kadmiyum ve cıva gibi ağır metallerden etkileniyor. Uzmanlar boğazlar ve Marmara Denizi'nde, deniz dibindeki kirlilik nedeniyle dip balıkları önermiyor.
Tatlı Su: İç sularımız ve akarsularda yaşayan alabalık, sazan, turna, somon, yayın vb. balıklardır. Tatlı su balıkları, deniz balıklarına oranla daha az lezzetlidir. bunun için, lezzetli oldukları zamanları bilmek ve ona göre kullanmak gerekir.
Yanlış: Yediğimiz tüm proteinler bazı kirletici maddeler içermektedir. Norveç somonunda ise bu seviye, besleme stoğundaki bitkisel bileşenlerin artan kullanımı sayesinde azalmıştır. Günümüzde Norveç somonu, yağlı vahşi balıklardan daha az kirletici ve ağır metal barındırır.
Sardalya, hamsi, istavrit, gibi balıklar en düşük cıva içeren balıklardır. Bunları mevsiminde gönül rahatlığı ile tüketebilirsiniz. Somon ve dil ebat olarak daha büyük olmakla beraber cıva içerikleri azdır. Ahtapot, kalamar, karides gibi deniz ürünleri de düşük miktarda cıva içerir.
Yüksek oranda omega 3 içeren somon balığı ayrıca protein, çeşitli vitaminler ve mineraller açısından zengin bir besindir. Günlük protein ihtiyacının büyük bölümünü karşılar. 85 gram somon balığında yaklaşık 22 gram protein bulunur. Somon balığı A, C, D, B6, B12, D ve E vitaminleri açısından zengin bir besin kaynağıdır.
Hamsi, istavrit gibi… Büyük balık tüketmek istiyorsanız, en güvenli balıklar Kuzey denizlerinden gelen balıklardır. Yani soğuk deniz balıklarında metal yoğunluğu riski yok denecek kadar azdır.
Hanefi mezhebine göre, balık suretinde olmayan deniz hayvanlarının etlerini yemek haramdır. Buna göre, daima suda yaşayan, suda barınan hayvanlardan her çeşit balık eti yenebilir. Kalkan balığı, sazan balığı, yunus balığı, yılan balığı bu kabildendir. Fakat, diğer su hayvanları caiz değildir.
Dere kaya balıkları göl ve nehirlerde yaşayan bir çeşidi olmaktadır. Eti lezzetli olan bu balıklar genellikle birçok balığa av olmaktadır.
Somon balığı; soğuk ve temiz sularda ,açık pembeye yakın tonlarda, başları pulsuz çokca sağlık faydası bulunan bir balıktır. İçerisidne bolca A vitamini, C vitamini, B6 vitamini bulundurur. Kalsiyum, demir, magnezyum, selenyum gibi minerallerinden zengindir.
Besleyici ve lezzetli bir balık olan levrek tezgahta tercih edilecek öncelikli bir balıktır. Nisan : Kırlangıç, levrek, mercan bolca çıkar. Tekir ve tekirin büyüğü diye sayılan barbunya da önemli miktarda tutulur. Barbunya (Ya da barbun) balığı en lezzetli balıklardandır.
Yapıları daha yuvarlak ve daha kalın olan alabalıkların aksine, somon daha ince ve daha uzundur. Alabalıklardan daha keskin, daha açılı kafaları vardır, ancak kuyrukları benzerdir. Ayrıca somon balığının derisinde çok az leke bulunur veya hiç yoktur, alabalıkta ise çok sayıda leke bulunur.
Metil cıva mikrotübül oluşumunu, nöronlarda protein sentezini engeller. Hücre zarı etkinliğini değiştirir, DNA sentezini bozar. Sonuçta sinir sistemine çok ileri derecede toksik etki yapar.
Omega 3 En Çok Hangi Balıklarda Var? Somon, uskumru, ton balığı, ringa balığı ve sardalya gibi soğuk sularda yaşayan yağlı balıklarda bol miktarda omega 3 bulunur.
Denizlerimizde (temiz, kirlenmemiş) yaşayan hamsi, sardalya, istavrit gibi balıklarda civa yok denecek kadar azdır, dil balığı, barbun, tekir, palamut, uskumru gibi orta boylu balıklarda civa düşüktür.
Bilim insanları, birden fazla bulaşma vakası keşfettikten sonra düzenli olarak çiftlik somonu yemenin geliştirme riskini artırabileceği konusunda uyardılar. Birçok balık çiftliğinde yetiştirilen somon, özellikle kanserojen kimyasallarla kirlenmişti.
3. Somon balığı
Kalp sağlığı için çok önemli bir besindir. Kan basıncını ve ritmi düzenleyen, trigliserid yağları üzerine olumlu etkileri olan omega-3 EPA ve DHA'dan zengindir. Amerikan Kalp Derneği haftada en az 2 porsiyon, somon veya benzer yağlı balık yenmesini tavsiye etmektedir.
Hem lezzeti hem de fiyatı ile fark atıyor. Türk somonu Norveç somonuna göre yağı daha az, kılçık ve kemik yok. Marmarisliler ilk başta alıcı olmadı ama denedikçe talep daha çok arttı. Türk somonun az yağlı olması, kılçık ve bulunmaması nedeniyle aileler çocukları için tercih ediyor" dedi.
Özelikle Omega-3 bakımından çok zengin olan somon balığı kılçıksız, etli ve yağlı yapısı ile hem besleyici, hem de doyurucu bir deniz ürünüdür. Somon balığının fümesi çok meşhurdur ancak yağ içeriği yüksek olduğu için ızgara ve fırında pişirmeye de elverişlidir.
En yağlı ve lezzetli döneminde olan Sardalya'nın dışında ise; İstavrit,Sarıkanat,Sarıağız,Akya,Orkinos,Kaya Balığı,Trança,Sinarit tüketilmelidir.
Soğuk su balığı olmasından dolayı daha yağlı bir balıktır. İnsan vücudunun kendi başına üretemediği ve sağlığımız açısından inanılmaz öneme sahip olan Omega 3 yağ asitleri bakımından balıklar arasında en zengini olması, lezzetli ve kılçıksız olması onu eşsiz kılan birkaç özelliktir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri