Derin dondurucularda ya da buzdolabınızın derin dondurucu bölümünde; hamsi, sardalya gibi küçük balıklar 3 ay, 3-4 adeti bir kilo gelen Çipura, Lüfer gibi balıklar 5 ila 6 ay, bir kilodan büyük balıklar ise 6 ila 8 ay muhafaza edilebilir.
Önemli bir not: Eğer eski tip bir buzdolabınız varsa balıklarınızı buzlukta 14-15 gün kadar saklamanızı, bu süreyi uzatmamanızı tavsiye ederiz. Ancak yeni nesil buzdolaplarında ya da derin dondurucularında balığı buzlukta bekletme süresi 4 ila 6 aya kadar çıkar.
Buzdolabının +5 C'lik bölmesinde 3 gün, tek yıldızlı dolapların buzluklarında 0 ila -5 C arasında 14 gün saklanabilir. Daha uzun süreli saklamalar için üç yıldızlı buzdolaplarının -18 derecelik deep-freeze'leri veya bağımsız deep-freeze'ler kullanılmalıdır.
Bu nedenle gıdaları ancak yiyeceğiniz zaman çözdürün, buzu tamamen çözüldükten sonra 24 saat içinde yiyin."
Balığın Tazeliğini Anlamanın Püf Noktaları
Taze balığın etli kısmına dokunduğunuzda eti daha diridir. Ancak balığınız yumuşamışsa balık bayattır. Taze balığın pulları kolay bir şekilde kopmaz ve rengi parlaktır. Balık yeterince parlak görünmüyor ise yüksek olasılıkla bayattır.
İlgili 34 soru bulundu
- Balığın kulaklarına dikkatle bakınız. Kulakları pembe olmalı gri renge dönme varsa bayattır. - Balığın kuyruğu ve yüzgeci parçalanmamış olmalı. Parçalanma veya çizik varsa balığın bayat olduğuna işarettir.
Balık Yedikten Sonra Vücutta Kızarıklık, Ateş Basmasına Dikkat! Histamin zehirlenmesi baş ağrısı, baş dönmesi, bulantı, karın ağrısı, yüzde- vücutta basmakla solan kızarıklık, yutma zorluğu, düşük kan basıncı, kaşıntı, vücutta şişme ve ishal gibi belirtilerle ortaya çıkmaktadır.
Izgara veya tavada kızartma için özel teknikler tavsiye edilse de, dondurulmuş balıkları çözülmeden bile pişirebilirsiniz. Deneyin ve eğer beğenmezseniz, güvenliği veya kaliteyi etkilemeden donmuş balıkları çözmenin birçok yolu vardır.
Dondurulmuş besinler sadece bir kerede çözdürülüp kullanılmalıdır. Çözdürülmüş olan bir besin kesinlikle tekrar dondurulmamalıdır. Aksi halde içerisinde mikroorganizmalar üreyecek ve bir sonraki tüketiminde besin zehirlenmelerine sebebiyet verebilecektir.
Derin dondurucudan donmuş halde çıkarılan balık, bir. kap içerisine alınır ve buzdolabına konularak çözülmesi. beklenir. Bu şekilde balığı çözdürmek zaman alır.
Dr. Mustafa Sarı, "Taze palamutları derin donduruculara atalım. Sıfırın altında 18 derecede dondurduktan sonra, bir iki aylık sürede hiç sorun yaşamadan rahatça tüketebiliriz." şeklinde açıklamada bulundu.
2-Balık. Balık da tekrar ısıtıldığında besin değerini kaybediyor. Ancak daha da önemlisi hijyenik açıdan risk taşıması. Bu risklerden kaçınmak için balığı mutlaka pişirdiğiniz sıcaklıkta ısıtmalı ve bir kereden fazla ısıtma işlemini tekrarlamamalısınız.
Mikrodalga ile çözdürme işlemi balıktaki kalite kaybının en aza indiren yöntemlerden biridir. Dolayısıyla tavsiye edilen yöntemlerin başında mikrodalga ile çözündürme gelmektedir. Diğer yöntem ise eğer vaktiniz varsa dondurucudan çıkarttığınız balığı buzdolabınızın üst kısmına koyarak çözdürebilirsiniz.
Bu kapsamda balık yıkandıktan sonra iyice kuruduktan sonra buzdolabı poşetine konmalıdır. Uygun saklama koşullarına riayet edildiğinde balık 1-2 ay buzdolabında saklanabilir. Buzluktan çıkardığınız balığı da aynı gün içinde tüketmeniz tavsiye edilir.
Çipura balığını temizleme işlemine, pullarıyla başlanmalıdır. Bunun için tıraşlama aparatı kullanılabilir. Eğer tıraşlama aparatı yoksa, bıçağın keskin tarafıyla da pullar temizlenir. Balık yan bir şekilde tutulur ve bıçağın keskin tarafıyla dikkatli bir şekilde, üzerindeki pullar kazınır.
Balıkları buzdolaplarının +5 dereceli raflarında 3 gün saklayabilirsiniz. 0 ve -5 dereceli buzluklarda bu süre ortalama 14 gündür. -18 derecelik deep freeze'lerde küçük balıklar 3 ay, lüfer gibi balıklar 5-6 ay, büyük balıklar ise ortalama 6-8 ay kadar saklanabilir. -25 dereceli deep freezelerde bu süre daha fazladır.
Temizlenmiş, yıkanmış balıkları naylon torba içinde saklıyorsunuz. Halbuki bu durum balığın hava almasını engelleyecektir. Bunun yerine streç filme sarılı olarak buz içinde yatırarak saklamak daha doğru olacaktır.
Derin dondurucunun buzlu kısımlarına balıkları yan yatırarak yerleştirmeye özen gösterin. Balığın diriliğini korumak için uygulanan en önemli yöntem, tuzlamadır. Balığı derin dondurucuya koymadan önce mutlaka tuzlayın. Böylece tazeliğini daha uzun süre saklayabilirsiniz.
Çiğ balık. Çiğ balık tıpkı tavuk gibi buzlukta saklanırsa tarihi geçmiş olsa bile tüketilebilir. Konserve ton balıkları, kapağı açılmadığı takdirde, son tüketim tarihinden sonraki 2-5 yıl dayanabilir.
balıkları dondurmadan önce temizlemek gerekir ama hamsi, sardalya gibi balıklar temizlenmeden buzluğa konulmalıdır. dondurma işi mümkünse 2-3 saat 0 -4 derecede sonra buzlukta olmalıdır, mümkünse tatlı suyla yıkamadan deniz suyuna soktuktan sonra dondurulmalıdır.
Balıketi gibi et ve et ürünlerinin veya sebze ve meyvelerin temin edildikten hemen sonra uygun koşullarda dondurulması, ürünlerin alındığı ilk günkü tazeliğinin korunmasını sağlıyor. Dolayısıyla dondurmak demek tazelik demek oluyor.
Uygun şartlarda saklanmayan balıklar zehirlenmeye neden olur. Tam pişirilmeyen balıklar, süt ile beraber kişiyi zehirleyebilir. Tüketim için hazırlanan balıklarda zehirli kimyasallar yer arıyorsa, ardından alınan süt ya da yoğurt zehirlenme için meydan oluşturacaktır.
Balık zehirlenmesi genel olarak balık tükettikten sonra 2-3 saat içinde kendini belli eder. Daha sonra bu zehirlenme 3 güne kadar sürebilir. Destek alınmadığı takdirde semptomları 2 haftaya kadar kendisini belli eder. Tedavi edilen kişi aynı günde normal yaşamına devam eder.
Balıktan Zehirlenme Nasıl Anlaşılır? Balıktan kaynaklı zehirlenmelerde diğer gıda zehirlenmelerinde olduğu gibi kusma ve mide bulantısı şikayeti ortaya çıkar. Balık tükettikten sonra da 2 ila 3 saat arasında bu şikayetle rile karşı karşıya kalınırsa balık zehirlenmesinden şüphelenilebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri