Balıklar buz dolabının buzluğunda sağlıklı olarak 1 hafta. Balıklar derin veya dikey dondurucuda 3 ay durabilir. Balıklar sağlıklı bir şekilde -60 -75 derecelerde dondurulur. Balıklar bu şekilde dondurulduktan sonra, 12 ay derin dondurucularda -22 derecede saklanırlar.
Derin dondurucularda ya da buzdolabınızın derin dondurucu bölümünde; hamsi, sardalya gibi küçük balıklar 3 ay, 3-4 adeti bir kilo gelen Çipura, Lüfer gibi balıklar 5 ila 6 ay, bir kilodan büyük balıklar ise 6 ila 8 ay muhafaza edilebilir.
-18 derecelik deep freeze'lerde küçük balıklar 3 ay, lüfer gibi balıklar 5-6 ay, büyük balıklar ise ortalama 6-8 ay kadar saklanabilir. -25 dereceli deep freezelerde bu süre daha fazladır.
Önemli bir not: Eğer eski tip bir buzdolabınız varsa balıklarınızı buzlukta 14-15 gün kadar saklamanızı, bu süreyi uzatmamanızı tavsiye ederiz. Ancak yeni nesil buzdolaplarında ya da derin dondurucularında balığı buzlukta bekletme süresi 4 ila 6 aya kadar çıkar.
Donmuş balık tüketmek hiç balık tüketmemekten elbette daha faydalıdır. Fakat donmuş balık tüketirken balığı sadece bir kere çözdürmeye dikkat etmelisiniz. Çünkü donmuş balık çözdürülüp tekrar dondurulursa zararlı bakteriler ürer.
İlgili 17 soru bulundu
Balıklar derin veya dikey dondurucuda 3 ay durabilir. Balıklar sağlıklı bir şekilde -60 -75 derecelerde dondurulur. Balıklar bu şekilde dondurulduktan sonra, 12 ay derin dondurucularda -22 derecede saklanırlar. Balıklar dondurulduktan sonra sağlıklı olarak buz dolabında 12 saatte bekletilerek çözülmesi sağlanır.
Gözler donuk ve mattır. Bayat balığın solungaçları solgun bir kırmızılığa sahiptir. Bayat balığın ağzının bir kısmı açılmaya başlamıştır. Bayat balık suya koyduğunuzda havada kalır.
Bayat balık suda havada kalır. Taze balığın ağız kısmı genelde kapalıdır. Bayat balığın ağız bölümü açılmaya başlar. Taze balıkta, doku kılçıklarından daha zor ayrılır.
Balık Yedikten Sonra Vücutta Kızarıklık, Ateş Basmasına Dikkat! Histamin zehirlenmesi baş ağrısı, baş dönmesi, bulantı, karın ağrısı, yüzde- vücutta basmakla solan kızarıklık, yutma zorluğu, düşük kan basıncı, kaşıntı, vücutta şişme ve ishal gibi belirtilerle ortaya çıkmaktadır.
Tuzlama işlemi için kaya tuzu veya sofra tuzu kullanabilirsiniz. Balıkları direkt buzluğa atmak, tazeliklerinin ve suyunun gitmesine neden olur. Bu yüzden balıkları ilk önce buzdolabında 1 saat bekletin. Ardından tuzlama işleminden geçirerek buzluğa atabilirsiniz.
Çiğ balık derin dondurucu özelliği olmayan normal buzluklarda yaklaşık 40 – 45 gün dayanır. Ancak derin dondurucu özelliği olan buzdolaplarında ise ortalama 6 ay süre ile saklanmaktadır.
Beheri 1 kilodan büyük balıklar için ise 6 ila 8 aydır. -25°C'lık "deep-freeze"lerde ise bu süre yaklaşık %50 artar. Balıkların dondurulmadan önce temizlenmesi gerektiğini belirtmiştik. Ancak hamsi, sardalya ve gümüş gibi balıklar bunun istisnasıdır. Bu balıkların temizlenmeden saklanması gerekir.
Eğer dolabınızın buzluk kısmına koyacaksanız -5 derecelik ayar ile 12-14 gün arası tazeliğini koruyabilir; soğuk raf kısmına koyacaksanız da balığınızı dolabınızın +5 derece olması durumunda 3 gün boyunca saklayabilirsiniz. Pişmiş balık dolapta kaç gün dayanır?
Fırında pişirmekten veya haşlamaktan biraz daha karmaşık olsa da, donmuş somonu ızgara yapmak veya tavada kızartmak hala çok basit ve haftanın herhangi bir gecesi tamamen yapılabilir.
Bir de dondurucudan çıkan balığı temizlemek çok zordur. Temizlik sırasında balık çoğu kez parçalanır ve balığın çözülmesi için de beklemek gerekir. Derin dondurucudan sonra çözdürülen balığın etlerinin arasındaki bağlar zayıflar bu bakımdan parçalanması kolaylaşır.
Dr. Mustafa Sarı, "Taze palamutları derin donduruculara atalım. Sıfırın altında 18 derecede dondurduktan sonra, bir iki aylık sürede hiç sorun yaşamadan rahatça tüketebiliriz." şeklinde açıklamada bulundu.
Balıktan Zehirlenme Nasıl Anlaşılır? Balıktan kaynaklanan zehirlenmelerde vakalarında öteki besin zehirlenmelerindeki gibi kusma ve mide bulantısı semptomları yaşanır. Balık tüketiminin ardından da 2-3 saat içinde de bu durum yaşanırsa balık zehirlenmesi riski olabilir.
Balık yedikten sonra süt içilir mi sorusuna evet cevabını vererek akıldaki soru işaretlerini yok etmeye geldik. Halk arasında bilinenin aksine balık ile süt ve süt ürünleri birlikte tüketilebilir.
Vücuttaki yararlı etkilerini azalttıkları için balığın yanında gazoz, kola, meyve suyu ve meyve aromalı içecekler gibi asitli içecekler tüketmeyin. Tercih edeceğiniz taze limon sıkılmış maden suyu sindirim sistemini desteklemesinin yanı sıra sağladığı antioksidan ve minerallerle daha sağlıklı bir seçim olacaktır.
Balık Zehirlenmesi Tedavisi
Zehirlenmenin ardından zehirli gıdayı vücuttan atmak gerekmektedir. Bu yüzden kusmak için kişi kendini zorlayabilir ve bu şekilde ilk adımda toksinler vücutta atılabilir. Ardından limonlu su ve su tüketimi arttırılır.
Eğer aldığınız balığın taze olduğuna emin değilseniz, dondurulmuş balık daha sağlıklı olabilir. Dondurulmuş balıklar, tutulur tutulmaz gemideyken işlenir ve çabuk bozulan iç organları atılır. Oysa taze diyerek satılan balıkların, yakalandıktan sonra siz alıncaya kadar ne kadar beklediklerini bilemezsiniz.
Balık zehirlenmesine iyi gelen yiyecekler elma, muz, limon ve haşlama sebzeler olabilir. Zehirlenmeden dolayı yorulan midenizi çorba ve sulu gıdalar ile rahatlatmanız tavsiye edilir. Az yağlı ve az tuzlu gıdalar ile birkaç gün geçirip eski sağlığınıza kavuşabilirsiniz.
Bozuk balıkta çok rahat bakteri üreyebilir. Bu durumda balık zehirlenmesi yaşanabilir. Balık zehirlenmesinde vücut birtakım belirtiler gösterir ve bunlar arasında baş dönmesi, mide bulantısı, kusma, baygınlık gibi çeşitli semptomlar sayılabilir.
Balığı soğuk su dolu bir tencereye koy.
Eğer balık suyun üstüne çıkarsa tamamen suyun altında kalması için üstüne bir tabak ya da başka bir ağırlık koy. Balık, soğuk suda hemen çözülecektir. Bir saat kadar bekleterek, pişirmeden önce tümüyle çözüldüğünden emin ol.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri