Buzdolabından çıkan et maksimum 12 saatte çözülür. Çözülmenin ardından en fazla bir gün buzdolabında muhafaza edilir. Çok fazla bekletmeden tüketmek gerekir.
➽ Kullanmak için derin dondurucudan çıkardığınız eti oda sıcaklığında değil, buzdolabının alt raflarında bekletin. Çözünen etin 1-2 günde tüketilmesi gerekir. ➽ Dondurulan et çözdürüldükten sonra kesinlikle yeniden dondurulmamalıdır.
Etin buzdolabı sıcaklığında çözülmesi 24 saati bulacaktır. Çözüldekten sonra 2-3 gün daha buzdolabı sıcaklığında bozulmadan etinizi saklayabilirsiniz. Et çözdürmenin en sağlıklı yolu budur. Ancak çözülme süresi uzun olduğu için planlamanızı buna göre yapmanız gerekmektedir.
BESLENME UZMANI BULUT: "BUZLUKTAN ÇIKAN ETLERİ BEKLETMEDEN PİŞİRİN”
Tekrar et ürünlerini çözüldükten sonra dondurursak bakteri olur ve çürür. Bu durum birçok sağlık sorunlarına yol açabilir. Dondurulmuş ürünler ile taze günlük çıkan et ürünlerinin tadı farklı olur. Dondurulmuş ürünler çözülürken ürünün üzerindeki buz çözüldükçe ete karışır buda etin tadını bozar” diye konuştu.
İlgili 26 soru bulundu
Çözdürülmüş eti yeniden dondurma
Şimdi içinizi rahatlatabilirsiniz, et çözüldüğünde ve dondurucudan ilk kez çıkarıldığında buzdolabında düzgün bir şekilde muhafaza edildiği sürece daha sonraki bir tarihe kadar tekrar dondurmak güvenlidir.
Dondurulmuş eti çözdürdüğünüz ve ardından bir kısmını veya hiçbirini pişirmemeye karar verdiğiniz bir zaman gelebilir. Bu durumda, et dondurucudan ilk çıkarıldığında çözülmüş ve buzdolabında uygun şekilde saklanmışsa, eti daha sonraki bir tarihe kadar yeniden dondurmak güvenlidir.
Tazeliklerini korumaları için, yalnızca tüketeceğiniz kadarını eritmeye çalışın. Bunun için özellikle et ürünlerini paketlerken küçük parçalar halinde tek öğünlük hazırlamanız en iyisidir. Çünkü eti çözüldükten sonra tekrar dondurucuya kaldırmak ürünün tadını ve kalitesini ciddi şekilde etkileyebilir.
Kıyma ve sakatatı buzdolabında 1-2 gün, dondurucuda 3-4 ay saklayabilirsiniz. Pişmiş et ve et yemeklerini buzdolabında 3-4 gün, dondurucuda 2-3 ay saklayabilirsiniz.
Eğer kıymanız buzluktaysa 3-4 ay kadar tüketmeden muhafaza edebilirsiniz. Ancak buzluktan çıkarılan kıyma 3 gün içerisinde tüketilmelidir. Kıymanız eğer buzdolabı dışındaysa en fazla 2 saat kadar bekletebilirsiniz. Kıyma buzdolabında 2 günden fazla bekletilmemelidir.
- Taze et, kırmızı ve parlak bir görünüme sahiptir. Eğer et bekletildikten sonra rengi mora dönmeye başlamış ise, bu etin bayatlamaya başladığına işarettir. Et üzerinde yeşil veya siyah noktalar belirdiyse, bu durum etin tamamen bozulduğunu gösterir. Bu durumda mutlaka eti çöpe atınız.
Kesim işleminin ardından derinin kış kısmı ete kesinlikle değmemelidir. Değdiği taktirde yüzeydeki tüm mikroorganizmalar ete bulaşarak kısa sürede bozulmasına neden olur. Et, oda sıcaklığında en fazla 3-4 saat tutulmalıdır. Daha fazla bekleyen ette şişme ve morarma meydana gelerek kısa sürede bozulabilir.
Dondurucudan çıkartıp, çözdürdüğünüz kıymayı hemen kullanmalısınız. Çok zorunlu olmadıkça çözdürdükten sonra buzdolabında dahi 1 günden fazla tutmamaya çalışın. Ama asıl önemlisi, tamamen çözdürdüğünüz kıymayı asla tekrar buzluğa atıp, dondurmayın.
Etler pişirilmeden önce, buzdolabı koşullarında (+4°C) parça boyutuna göre 3-4 gün; kıyma 1-2 gün tutulmalıdır. Dondurucuda muhafazada ise (-18°C) kırmızı et parça halinde 6-12 ay süreyle, kıyma 3-4 ay süreyle muhafaza edilebilir.
Soğuyan etlerden evinize götüreceğiniz kısmı pay ettikten sonra, bu etleri mümkünse yarımşar kilogramlık buzdolabı poşetlerine koyun. Eğer etleriniz kemikli ise, yarım kilo olacak şekilde ayıramıyorsanız en fazla 1 kilo olacak şekilde de buzdolabı poşetlerine pay edebilirsiniz.
Kullanılabilecek yiyecekler; etler, meyveler
Daha sonra suyun altını kapatın ve poşete koyduğunuz dondurulmuş ürünü suyun içine koyun. Bu işlemi maksimum 45 dk uygulayabilirsiniz aksi takdirde et pişmeye başlayacağı için bakteri üretir. Tavuk gibi küçük parçalar bu yöntemle 10 dk içinde çözülecektir.
Derin dondurucudan çıkarılarak buzları çözdürülen etler hemen tüketilmelidir. Asla tekrar dondurulmamalıdır. Çözdürüldükten sonra tekrar dondurulan etlerde bakteri sayısı artmakta, bu şekilde tüketilen etler ise besin zehirlenmesine yol açabilmektedir.
Kurban eti en az 4-5 saat – en uygun 1 gün açık havada bozulmadan bekleyebilir, sonra da buzdolabına kaldırmak uygun görülür. En ideal şekilde eti 1 gün kadar 4 derece sıcaklıkta hijyenik bir ortamda dinlendirmelisiniz.
Marketten Sofraya Etin Güvenli Tüketimi
Eti hemen evinize götürün ve 4 derecede buzdolabında saklayın. Marketten eve getirilmiş et hemen -18 derecede dondurulursa dondurulmuş olarak da maksimum 6 ay olarak saklanabilir. Eti orijinal paketinde veya yeniden paketleyerek dondurabilirsiniz.
Ancak bu sürede, etin böcek ve sineklerden korunmasına da dikkat edilmeli. Yapılan yanlışlardan biri ise eti yıkamak. Eğer içinize sinmiyor ve yıkıyorsanız, hemen ardından pişirmeniz gerekiyor. Et yıkandıktan sonra buzdolabına koyulmamalı.
Buzdolabınız ya da derin dondurucunuz bozulmazsa, elektrik kesintisi gibi herhangi bir sebepten ısı değişimi olmazsa buzlukta etlerinizi 1 yıl kadar taze bir şekilde saklayabilirsiniz.
hiç bir şekilde çözdürülen, çözdürüldükten sonra pişirilen et dondurucuya geri konmaz normalden 20 kat fazla bakteri ürüyormuş, zehirlenme ihtimali bile söz konusu.
Dondurmadan önce etin yıkanması gerekmez. Bunu yapmak, çapraz bulaşma riskini pişirmeden önce olduğu gibi artırabilir. Etleri tekrar çözüldükten sonra pişirmek zaten tüm bakterileri öldürür.
Bu etlerin doğru şeklde saklanması hem sağlık, hem de lezzet açısından önemlidir. En sağlıklı yöntemlerden br de et dern dondurucuda saklamaktır. Uygun şeklde hazırlayıp dern dondurucuya koyduğunuz et yıl boyunca güvenle kullanıp, lezzetli yemekler yapabilirsiniz.
Etlerinizi daha sonra nasıl kullanacaksanız öyle saklayın. Eğer kıyma olarak kullanacaksanız, kıyma şeklinde, kuşbaşı kullanacaksanız kuşbaşı şeklinde ve bir yemeklik olacak şekilde saklayın. Dondurucudan çıkan bütün eti, kıyma haline getirmek, bakteriyel yükü çok fazla artırır, ayrıca besin öğesi kaybına yol açar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri