İçerisine mutlaka bağlayıcı bir malzeme koymadığınız durumlarda köftenizin kıvamı beklediğiniz gibi olmaz ve pişerken dağılır. Bu malzemeler; un, ekmek içi, yumurta... Bu malzemelerin eksikliği köftenizde çok şey değiştirir.
Harca bir tutam eklenen karbonat harcın hem tutmasını hem de kızartma aşamasında köftenin yağ çekmemesini sağlıyor. Harcı hazırladıktan sonra bir süre buzdolabında bekletmekte köftenin lezzetli olmasını sağlıyor. Bu tekniği de denemelisiniz. Tercihen 10 dakika yeterli olacaktır.
Eğer köftenizi pişirirken dağılmasını istemiyorsanız kıymayı en az %20 yağlı almalısınız. Eğer kıymanızın yağı yeterliyse köfte harcınızı yaklaşık 15 dakika iyice yoğurmalısınız. Ayrıca köfte harcına galeta unu, yumurta ve ekmek içi koymak köftenizin dağılmasını engelleyecektir.
Köfte harcı iyi yoğrulmadıysa köfte dağılabilir. Kıyma başta olmak üzere karışım içerisindeki tüm maddeler iyice harmanlanmalıdır. Köfte harcını yoğururken de bir miktar su ile yoğrulmalıdır. Bu sayede malzemeler birbirine daha iyi tutulur, harcın dağılmasına engel olunur.
Dondurulmuş köfteyi direkt pişmeye de alabilirsiniz ama bunun birkaç olumsuz etkisi olacaktır. Öncelikle kızgın yağın içinde çok yağ sıçramasına neden olur.
İlgili 39 soru bulundu
Eğer o günün sabahından öğlene ya da akşama kadar vaktiniz varsa köftelerinizi oda sıcaklığında 1 saat kadar beklettikten sonra pişirme işlemine geçebilirsiniz.
Öncelikle tencerelerden birini ters çevirin. Üzerine ince bir şekilde dondurulmuş kıymanızı yerleştirin. Diğer tencerenin içine 2 lt oda sıcaklığında su koyup tencereyi kıymanın üzerine oturtun. 5 dk. sonra kıymanız tamamen çözülmüş şekilde emrinize amade hale gelecek.
Hazırladığınız köfteleri dinlendirmeden kızartma tavası içine atmanız durumda hem dağılır hem de pişme esnasında küçülür. Bu dağılmaların bir diğer sebebi de aşırı kızgın yağ ile tavaya erken atmak. Dolayısıyla bu noktalara dikkat etmek gerekir, hem doğru lezzeti yakalamak açısından hem de iyi bir görünüm edinmek için.
Bağlayıcı malzeme yumurta, galeta unu ya da ekmek içi. Ancak buzlukta çok uzun süre saklayacağınız ve canınız çektiğinde çıkarıp pişirmek isteyeceğiniz için içerisine ekmek koymak yerine yumurta ya da galeta unu koyarsanız daha uzun süre dayanacaktır.
Köftenin dağılmasını engellemek için veya İnegöl Köfte kıvamında bir köfte hazırlamak için az miktarda karbonat veya çeşidine göre maden suyu kullanabilirsiniz. Etin birbirini tutup elastik bir kıvam almasını sağlar ancak az kullanmanız gerekir, miktarını iyi ayarlayamazsanız köftenin tadını bozar.
Sirke harcın asit dengesini düzenleyeceği için içindeki malzemelerin lezzetini harca daha iyi vermesini sağlar.
3. Yumurta
Köfte harcının içerisine yumurta veya ekmek koymak köftenin bağlanarak dağılmasını engeller. Her köftenin yapılışı ve malzemesine göre tariflerde yumurta veya ekmek olarak farklılık gösterir. Ancak bazı köfte harçlarında ise hem ekmek hem de yumurta kullanılmaktadır.
Bu nedenle eğer harcınız çok yumuşaksa lezzeti de yağlıysa, bir miktar bulguru ölçerek sıcak sudan geçirin. Ardından harca ilave edin. Eklediğiniz bulgur fazla suyunu ve yağını çekecek, kıvamını güzelleştirecektir. Diğer bir önerimiz ise içerisine haşlanmış patates koymanız.
Köftelerin harcına ekmek veya galeta unu koymak, harcın güzel bir şekilde tutmasını ve pişerken dağılmamasını sağlar. Ancak daha az yağ çekmesini isterseniz koyduğunuz ekmek içinin kabuğunun harca girmemesine özen gösterin. Harca karbonat ilave etmek de yağ çekmemesini sağlayan bir diğer gizli püf noktası.
Karbonat köftenin, pişerken kabarmasını ve piştikten sonra daha yumuşak olmasını sağlar. Köfte harcına karbonat atmak iyi köfte yapmanın çok kişi tarafından küçük ama önemli püf noktalarından bir tanesidir.
Soğanı ince ince doğrayalım . Kıymamıza ekleyelim . 2 yumurtanın sadece sarısını çünkü beyazı sertleşmesini sağlıyor . Bu yüzden sadece sarısını kullanıyoruz .
Yani, etinizi tezgahta tamamen çözülene kadar beklettiyseniz, sonrasında tekrar dondurucuya koymamalısınız. Dahası kokusunda bir farklılık ya da garip bir renge dönüştüğünü fark ederseniz, güvenliğiniz için eti atmalısınız.
Pişmemiş köfte oda sıcaklığında 2 saat, buzdolabında 2 gün ve buzlukta 4 gün kadar bekleyebilir. Pişmemiş Köfte Kaç Günde Bozulur?
İstenilen kıvama gelen harçtan parçalar alınır ve köfteler şekillendirilerek ağzı kilitli poşete yerleştirilir, derin dondurucuya kaldırılır. Köfteler kullanılacağı zaman derin dondurucudan çıkarılarak buzdolabının normal bölmesinde bekletilir. Köfteler yumuşayıp birbirinden ayrıldığı zaman pişmeye hazır demektir.
Köftelerinizi hazırlarken ilk etap olan yoğurma da önemli bir konu. Köftenizin lezzeti açısından yoğurma süresine de özen gösterin. 15 dakika yoğurmaya özen gösterin. Hazırladığınız köfte harcı yoğurma kabına ve parmaklarınıza yapışıyorsa kıvamı tutmuş demektir.
8- Baharatları kıymanın üzerine dökün, eğer köftemizin bir parça sert olmasını istiyorsanız 1 paket kabartma tozu kullanabilirsiniz.
Pişmiş kıyma, köfte, biftek gibi etleri buzlukta saklamak için mutlaka saklama kabını kullanın. Kıymayı kavurup sıcaklığı geçtikten sonra ufak saklama kaplarında koruyabilirsiniz. 6 ay içinde tüketmeyi unutmayın. Köfte pişirdiyseniz ve buzluğa atıp daha sonra ısıtmak istiyorsanız 3 ay içinde tüketmeyi unutmayın.
Pişirmek istediğinizde buzunun çözülmesini beklemeden pişirebilirsiniz. Burada sadece kızartma tavasının üzerini kapatmayı unutmayın. Buzu çözülen köfte yağ ile temas ettiğinde sıçrama yapacaktır. Yine aynı şekilde pişen köfteleri havlu peçete ile tabanını kapladığınız tabağa alın.
İnce bir tabaka halinde dondurulmuş et, kıyma veya tavuk ortalama 1-1,5 saat içinde çözülür. Ancak çözülen gıdanın hemen pişirilmesi gerekir.
Kıymayı çözmenin en iyi ve en güvenli yolu gece boyunca buzdolabında olsa da, donmuş kıymayı dokusunu ve lezzetini korurken hemen pişirmek istiyorsanız her şey kaybolmaz. Buz çözme sürecini hızlandıracak ve etin bütünlüğünü doğrudan tavaya eklemekten çok daha iyi koruyacak birkaç yöntem vardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri