Köfte harcı iyi yoğrulmadıysa köfte dağılabilir. Kıyma başta olmak üzere karışım içerisindeki tüm maddeler iyice harmanlanmalıdır. Köfte harcını yoğururken de bir miktar su ile yoğrulmalıdır. Bu sayede malzemeler birbirine daha iyi tutulur, harcın dağılmasına engel olunur.
Eğer köftenizi pişirirken dağılmasını istemiyorsanız kıymayı en az %20 yağlı almalısınız. Eğer kıymanızın yağı yeterliyse köfte harcınızı yaklaşık 15 dakika iyice yoğurmalısınız. Ayrıca köfte harcına galeta unu, yumurta ve ekmek içi koymak köftenizin dağılmasını engelleyecektir.
Mangalda köfteye yumurtanın konmayacağı söylenmektedir. Ancak bu isteğe bağlıdır. Yumurta genel olarak tutucu özelliği ile köftelerinizin dağılmasını engelleyecektir. Ancak köftelerinize şekil verdikten sonra 1-2 saat dolapta bekletmeniz yumurta ile aynı işlevi görecek ve köftelerinizin dağılmasını engelleyecektir.
Köftenin pişirilirken dağılmaması için hamurundaki malzemelerin eksik olmaması gerekir. Yumurta da bu malzemelerin en önemlileri arasında yer alır. Köftenin dağılmaması için genelde 1 adet yumurta yeterlidir, ancak kıymanın miktarı fazla ise yumurta sayısı da artırılabilir.
İçli köftenin dışının birleşmesini sağlamak için, mutlaka bulguru ıslatın. Böylece malzemeler daha çabuk bütünleşecek ve dağılma riski düşecektir.
İlgili 28 soru bulundu
Neden mi? Çünkü irmikle hazırlanan köfte tarifleri çok daha ekonomik, çok daha lezzetli oluyor, "Ben köftenin kıvamını tutturamıyorum" diyenlerin de yardımına koşuyor. Sözün kısası, irmik, dahil olduğu her tarif gibi köftelere de çok yakışıyor!
Eğer şekil almayan yani cıvık bir kıvamda ise biraz daha bulgur ilave edip çok az kaynar su ilave edin. Bulgurlar çok diri ise az miktarda yalnızca kaynar su ilave edip üzerini tekrar örtün.
Köftelerin harcına ekmek veya galeta unu koymak, harcın güzel bir şekilde tutmasını ve pişerken dağılmamasını sağlar. Ancak daha az yağ çekmesini isterseniz koyduğunuz ekmek içinin kabuğunun harca girmemesine özen gösterin. Harca karbonat ilave etmek de yağ çekmemesini sağlayan bir diğer gizli püf noktası.
Hazırladığınız köfteleri dinlendirmeden kızartma tavası içine atmanız durumda hem dağılır hem de pişme esnasında küçülür. Bu dağılmaların bir diğer sebebi de aşırı kızgın yağ ile tavaya erken atmak. Dolayısıyla bu noktalara dikkat etmek gerekir, hem doğru lezzeti yakalamak açısından hem de iyi bir görünüm edinmek için.
Her şeye rağmen kabuklarını da eklerseniz diğer katı malzemelerin ölçüsünü de artırmanız lazım ki köfteniz ısırıldığında taş gibi olmasın. Bu arada küçük bir tüyo da verelim: Köfte harcında ekmek yerine galeta unu da kullanabilirsiniz. O da bir çözüm.
Köfte harcını yoğururken de bir miktar su ile yoğrulmalıdır. Bu sayede malzemeler birbirine daha iyi tutulur, harcın dağılmasına engel olunur. Dağılmayan köfteler için dikkat edilecek bir diğer durumda köfte yoğrulup şekil verildikten sonra en az bir kaç saat dinlendirilmesidir.
Ortalama olarak, orta büyüklükte yapılan köftelerle genellikle 55-60 adet, büyük boyutta yapılan köftelerle ise ortalama 40 adet köfte elde edilebileceği söylenebilir.
Kıymayı yoğurduktan sonra şekil verirken elinize yapışmaması için un ya da su kullanabilirsiniz. Köfteleri hazırlarken arada bir avcunuzu ıslatır veya hafif unlarsanız, kıyma elinize yapışmaz.
1 kg kıyma için 1,5 çay bardağı konabilir ekmek içi. Bazen sadece sarımsaklı bazen de soğan eklentili yapıyorum. 1 kg kıyma için 6-7 diş sarımsak çok ince kesilerek kullanılabilir. Soğan eklenecekse de çok olmamalı.
Köfteleri pişme süresinin sonuna doğru kapağını hafif aralayarak pişiriyoruz ki suyu yoğunlaşsın. Ortalama 15-20 dk sonra kapağı aralamanız yeterli.
Tavada köfte kızartmaya başlamadan önce 2 kaşık sıvı yağı tavaya dökün ve orta ateşte ısıtın. Yağ ısındıktan sonra köfteleri çok sık olmayacak şekilde tavaya dizin. Köfteleri 1,5 dakika boyunca pişirin ve ardından diğer yüzüne çevirin. Diğer yüzde yaklaşık 1 dakika çevirin.
Köfte harcının içerisine yumurta veya ekmek koymak köftenin bağlanarak dağılmasını engeller. Her köftenin yapılışı ve malzemesine göre tariflerde yumurta veya ekmek olarak farklılık gösterir. Ancak bazı köfte harçlarında ise hem ekmek hem de yumurta kullanılmaktadır.
8- Baharatları kıymanın üzerine dökün, eğer köftemizin bir parça sert olmasını istiyorsanız 1 paket kabartma tozu kullanabilirsiniz.
Köftelerin kabarması 600 gram kıymaya 1/2 çay kaşığı karbonat ekleyebilirsiniz. Karbonatın ölçüsünü kaçırmamaya çalışın, yoksa köfteleriniz sert olacaktır. Annelerin kullandığı bir diğer püf noktasıysa köfte harcına 1/2 rendelenmiş limon kabuğu eklemek. Bu kıymanın ağırlığını almaya yardımcı oluyor.
Soğanı ince ince doğrayalım . Kıymamıza ekleyelim . 2 yumurtanın sadece sarısını çünkü beyazı sertleşmesini sağlıyor . Bu yüzden sadece sarısını kullanıyoruz .
Köfteleri kızartmak için, bir miktar yağı tavaya alıp kızdırın. Bu aşamada çok fazla yağ kullanmayın. Aksi takdirde yağ patlayacaktır. Köftelerin bir yüzü pişince, diğer tarafını çevirin.
Çiğ Köfte Cıvık Olursa Ne Yapılır? Hazırladığınız çiğ köfte cıvıksa ve kolay şekil almıyorsa biraz daha bulgur ekleyerek kıvamını toparlayabilirsiniz.
Soğanlar ince ince doğranır ve doğrandıktan sonra suyu iyice sıkılır. Suyu sıkılmaz ise soğan suyu çiğ köfteyi acıtacaktır. Bulgur ve isot birbirine karıştıktan sonra diğer malzemeler de tepsiye eklenir. İsteğe bağlı olarak maydanoz, taze soğan veya baharatlar da eklenebilir.
Suyunu sıktığımız soğanları ilave edelim ve yoğurmaya devam edelim. Domates salçası, biber salçası, yoğurt, nar ekşisi, sıvı yağ ve limon suyunu ekleyerek çiğ köftemizi yarım saat kadar yoğurmaya devam edelim. Bu aşamada her malzemeyi ekledikten sonra güzelce yoğurarak yedirirseniz daha güzel sonuç elde ederseniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri