Debriyaj Müşürü Nerede Bulunur? Debriyaj müşürü, anlaşılabileceği üzere debriyaj pedalında bulunacaktır. Debriyaj pedalının hareketli bağlantı noktasından yukarı baktığınızda debriyaj sensörünü görmeniz mümkündür.
1- Debriyaj müşürü arızalandığında, araba ilk kalkışta silkelenme-titreşim yapacaktır, 2- Debriyaj sensörü bozulursa, vites geçişlerinde zorluk ve motorda sarsıntı (vites değiştirirken motor devri aşırı artar) meydana gelir. 3- Hız sabitleme sistemi (cruise control) devre dışı kalır ve çalışmaz.
Debriyaj müşürü manuel araçlarda bulunan araç viteste iken motorun çalışmasını önleyen bir güvenlik elemanıdır. Debriyaj anahtarı ya da debriyaj konum sensörü olarak da bilinir. Bu parça manuel araçlarda debriyaj çubuğuna monte edilir.
Gaz pedalı konum sensörü, gaz pedalının konumunu algılayan ve verileri aracın motor kontrol ünitesine gönderen bir sensördür. Motor kontrol ünitesi iletilen bu bilgiyi, aracın hızını kontrol etmek için motora enjekte edilecek yakıt miktarını belirlemek için kullanır.
Manuel araçlarda en solda yer alan ve vites değişimi ile ilk hareket anında basılan pedal, debriyaj pedalıdır. Motor ile vites kutusu arasındaki bağlantıyı kesip vites değiştirmek için debriyaj sistemi parçası olan debriyaj pedalına basılır.
İlgili 39 soru bulundu
Debriyaj müşürünün araç içerisindeki görevi şöyledir: Aracın debriyaj pedalına basılması durumunda bunu algılayarak elektronik kontrol paneline iletmektir. Bu panel, debriyaj müşürü vasıtasıyla aldığı bu sinyalleri şu şekilde kullanmaktadır: l Kalkışlarda aracın sarsılmasını engeller. l Vites geçişlerini kolaylaştırır.
Debriyaj ve aracın mesajını anlamak!
Debriyaj bitikse araba, araç ilk kalkışta titreme yapar. Rampalarda araba çok bağırıyorsa ve sonradan toparlıyorsa genellikle debriyajda bir sorun var demektir. Genellikle de debriyaj bitmiş olabilir.
peki birşey soracağım debriyajın altta kavraması balatanın azaldığınımı gösterir? Tam tersi balata azalırsa/aşınırsa yukarıda kavrar. Balata azalmış ise debriyaj yukarıdan kavrar. Balatanız yeni ise ve debriyaj telinde problem yoksa alttan kavrayacaktır.
Debriyajın sert veya yumuşak olmasını sağlayan yani debriyaj sertliği ayarı yapan parça, baskı rulmanıdır. Eğer sert debriyaj durumu söz konusu ise ve aracın baskı balatası yeni ise genellikle sorun, baskı rulmanındadır. Debriyaj balatasında sorun olabilir. Debriyaj balata değişimi de gerekebilir.
Geri vites müşürü veya sensörü, araçta geri vites lambalarının çalışmasını kontrol etmek için kullanılan mekanik bir cihazdır. Araç geri vitese geçtiğinde, geri vites ışığının çalışmasını sağlayarak diğer sürücülerin ve yayaların uyarılmasını sağlar.
Fren müşürünün arızalandığı durumda, arabanın fren ya da stop lambaları devamlı yanmaktadır veya hiç yanmamaktadır. En basit olarak bu biçimde anlaşılabilmektedir. Fren müşürü ya da sensörü arızalandığı zaman, motor kontrol ünitesi mevcut yakıt enjeksiyonunu azaltmaktadır ve motorun çekişi düşmektedir.
Debriyajın düzgün cevap verdiği durumlarda aracı viteste test edebilirsiniz. Araç hareketsiz ve el freni çekiliyken debriyaja sonuna kadar basın, vitesi bire alın ve gaza hiç dokunmayın. Bunu yaptığınızda aracınız ileri gitmeye çalışır ve sonunda stop eder.
Telli debriyaj sistemlerinde kavrama noktasını ayarlamak mümkün. Debriyaj ile kavrama arasındaki tel, pedaldan şanzımana kadar uzanır. Telin bağlantı noktasındaki somunun sıkıştırılıp gevşek bırakılması ile debriyaj kavraması ayarlanır.
Debriyaj alt merkezi arızası şu şekillerde anlaşılabilir: Aracınızı sürdüğünüz esnada debriyajda bir boşalma oluşuyorsa. Aracınızda debriyaj sisteminde yağ kaçağı bulunuyorsa. Aracınızı kullanırken vites değişimlerinde zorluk yaşanıyorsa.
Debriyaj üst merkezinin arızalanması durumunda debriyaj pedalının kavrama seviyesi değişir. Böyle bir durumda da debriyaj pedalı daha yukarıda bir seviyede kavrana yapar. Bu durum da vites geçişlerinde ve aracın kalkışında zorlanmaya sebebiyet verir.
“CMC”. Görevi, hidrolik sıvının hareketi ile debriyaj pedalının hareket etmesini sağlamaktır.
İlla balatası bitince sertleşir diye bir durum söz konusu değil. Araba hiç baskı balata değiştirmediyse ihtiyacı bu setin değişimi olabilir.
Aşırı ısınma: Aracınızın debriyajı kayarsa, debriyaj sistemi çok fazla ısı üretir. Debriyaj hasarı ayrıca baskı balata gibi parçaları aşırı ısıya maruz bırakarak daha hızlı eğrilmelerine veya aşınmalarına neden olur.
Hidrolik Yağı Biterse Ne Olur? Hidrolik yağı aracın frenlemesi ve vites geçişlerinin yapılabilmesi için önemlidir. Hidrolik yağı biterse aracın sarsılması, uğultuların gelmesi veya aracın çalışmayı durdurması söz konusu olabilir.
Debriyaj pedalının sert ya da yumuşak olması, baskı rulmanının sağlığına bağlı bir konu. Özellikle baskı balatasının yeni olduğu araçlarda bu tür bir sorun yaşanıyorsa arızanın kaynağı genellikle baskı rulmanıdır.
Debriyaj pedalının yukarıda kavraması, arabanızın kavrama sisteminde bir arıza olduğunun göstergesidir. Debriyaj pedalı yukarı kavrama sorunun en belirgin sebebi ise, baskı balatanın bitmiş olmasıdır.
Sol ayakla debriyaja basılır ve çekerken de devir saatine bakılır. Devir saatinde oynamalar görüldüğünde ve araba titremeye başladığında rölanti yani kavrama noktasına ulaşılmış olur. Kavrama noktasında ayağın sabitlenmesi gerekir. Sağ ayak ise fren pedalından çekilip hemen gaza yavaşça basılır.
Baskı balatanın bitip bitmediğini anlamak için el frenini kaldırıp aracınızı hareket ettirmeye çalışın. Eğer güçlü bir çekiş söz konusuysa ve pedal kavraması ortalardaysa baskı balatanın sağlam olduğunu söylemek mümkündür. Diğer taraftan çekiş gücünde eksilme mevcutsa baskı balata bitmiş olabilir.
Manuel Şanzımanlı araçlarda debriyaj sistemi bulunur. Eğer ayağınızı debriyaj pedalına basınca kesilen ötme sesi varsa, bu büyük ihtimal debriyaj bilyası arızasından kaynaklanıyordur.
Uygun şartlar altında kullanılan baskı balatası orijinal olması halinde 90.000 kilometreye kadar kullanılabilir. Bu seviyenin üzerine de çıkabilir. Uygun olmayan sürüşler sonucunda ise bu seviye 20.000 kilometre olarak kendini gösterir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri