Sucuğu dondurarak 6 aya kadar muhafaza edebilirsiniz. Fakat 6 ayı geçtikten sonra tüketmemeniz gerekir. Bu yüzden tarih etiketi eklemek kullanım ömrünü takip edebilmenizi sağlar. Sucuğu kullanacağınız zaman 1 saat buzdolabında bekletin.
Sucuğu Derin Dondurucuda Saklamak:
Bu şekilde hazırladığınız sucukları 6 ay boyunca muhafaza edebilirsiniz. Parçalara böldüğünüz sucukların üzerine tarih yazmanız faydalı bir yöntem olacaktır.
Derin dondurucuda dondurulmuş besinlerde mikroorganizma üremesi durur, çözdürmeden sonra ise üreme hızla yeniden başlar. Bu yüzden çözdürme işlemi çok önemlidir. Dondurulmuş besinler sadece bir kerede çözdürülüp kullanılmalıdır. Çözdürülmüş olan bir besin kesinlikle tekrar dondurulmamalıdır.
Kısaca et düzgün bir şekilde saklandığı ve yavaşça buzdolabında çözüldüğü sürece, güvenli bir şekilde yeniden dondurulabilir.
Son kullanma tarihi geçen sucukları tüketmemelisiniz. Renginde değişimler başladıysa bunun sucuğun bozulduğunun bir işareti olabileceğini unutmamalısınız. Sucuktan olağanın dışında hoş olmayan bir koku geliyorsa yememelisiniz. Üzerinde beyaz-yeşil tabakalar, küflenmeler oluştuysa sucuk bozulmuş demektir, yememelisiniz.
İlgili 41 soru bulundu
Sucuğun bozulma emaresi öncelikle görüntüsünden anlaşılır. Sucuğun üzerinde lekeler ya da şişmeler varsa sucuk bozuluyor demektir. Ayrıca sucuğun kendine has bir kokusu vardır. Bu koku içeriğindeki baharatlardan kaynaklıdır.
Hazır sucuk tüketmiyor ve evde sucuk yapımı tarifimizle sucuk ürettiyseniz de bu sucuk saklama koşullarına uymanız beklenmektedir. Sucuğun içerisinde et ve sakatat vardır. Bu nedenle de iyi saklanmadığı takdirde kolay bozulabilir bir gıdadır.
"Ama buzu çözülünce, duran zaman yeniden akmaya başlar. Bu nedenle gıdaları ancak yiyeceğiniz zaman çözdürün, buzu tamamen çözüldükten sonra 24 saat içinde yiyin."
Sucuk saklama konusunda en çok uygulanan yöntem buzdolabında muhafaza etmektir. Sucuğu saklarken üzerindeki jelatin çıkartılmamalıdır. Sucuğu peçeteye sararak açık bir şekilde buzdolabında saklayabilirsiniz. Eğer buzdolabı poşeti kullanacaksanız, poşetin ağzını mutlaka açık bırakın.
Donmuş gıdanın soğuk suyun içine konarak ve suyun her 30 dakikada bir değiştirilmesi ile gerçekleştirilen çözdürme yöntemidir. Buzdolabında bekletmekten daha kısa sürer. İnce bir tabaka halinde dondurulmuş et, kıyma veya tavuk ortalama 1-1,5 saat içinde çözülür. Ancak çözülen gıdanın hemen pişirilmesi gerekir.
Konusu birçok kişi için merak edilen bir sorudur. Sucuk kurutularak muhafaza edilebilir ya da buzlukta saklanabilir. Bunun yanı sıra son kullanma tarihine kadar saklanacağı zaman buzdolabında bekletilmesi de yeterlidir. Uzun süreli bir saklama gerektiğinde ise parçalar halinde buzlukta bekletilebilir.
Buzdolabınız ya da derin dondurucunuz bozulmazsa, elektrik kesintisi gibi herhangi bir sebepten ısı değişimi olmazsa buzlukta etlerinizi 1 yıl kadar taze bir şekilde saklayabilirsiniz.
Buzdolabında sakladığınız açılmış sucukları son tüketim tarihinden önce tüketmelisiniz. Eğer elinizdeki sucuk miktarı fazla ve uzun süre muhafaza etmek istiyorsanız size iki yöntem önereceğiz. Bu yöntemler ile sucuğu 6 aya kadar muhafaza edebilirsiniz.
Sucuk pişirmenin bir başka tekniği ise sucuğu suyla pişirmektir. Önceden ısıtılmış tavaya doğranmış sucuklar atılır ve üzerine yaklaşık iki yemek kaşığı su eklenir. Bu pişirme tekniğiyle sucuk, sulu kalır ve lezzeti korunur.
Bu yüzden, nasıl muhafaza edileceği oldukça önemlidir. Türk mutfağında önemli bir yere sahip olan sucuğun, neredeyse 1500 yıllık bir geçmişi olduğu tahmin edilmektedir. Bu yüzden, zaman içerisinde farklı saklama koşulları geliştirilmiştir. Sucuk, buzdolabında, kurutarak veya dondurarak muhafaza edilebilir.
Petapat. Ambalajı kastediyorsanız bile bir kereden bir şey olmaz. Ama ambalajı değil, dışındaki bağırsağı diyorsan hiçbir şey olmaz. Hatta tat vermesinde etkisi vardır (yerken değil).
Türkiye'de et ürünleri arasında en çok tüketilen ürünlerden birisi olan sucukta zaman zaman yüzeyde küflenme problemi ile karşılaşılmaktadır. Sucukta gelişen bu küfler sağlık açısından risk taşıyabilmektedir.
Fermente işlemi, etin lezzetini, aromasını ve tekstürünü arttırır. İşlem, sucuğun içindeki bakterilerin ve mayaların etteki şekeri ve nişastayı parçalamasına neden olur. Bu, sucukta tatlımsı bir lezzet yaratır. Ayrıca fermente işlemi, sucukta karakteristik bir ekşi tat ve kokunun oluşmasına da neden olur.
Tüm ürünler vakum ambalaj ile gönderilir. Ancak vakum sadece dışarıdan gelecek etkilere karşı korur, fire vermesini durdurur ve kolay paketleme sağlar. Vakumlamak ürünün kullanım ömrünü uzatmaz aksine özellikle sucukta kurumayı engellediği için ömrünü kısaltır kokma/ekşime yapar.
➽ Kullanmak için derin dondurucudan çıkardığınız eti oda sıcaklığında değil, buzdolabının alt raflarında bekletin. Çözünen etin 1-2 günde tüketilmesi gerekir. ➽ Dondurulan et çözdürüldükten sonra kesinlikle yeniden dondurulmamalıdır.
Sebze ve meyvelerin birçoğu derin dondurucuda 1 yıl kadar bozulmadan saklanabilir. Kırmızı et, tavuk – hindi eti ve balığın derin dondurucuda bozulmadan saklanma süreleri değişkenlik gösterir. Pişmiş etin derin dondurucuda dayanma süresi çiğ ete göre daha azdır.
Dondurulmuş gıdaların çözündürülmesi esnasında genel olarak, dondurucu sıcaklığı -180C'den 00C' ye getirilmesi gerekmektedir. Daha sonra dondurucunun sıcaklığı +50C' ye indirilerek çözündürme bu şekilde yapılmaktadır.
Sucuk Dışarıda Saklanır Mı? Yiyebileceğinizden daha fazla sucuğunuz varsa, kurutma yöntemi alternatif bir seçenektir. Sucukları kurutarak taze sucuktan daha güçlü aromaya sahip sucuklar elde edebilirsiniz. Sucuklar bu yöntemle doğrudan güneş ışığından uzakta, ılık ve kuru bir ortamda kurutulmalıdır.
Bu noktada akıllara kurumuş sucuk yenir mi? sorusu gelir. Açıkta kaldığı için uç kısımları sertleşen sucuklar, zararlı bakteriler üretebileceğinden, kuru ve bozuk bölümleri kesinlikle yenilmemelidir.
Sucukların birbirine değmeyecek ve üzerinde nemlenme olmayacak şekilde muhafaza edilmesi gerekmektedir. Hemen satışa sunulmayacak olan sucuklar ambalajsız olarak 8 °C sıcaklık, %65-75 oransal nem ortamında ve 0,05 m/sn hava dolaşım hızı olan depolarda muhafaza edilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri