Almanya'da küresel ısınma etkisi: 5 büyük buzuldan biri eridi. Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Teşkilatı (UNESCO), 50 Dünya Mirası alanında izlediği yaklaşık 18 bin 600 buzulun 3'te 1'inin 2050 yılına kadar yok olacağını tahmin ediyor.
Karasal alanımızın yaklaşık yüzde 10'unu buzullar kaplıyor, ki toplam hacmini hâlâ tam olarak belirleyemedik. Bir hesaplamaya göre buzulların tamamen erimesi yaklaşık 5 bin yıl sürebilir.
Buzullar erirse havalar ısınacak ve bunun kontrol altına alınması zorlaşacak. Küresel Isınma dünyanın sonunu getirecek çevre felaketi olabilir. Küresel ısınma beraberinde kuraklığı getirecek. Havalar dengesizleşecek, hırçınlaşacak.
Pleistosen Çağ, genellikle 2.6 milyon yıl önce başlayan ve yaklaşık 11.700 yıl öncesine kadar süren zaman periyodu arasındaki zaman olarak tanımlanır. Son buzul dönemi olarak da bilinen bu dönemde, gezegenimizin büyük bir bölümü buzullar ile örtülüydü.
Sorunun birden fazla yanıtı olsa da bilim insanları kesin cevabı bulmak için arayışlarını sürdürüyor. Yaklaşık 10.000 yıl önce Dünya en son buzul çağından çıktı. Kutup bölgelerini kaplayan buzulların erimesiyle, neredeyse 100.000 yıldır süren dönem son buldu.
İlgili 17 soru bulundu
Pleistosen Çağ, genellikle 2.6 milyon yıl önce başlayan ve yaklaşık 11.700 yıl öncesine kadar süren zaman periyodu arasındaki zaman olarak tanımlanır.
Buzul çağları değişkendir
İşte bu yüzden Dünya'nın eksen yalpalaması 26 bin yıllık döngüye sahip olsa da buzul çağları hep 26 bin yılda tekrarlanmıyor ve süresi de değişiyor.
Rounce, küresel sıcaklık artışının mevcut şekilde seyretmesi halinde 2100 yılında karadaki buzul kütlesinin yüzde 32'sinin, buzulların ise yüzde 68'inin kaybolacağını bildirdi. Buzul bilimci Rounce, buzullardaki bu erimenin deniz seviyesindeki artışı 115 milimetreye kadar çıkarabileceği kaydedildi.
İklim değişikliğinin 10 yılda 2 milyar 720 milyon ton buzun erimesine neden olduğu sonucuna ulaşılan araştırmada, kaybedilen buzul kütlesinin dünyadaki buzulların yüzde 2'sine denk geldiği belirlendi.
Üç ülke yok olacak! National Geographic'in yaptığı çalışmada buzulların tümü eridiğinde... Danimarka, Hollanda ve Belçika'nın tüm toprakları sular altında kalacak. Özellikle Kuzey Avrupa'yı etkileyecek olan afetin, Türkiye'nin de kıyı şeridininin sular altında kalmasına neden olacağı öngörülüyor.
Dünyada deniz suyu seviyesindeki yükselişin yüzde dördü bu buzuldan geliyor. Tek bir buzul için bu çok ciddi bir oran. Uydu verileri, erime hızının da giderek arttığını gösteriyor. Bu buzulun tamamen erimesi halinde, deniz seviyesinin de yarım metreden fazla yükseleceği tahmin ediliyor.
Zira bilim insanları, geçen yıl yaklaşık 15 bin yıllık iki buz kütlesinde 28 yeni virüs keşfetmişti. Buzul erimesinin gerçekleştiği toprak ve göl yüzeylerinde de viral yayılma olasılığı, diğer alanlara oranla çok daha yüksek bulundu. Araştırmacılara göre, eski virüs ve bakterilerin uyanma riski var.
Dünyadaki tüm buzulların erimesinin binlerce yıl sürebileceği düşünülüyor. Bilim insanları bundan çok kısa süre içinde yaşanacak etkilerin geri döndürülemez olduğunu söylüyor.
Buzulların varlığı genellikle aşağıdaki fayların hareketliliğini bastırır. Buzullaşmanın eridiği dönem boyunca faylar hızlandırılmış bir deprem tetikleme kayması yaşar.
Türkiye'de, buzulların erimesi sonucu oluşacak deniz seviyesi yükselmesi, özellikle batı kıyılarında ciddi sorunlar yaratabilir. Buzulların erimesi, ayrıca, Türkiye'de iklim değişikliklerine de neden olabilir. Buzulların erimesi sonucu oluşacak su, okyanusların sıcaklığını azaltarak, atmosferdeki ısıyı azaltır.
Bilim insanları küresel deniz seviyesindeki artışın son 25 yılda giderek hızlandığı uyarısında bulundu. Buna göre 2100 yılında, İstanbul da dahil olmak üzere dünyadaki birçok önemli şehir tamamen ya da kısmen sular altında altında kalacak.
Küresel ısınmaya bağlı olarak buzulların erimesiyle deniz ve okyanuslardaki sular yükseliyor. Erime hızının bu şekilde devam etmesi halinde önümüzdeki 100 yıl içinde birçok ülke ve şehrin sular altında kalacağı tahmin ediliyor.
Türkiye'deki üç önemli stratovolkanda da buzul bulunmaktadır: Ağrı Dağı doruk buzulu. Süphan Dağı vadi buzulu. Erciyes Dağı vadi buzulu.
Uydu görüntüleri eriyor denilen buzulların son 2 yılda 1,7 milyon kilometrekare genişlediğini ortaya koydu.
Küresel ısınma, mevcut hızıyla devam ederse, Dünya'nın ekosistemlerinde önemli bozulmalara neden olma ve birçok türün yok olmasına yol açma potansiyeline sahiptir.
Bilim insanları, sıcak su kullanarak Antarktika kıtasındaki buz rafında yaklaşık 200 metre derinliğinde iki delik açtı. Kalın buz tabakasının altında, çoğu yosun hayvancıkları ve kurtçuklardan oluşan 77 canlı türü keşfedildi.
Milankovitch döngülerinin etkisi ile gezegenimizin buzul çağına girmesi beklenir. Fakat, bu sürecin gerçekleşmesine tahminen 50.000 yıl var. Küresel ısınma ve etkileri uzun süreli devam ederse, buzul döneme girdiğimizde etkilerini hafifletecektir.
Buz devrinden önce Avrupa'da iki farklı insan topluluğu hâkimdi ancak sadece biri hayatta kaldı. Son buzul maksimum dönem ya da diğer bir adıyla son buzul çağ, Avrasya'da yaşayan avcı toplayıcı gruplar için oldukça zorlayıcı zamanlardı.
Serinin en çok gişe yapan fimi Buz Devri: Dinozorların Şafağı oldu.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri