Görüntü itibariyle greyfurta benzetilen Ağaç Kavunu'nun greyfurttan farkı daha büyük, kabuğunun çok kalın ve içinin aroma bakımından greyfurta göre daha güzel ve kolay yenebiliyor olmasıdır.
İşe yaramadığı sorun neredeyse yok: Ağaç kavunu faydaları
Kalp ve damar hastalıklarına yakalanma riskini azaltıyor, kalbi güçlendiriyor. Sadece kokusunun bile baş ağrısına iyi geldiği söyleniyor. Mide bulantılarına, yanmalarına ve hazımsızlığa iyi geliyor.
Pomelo veya Şadok olarak bilinen ve Türkçe'de Ağaç Kavunu olarak adlandırılmış olan bu meyve aslında güney doğu asya kökenli bir meyvedir. Hindistan'da "çocukların futbol topu" olarak adlandırılmasından anlaşılacağı gibi iri bir meyvedir. En azından bizim bildiğimiz narenciyelerin en büyüğü olduğunu söyleyebiliriz.
Ağaç kavunlarının en çok yetiştiği yerler Akdeniz çevresi, Hindistan'ın bazı bölgeleri ve Güney ile Orta Amerika'dır. Ağaç kavunu yavaş büyüyen bir ağaçtır. 3 yaşına geldiğinde meyve vermeye başlar. Meyvesinin boyu eninden büyük genelde 12–15 cm arasındadır. Kabuğu kalın, sert ve kokuludur.
İlgili 17 soru bulundu
Düzenli olarak tüketilen ağaç kavunu, kalp çarpıntısını giderir ve kalbe güç verir. Bağırsakları çalıştırmada etkili olan ağaç kavunu, içerdiği lif kaynağı sayesinde kabızlık sorunlarını giderir. Vücutta oluşabilen krampların önlenmesine yardımcı olur ve kan basıncını düzenler.
Turunçgiller familyasından olan Ağaç Kavunu'nun (Şadok), greyfurttan farkı daha büyük, kabuğunun çok kalın ve içinin aroma bakımından greyfurta göre daha güzel ve kolay yenebiliyor olmasıdır.
Bergamota bazı yörelerde Ağaç Kavunu da deniyor. Bergamot genelde 2-3 şekilde kullanılıyor. Kabuğundan reçel, yağ ve çay olarak kullanılıyor.
Küçük meyvesi ortalama 400 gr ağırlığında, ancak iri bir çiftlik domatesi boyundadır. Güçlü ve arsız varyete sezon boyunca üzerinden meyve eksik etmez. Çok verim alacağınız aynı zamanda yenilebilen bu hoş aromatik kavunu bahçenizden eksik etmeyiniz.
Arapçadaki “şemm (hoş kokan,güzel kokulu)” sözcüğünden türemiştir. Şamama ile ilgili en eski kayıtlar Divanü Lugat-ıt Türk'te karşımıza çıkmaktadır. Eskiden evlerde evin birçok noktasına asılır, elbiselerin arasına konulur, gelin çeyizlerine eklenir, askere giden gençlerin bohçalarına konulan bir parfümdür.
Kavunda şeker oranı yüksektir. Bu da şeker sorunu olan kişilerin şekerinin yükselmesine neden olur. Bu yüzden diyabet hastalarının da kavun tüketiminden uzak durmaları gerekmektedir.
Ağaç kavunu (Citrus medica) turunçgiller yani narenciye cinsinden bir meyvedir. olan tür ağaç kavunudur. 3 yaşına geldiğinde meyve vermeye başlayan ağaç kavunu en çok, Akdeniz ülkelerinde, Hindistan'da ve Güney Amerika'da yetişmektedir.
Şadok (İngilizce: shaddock) Çin greyfurdu diye de bilinen pomelo (Latince: Citrus maxima) sedef otugiller ailesinin alt oymaklarından Turunçgillere bağlı Citrus cinsinin bir türü olan ağaca ve meyvesine verilen addır. Pomelo aynı zamanda turunçgiller içinde en büyük meyvelere sahip olan türdür.
Pomelo meyvesinin içeriğinde bulunan hesperedin glikoziti maddesi sayesinde kılcal damarları güçlendirmeye yardımcı olur. Sindirim sistemini çalıştırarak kabızlık sorununu önler. Soğuk algınlığı, grip ve nezle gibi sorunlara iyi gelir. Midede meydana gelen rahatsızlıkları iyileştirici bir özelliği bulunmaktadır.
Kavunun yüzde 95'i sudur ve sinirleri yatıştırıp rahat bir uyku için faydalıdır. Hindi içeriğindeki triptofan sayesinde sizi rahatlatır.
Sinüzit ve basur gibi rahatsızlıklara iyi geldiği düşünülen "acı kavun" bitkisinin, sanıldığının aksine bünyede kalıcı hasar bırakabileceği, ölüme bile neden olabileceği bildirildi. Bitkinin 2 gramı alerjik reaksiyonlara bağlı ani nefes durması nedeniyle öldürücü etkiye sahip.
Ülkemizde genel olarak kavun yetiştiriciliğinde sulama yapmaktan kaçınılır ve sulandığında kavun meyvesinin tatsız olacağı düşünülür. Her canlı gibi kavunun da suya ihtiyacı vardır. Ancak sulamada aşırıya kaçmamak gerekir. İri ve kaliteli meyve alabilmek için, bitkilerde uç alma ve meyve seyreltmesi yapılmalıdır.
Kavunu fazla tüketmeniz durumunda diyabet hastaları için uygun olmayacak faktörler doğabilir. Kavun fazla şekerli bir meyvedir. Bundan dolayı eğer şeker hastası iseniz kavunu fazla tüketmemeniz doktorlar tarafından da önerilmektedir. Bunun dışında kavunun aşırı derecede tüketilmediği durumlarda hiçbir zararı yoktur.
"kavunun olgunlaşmasından mütevellit -fazlasıyla beklemiş ve olgunlaşmış- ortaya çıkan ketoasitler, esterler, amil asetat gibi organik bileşiklerden kaynaklı bir tattır. başka bir şey ile ilgisi yoktur. aseton kokusu olarak tanımlanabilir.
Çiçekleri beyaz renkli ve küçük olup, meyveleri küre veya armut biçiminde, 5–7 cm çapında etli kısmı ekşi lezzetli, kabuk kısmı limon sarısı renklidir. Risso & Poit. Türkiye'de yetiştiği yer Doğu Akdeniz'in kıyı kesimleridir (Adana, Mersin, Hatay).
Hani şu bir çoğumuzun “tomurcuk” çay diye bildiği çay varya heh onlar “bergamot aromalı” çay demek aslında. Bu çaylarda bergamotun kendisi kullanılmaz. Daha yoğun koku vermesi için aroması kullanılır ve bu aromayı çözmek icin etil alkol kullanılır %90.
Bergamot meyvesi yenir mi şeklindeki sorularla da sıklıkla karşılaşılabilmektedir. 5 ya da 7 cm çapındaki etli kısmının tadı oldukça ekşidir. Bu nedenle taze olarak tüketilmesi ya da etli kısımdan bergamot suyu çıkarılarak içilmesi tercih edilmemektedir.
Bu meyvenin asit oranı diğer turunçgillere nazaran daha düşüktür. Tadı ise greyfurtu andırmakla beraber, pomelo daha tatlı bir aromaya sahiptir. Sahip bu olduğu aroma sayesinde, direkt olarak tüketilmesine ek olarak, mutfaklarda hamur işi, pasta, reçel veya farklı tatlıların yapımında da kullanılmaktadır.
Diğer narenciye meyveleri gibi, pomelo meyvesi de ince, beyaz, lifli öz adı verilen bir zar ile bölümlere ayrılır. Bu, ayrılmayı kolaylaştırır. pomelo tek başına atıştırmalık olarak yenebilir veya tariflerde diğer turunçgillerin yerine kullanılabilir. Ayrıca salatalara mükemmel bir katkı sağlar .
Şeker oranı düşük olmasından dolayı şeker hastalarının daha fazla talep gösterdiğini aktaran Deveci, “Pepino, ağaç kavunu olarak da biliniyor. Şeker hastalarının tüketebileceği tatsız, sulu bir meyve. Meyve olarak şekersiz olduğu için bunu tercih ediyorlar. İltihaplara karşı etkili, cilde ışıltı, canlılık veriyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri