Yüklü ağırlığı 750 kg altında olan römorkları BE , CE , DE vb. E eki olmadan ilgili araca bağlayarak çekebilirsiniz. Ancak 750 kg üzeri yüklü ağırlığa sahip römork kullanacaksanız. B sınıfı bir otomobil ise BE, C sınıfı bir Kamyon ise CE sınıfı, D sınıfı bir otobüsse CE sınıfı ehliyete sahip olmanız gerekmektedir.
CE sınıfı ehliyet ile, tır (çekici) dorseli, araçları kullanılır. C 'den CE' ye geçiş yaparken sadece direksiyon sınavına girilir.
Römork taşımak veya çekmek için BE sınıfı ehliyeti almanız gerekmez fakat bunun tek istisnası vardır. Eğer yüklü römork ağırlığı 750 kg ve üzerini buluyorsa bu sefer B, C, D ehliyetlerinin 'E' eki almış olanını edinmek zorundasınız.
C sınıfı ehliyete sahip kişiler 14 kişiden fazla yolcu taşıyabilecek olan araçları kullanamaz. Otobüsler 14 yolcudan fazlasını taşıyabileceği için, C sınıfı ehliyete sahip olan kişiler otobüs kullanamaz.
C Sınıfı Ehliyet Nedir? C sınıfı ehliyet, kamyon ve çekici tipi araçların kullanılabilmesine olanak tanıyor. Geçerlilik süresi 5 yıl olan C tipi ehliyet alabilmek için B sınıfı ehliyette tecrübe şartı aranıyor.
İlgili 26 soru bulundu
C sınıfı sürücü belgesi ile azami yüklü ağırlığı 12.000 kilogramdan fazla yük taşımak için imal edilmiş kamyon. Asgari yaş sınırı 21 olup B sınıfı ehliyet ile deneyim ve tecrübe aranmaktadır. C sınıfı ehliyetin geçerlilik süresi 5 yıldır.
C sınıfına ait olan ehliyetle kamyon ve çekiciler kullanılmaktadır. C1 sınıfına ait olan ehliyetle ise 7,5 tona kadar olan kamyon ve çekiciler kullanılabilmektedir. C1E sınıfına ait olan ehliyetlerle ise 12 tona kadar olan kamyon ve çekicileri kullanmak mümkün olmaktadır.
G Sınıfı Çöp Kamyonu Ehliyet ve Operatörlük Belgesi; Çöp Kamyonu İş Makinasını kullanacaklara verilir.
Öncelikle tır ehliyeti almadan önce B sınıfı ehliyet almanız gerekmekte. Değişen kanunlarla birlikte artık direkt olarak C sınıfı ehliyet verilmiyor. B sınıfı ehliyetinizi aldıktan sonra 21 yaşını doldurup, 22'den gün aldıysanız C sınıfı ehliyet için başvuruda bulunabilirsiniz.
Kamyon ve Çekici Ehliyeti
Ancak değişen yönetmelikle birlikte direk Tır ehliyeti almak mümkün olmamaktadır. Tır kullanabilmek istiyorsanız öncelikle Otomobil Ehliyeti (B sınıfı), ardından Kamyon Ehliyeti (C sınıfı ehliyet) almanız gerekiyor. C sınıfı ehliyetle Kamyon kullanabiliyor, ancak Tır kullanamıyorsunuz.
BE sınıfı ehliyet, B sınıfı bir otomobili arkasına 750 kg üzeri taşıma kapasitesine sahip bir Römork yada Karavan bağlayarak kullanabilmek için gerekli belgedir. BE sınıfı ehliyete sahip sürücüler şehiriçi ve şehirlerarası tüm yollarda Karavan yada römorklarıyla seyahat edebilirler.
Römorklar için aranan şartlar karavanlar ile aynıdır. Yani trafikte römork kullanabilmeniz için de aynı kurallar geçerli. Eğer 750 kg ağırlığın altında ise B sınıfı ehliyet yeterli olmaktadır.
Römork ya da karavanınızın yüklü ağırlığı 750 kg'ın üzerinde ise otomobil (B sınıfı) ehliyetinizin olması yeterli değildir. Bunun için karavan ehliyeti olarak da bilinen Römork çekme ehliyeti (BE sınıfı) almanız gerekir.
Tır ehliyeti alma yaşı 21'dir. Tır ehliyeti CE sınıfı ehliyet ile alınabilir. CE sınıfı sürücü belgesi, araçlara takılan ve azami yüklü ağırlığı 750 kg'ı geçen römork veya yarı römorktan oluşan birleşik araçları kullanacaklara verilir.
Farklı ehliyet gruplarında farklı çekici kapasitelerinde e sınıfı ehliyet römorklu kullanım içinde geçerli olacaktır. E sınıfı ehliyet römorklu araç kullanımında yeni sistemde karşılık gelen ehliyet sınıflarına göre değerlendirilir. C1E 12000 kg'a kadar kamyon ve römorklu çekici kullanılabiliyor.
Hiç ehliyeti olmayan birinin CE sınıfı (tır ehliyeti) almak için ödemesi gereken miktar 3090 + 3440+ 3440 = 9970 TL'dir.
G sınıfı sürücü belgesi gerektiren iş makinalarını şöyle sıralayalım; forklift, kazıcı, greyder, kepçe, dozer, silindir, transporter.
M, A1, A2, A, B1, B, BE, F ve G sınıfı sürücü belgeleri 10 yılda bir değişecek, C1, C1E, C, CE, D1, D1E, D ve DE sınıfı sürücü belgeleri ise 5 yıl süreyle geçerli olacak şekilde düzenlenmektedir.
B1, BE, C1, C1E, C, CE, D1, D1E, D, DE, G ve M sınıfı ehliyet almak isteyen kişilerin 4.154,70 TL harç bedeli, 624 TL değerli kağıt bedeli ve 145 TL vakıf bedeli olmak üzere 4.923,70 TL ödemesi gereklidir.
SRC 3 Belgesi: Bu belge de uluslararası taşımacılık için gerekli. Eşya ya da kargo taşımacılığı olarak sınırlandırılmış. Tır, çekici, kamyon, pikap, kamyonet ve panelvan gibi araçları uluslararası lojistik için kullanan kişilerin bu belgeyi alması gerekir.
C Sınıf Sürücü Belgesi
Kamyon ve çekici kullanacak olanların alması gereken ehliyettir. C sınıf sürücü belgesine sahip olan araç sahipleri M, B1, B, C1 ve F sınıfı araçları da kullanabiliyor. Başvuru için ise en az B grubu ehliyetiniz olması gerekiyor. Yaş sınırı ise 21 olarak belirleniyor.
Türkiye'de her araç için belirlenmiş bir ehliyet grubu bulunmaktadır. Kamyon ve çekici kullanmak isteyenler için oluşturulan ehliyet türü ise C sınıfı sürücü belgesidir.
C1 sınıfı 7500 kg'a kadar çekici ve kamyon kullanımı için gereklidir. C1E ise aynı kriterlerin 12.000 kg'luk araçları için gereklidir. C sınıfı çekici ve kamyon ehliyetlerinin genel sınıfı olurken, CE römorklu modelleri kapsamaktadır.
C Sınıfı Ehliyet Bilgileri
Kamyon ve çekiciler için geçerlidir. Yaş sınır 21 olarak belirlenmiştir. Deneyim şartı olarak en az B grubu ehliyet olması gerekmektedir. M, B1, B, C1 ve F sınıfı araçları kullanabilirler.
G Sınıfı İtfaiye Ehliyet ve Operatörlük Belgesi; İtfaiye İş Makinasını kullanacaklara verilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri