Buna göre sürücü adaylarının 21 yaşını doldurmuş olmaları gerekmektedir. Kamyon kullanma ehliyeti için yerine getirilmesi istenen şartlardan biri de en az ilkokul mezunu olmaktır. Bu nedenle kurs kaydı sırasında mezuniyet belgesi istenmektedir. En az ilkokul mezunu olmayan kişiler C sınıfı ehliyeti alamamaktadır.
B sınıfı ehliyetinizi aldıktan sonra 21 yaşını doldurup, 22'den gün aldıysanız C sınıfı ehliyet için başvuruda bulunabilirsiniz. C sınıfı ehliyet kamyon ehliyetidir. Bu ehliyetten sonra CE sınıfına da başvurmanız gerekmekte. B ehliyetiniz varsa diğer sınıfları almak için sadece direksiyon sınavına girilmektedir.
C sınıfı ehliyet nasıl alınır? -C sınıfı ehliyet alacakların teorik sınavına girmesine gerek yok. -C ehliyet alacakların direksiyon eğitimi alarak, direksiyon sınavına girmeleri gerekiyor.
Bu nedenle C sınıfı ehliyet almak öncelikle B sınıfı ehliyete sahip olmak şartına bağlanmıştır. Ayrıca C sınıfı ehliyete sahip olabilmek için özel bir yaş şartı da bulunmaktadır. C sınıfı ehliyete sahip olabilmek için kişinin 21 yaşını doldurmuş olması gerekmektedir.
İlgili 33 soru bulundu
22 yaş ve üzeri herkes için gerekli şartlara uyulduğu taktirde ise verilmektedir. D1 Sınıfı Ehliyet Almanın Şartları Nelerdir? - M, A1, A2, A, B1 ehliyet almak için B sınıfı olması gereklidir. - Ancak B, BE, C1, C1E, C, CE sınıfı ehliyete sahip olanlar sınava direkt olarak girebilirler.
*B sınıfı ehliyetten C sınıfı ehliyete geçişlerde kurs ücreti 9000 TL, direksiyon sınav ücreti 295 TL, 4.927 TL vergisi vardır. Ehliyetiniz olduğu için yazılı sınava girme zorunluluğunuz yoktur.
E sınıfının kapsadığı araçları kullanabilmek için C ve D sınıfı ehliyetin alınması gerekiyor.
Tır kullanabilmek istiyorsanız öncelikle Otomobil Ehliyeti (B sınıfı), ardından Kamyon Ehliyeti (C sınıfı ehliyet) almanız gerekiyor. C sınıfı ehliyetle Kamyon kullanabiliyor, ancak Tır kullanamıyorsunuz. Tır kullanabilmek için ise C sınıfı ehliyet aldıktan sonra CE sınıfı ehliyet almanız gerekiyor.
“C1 sınıfı ehliyet hangi araçları kullanır?” sorusunun yanıtı ise C1'e ek olarak M, B1, B ve F sınıflarındaki araçlardır.
M, A1, A2, A, B1, B, BE, F ve G sınıfı sürücü belgeleri 10 yılda bir değişecek, C1, C1E, C, CE, D1, D1E, D ve DE sınıfı sürücü belgeleri ise 5 yıl süreyle geçerli olacak şekilde düzenlenmektedir.
Türkiye'de her araç için belirlenmiş bir ehliyet grubu bulunmaktadır. Kamyon ve çekici kullanmak isteyenler için oluşturulan ehliyet türü ise C sınıfı sürücü belgesidir. Kendi içerisinde de bazı türlere ayrılan bu ehliyet sınıfında bazı şartlar ön plandadır.
C sınıfı ehliyet ile kamyon, Tır, Otomobil, traktör, minibüs, kamyonet ve 14 kişiye kadar yolcu taşıyan araçlar kullanılabilir. 14 kisiden fazla yolcu taşıyan araçları sadece D sınıfı ehliyete sahip olan sürücüler kullanır.
C sınıfı araçlara takılan römork veya yarı römorklardan meydana gelen birleşik araçların kullanılmasına özeldir. Bu nedenle de CE sınıfı ehliyet almak için önce C sınıfı sürücü belgesine sahip olmak gerekmektedir.
B1, BE, C1, C1E, C, CE, D1, D1E, D, DE, G ve M sınıfı ehliyet almak isteyen kişilerin 4.154,70 TL harç bedeli, 624 TL değerli kağıt bedeli ve 145 TL vakıf bedeli olmak üzere 4.923,70 TL ödemesi gereklidir.
CE sınıfı ehliyet almak için C sınıfı ehliyete sahip olmanız gerekmektedir. 21 yaşından gün alanlar CE sınıfı ehliyet alabilirler. B'den C'ye geçiş yapacak adaylarının yazılı sınava girmeleri gerekmemektedir.
Genel olarak 1 ay, 2 ay ve 3 ay içerisinde C sınıfı ehliyeti kişiye kazandırmaktadır. Tabii ki de bu 1 ay, 2 ay ve 3 ay şeklinde değişen süreyi belirleyen kriterler ise bünyemizde ders almak isteyen sürücünün kendi durumunu ve biraz da kendi yeteneğine bağlı olarak değişmektedir.
C sınıfı ehliyet ile kamyon, Tır, Otomobil, traktör, minibüs, kamyonet ve 14 kişiye kadar yolcu taşıyan araçlar kullanılabilir. 14 kisiden fazla yolcu taşıyan araçları sadece D sınıfı ehliyete sahip olan sürücüler kullanır.
2015 yılına kadar alınmış olan D sınıfı ehliyetler Tır ve Kamyon sürebilirken 2016 yılında yönetmelik değiştiğinden dolayı 2016 yılından itibaren alınan D sınıfları sadece otobüs kullanabilmektedir. B sınıfı ehliyetiniz Tır kullanabilmek için Önce C sonra CE sınıfı ehliyet almak gerekir.
Dolayısıyla motosiklet sürücülerinin B sınıfı ehliyet ile 125 cc altında motosiklet kullanabilmeleri için eğitim almaları lazım.
Bu araçlar otomobil, 4 tekerlekli motosiklet, traktör ve azami yüklü ağırlığı 4250 kilogram olan birleşik araçlar olarak sıralanır. B sınıfı ehliyet, ülkemizde en fazla sahip olunan ehliyet sınıfıdır. B sınıfı ehliyete sahip iseniz aşağıdaki sınıflara ait tüm araçları kullanma iznini elde edersiniz.
OTOBÜS EHLİYETİ (D Sınıfı Ehliyet)
C1 sınıfı 7500 kg'a kadar çekici ve kamyon kullanımı için gereklidir. C1E ise aynı kriterlerin 12.000 kg'luk araçları için gereklidir. C sınıfı çekici ve kamyon ehliyetlerinin genel sınıfı olurken, CE römorklu modelleri kapsamaktadır. Minibüs için D1 ehliyeti gereklidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri