Gastronomi bölümünden mezun olduğunuzda yemeğin kültürü, hayatımızı nasıl etkilediğini ve yemeğin nasıl pişirileceğini, pazarlanıp, satılacağını öğreten bir bölüm.
Gastronomi ve mutfak sanatları bölümü: kültürü, gıdayı, ekonomiyi, işletmeyi ve birçok bilim dalını (kimya, matematik, tarih vs.) içine almaktadır.
Bu dersin amacı, endüstriyel ve otel-restoran mutfaklarının mekan seçimi ve tasarımı, mutfağın fiziki olarak departmanlaştırılması, planlama ve planlamayı etkileyen faktörler ile fonksiyonel alanlar, ayrıca, mutfak için ekipman seçimi ve yerleşim gibi konuları öğretmektir.
Gastronomi bölümü için sözel puanımızın yeterli olması gerekir. Sözel bölümü dersleri çoğu anadolu lisesinde eşit ağırlık bölümü ile (matematik ve geometri hariç) aynı seviyede eğitim görürler. Bu yüzden eşit ağırlıktan mezun olsak bile AYT sınavında sözelden girerek gastronomi bölümünü okuyabiliriz.
Genel anlamda, mezun olanlara “Gastronom”, “Gastronomist” gibi kavramlarla hitap ediliyor.
İlgili 23 soru bulundu
Ülkemizde son yıllarda en popüler olan bölümlerden biri Gastronomi ve Mutfak Sanatları bölümüdür. Bu bölüm, iş olanakları konusunda pek çok sayıda sektörden rahat bir pozisyonda yer almaktadır. Mezun olduktan sonra pek çok alanda rahatlıkla iyi bir iş bulabilirler.
Size getirdikleri başka bölümlere kıyasla daha zor. Çünkü insanla iç içe. Çok komplike bir yapıya sahip olan insanla iç içe olduğu için de yapılabilmesi kolay değil.
Bu bölümlere yerleşmek için artık özel yetenek sınavı yapılmayacak. Ancak Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü bir üniversitede fakülte bünyesinde bulunurken, başka bir üniversitede yüksekokul içinde yer alıyor. Bu durumda yüksekokuldaki bu bölüme girmek isteyen öğrencinin YGS'ye girmesi yeterli olacak.
Gastronomi, sadece yemek hazırlamayı değil, kültürle hazırladığımız ve yediğimiz yiyecekler arasında kurduğumuz ilişkileri inceleme fırsatını sunmaktır” diyerek, gençlere gastronomi okumaları tavsiyesinde bulunuyor.
Eğitim dili Türkçe ve 4 yıldır. Gastronomi Bölümü hakkında daha detaylı bilgi için web sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Gastronomi de alkol var mı? gastronomi ve mutfak sanatları bölümünde 3 kredilik seçmeli şarap bilimi dersi ve 3 kredilik zorunlu alkollü ve alkolsüz içecekler dersi var. dersin de müfredatı aşağıda.
3 Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü hangi puan türü ile öğrenci kabulü yapmaktadır? Bölümümüzde öğrenci olabilmeniz için tercihlerinizi Yükseköğretim Kurumları Sınavı'ndan aldığınız Sözel puan türü ile yapabilirsiniz.
Gastronomi, eski Yunanca γαστήρ -τρός "mide" ve -νομία "-kural" sözcüklerinden türetilen bileşik bir kelimedir. Yemek ve kültür arasındaki ilişkiyi, zengin veya hassas ve iştah açıcı yiyecekleri hazırlama ve sunma sanatı, belirli bölgelerin pişirme stilleri ve iyi yeme biliminin incelenmesidir.
Gastronomi Şehirleri: Mutfak Mirasımız!
Unesco tarafından şu an için 3 şehir birbiriyle yarışmakta. Antep, Afyon ve Hatay illeri Türkiye'nin gastronomi şehirleri olarak dünya genelinde tanınmaktadır.
Eğer yeni mezun değilseniz bu durumda alacağınız maaş da değişecektir. Özel sektörde yeni mezun bir gastronom: 5.500 ile 7.000 TL ile çalışmaya başlar. Kamu kuruluşlarında yeni mezun bir gastronom: 5.500 ile 6.000 TL ile çalışmaya başlar.
Milli Eğitim Bakanlığı'ndan (MEB) yapılan açıklamaya göre, gastronomi bölümü mezunları, yiyecek içecek hizmetleri öğretmenliğine başvuruda bulunabilecek.
Mezunlar restoran zincirlerinde ve Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığında denetçi olarak çalışabiliyorlar. Diğer yandan bu bölümü bitirenler köşe yazarlığı yapabilecekleri gibi kendi kitaplarını da yayımlayabiliyorlar.
Tüm öğrencilerin tırnakları kısa ve temiz olmalıdır. Erkek öğrenciler her derse gelmeden günlük sakal-bıyık tıraşlarını olmalı, favoriler kısa ve düzgün olmalıdır. Öğrencilerin sakal ve bıyık bırakması kesinlikle yasaktır.
İki kişi veya bir kişi ile bir grup arasında sözlü bilgi alışverişidir. Belirli bir amaç doğrultusunda yapılan yüzyüze görüşmedir. Bu bilgi alışverişi her zaman olmasa da genellikle planlanmıştır. İki tarafın da konuşma ve dinlemesini içerir.
Sorusunu birlikte yanıtlayalım;
Gastronomi ve Mutfak Sanatları bölümü için lisede Sosyal Bilimler Bölümü'nü seçmeliyiz. Yani sözel bölüm seçilmelidir. Gastronomi mutfak sanatları ve aşçılık sanatıdır. Günümüzde gastronomi sadece aşçılık değil yemek konusunda bir sanat sunar.
Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü genellikle aşçılıkla karıştırılan fakat 4 yıllık bir bölüm olup aşçılığa oranla çok daha kapsamlı bir lisans programıdır. Mezunlarının mutfakta çalışmak gibi bir zorunlulukları yoktur.
Türkiye'de son yıllarda gittikçe popüler olan Gastronomi ve Mutfak Sanatları bölümü, iş imkanları konusunda da pek çok sektörden daha rahat bir konumda yer alıyor. Bu kişiler, mezun olduktan sonra pek çok alanda rahatlıkla iş bulabilirler.
Mezun olduktan sonra birçok alanda rahatlıkla iş bulabilirler. Lisans eğitimini tamamlamış kişiler tercihlerine göre otellerde, restoranlarda, turistik gemilerde, gastronomi ile ilgilenen medya kuruluşlarında ve devlette iş bulabilirler. Kariyer.net bir grup şirketidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri