Varlıkları ya da kavramları karşılayan, onları tanımamızı sağlayan sözcüklere “ad” denir. Bir kelimeye -mek, -mak veya -ma, -me olumsuzluk eklerini getiremiyorsak o kelime isim ya da isim soyludur..
İsim, özel-genel (cins), canlı-cansız, somut-soyut tüm varlık, kavram ve olayları karşılayan sözcüklerdir. Sıfat, zarf, zamir gibi kelime grupları isim soylu kelimeler olarak kabul edilir.
Ad ve özne ile eş anlamı olan isim, cümlelerdeki fiilleri gerçekleştiren etkin elemanlardır. İsim Nasıl Bulunur? Bir cümlede ismi bulmak için yükleme ''ne'' ya da ''kim'' sorusu yöneltilir.
Özel isim veya özel ad, "tek" ve "özel" olan varlıklara ve kavramlara verilen belirleyici Ad Evrende eşi olmayan varlıkları ve bazı önemli soyut kavramları belirtmekte kullanılır. Özel isimlere örnek olarak Ankara, İnternet, Jüpiter, Budizm, Toyota, Aşık Veysel, Fino, Mehmet ve Atatürkçülük verilebilir.
Türkçe dilbilgisinde ismi bulabilmek için, cümlenin yüklemine “Ne” ya da “Kimi” soruları yöneltilir. Bu soruya alınan cevap o cümlenin ismi, adı veya öznesi olarak nitelendirilir. Birçok isim türü bulunmaktadır, çünkü bunun nedeni isimlerin kendi içerisinde gruplara ayrılarak daha iyi anlamlanmasını sağlamaktır.
İlgili 15 soru bulundu
Varlıkların sayılarına göre isimler tekil isim, çoğul isim ve topluluk isimi olmak üzere üç guruba ayrılır. isim denir. Örnek: masa, kitap, öğretmen, balık, kalem, kelebek, vb. isim denir.
Yüklemi isimden meydana gelmiş olan cümleler isim cümlesi olarak adlandırılmaktadır. Eylem yerine kullanılan isimler ek alarak cümle içinde kullanılmaktadır. Bir cümledeki eylem -mak ya da -mek eki almıyorsa o zaman cümle isim cümlesidir.
Bir varlığın sadece bir tane olduğunu bildiren kelimelere tekil ad denir. Çoğul isimler -ler ya da -lar eki alırken, tekil isimler ek almazlar.
Soyut olmayan, yani fiziksel varlıklara verilen isimlere ise "somut isim" denir.
varlıklara cins (tür) denir. Bu varlıklarını aldığı isimler de cins Isimdir. Örnek: masa, kalem, düşünce, özgürlük, su, gökyüzü, çanta, eu, bebak...
İsim fiil, fiillere getirilen '' - ma, - me, - mak, - mek, - iş, - ış, - uş, - üş,'' ekleri kullanılarak türetilen kelimeler olarak ifade edilmektedir. Bu ekleri kolay hatırlamak için şu şekilde belirtmek mümkün olmaktadır: - ma , - ış, - mak.
Doğum adı (aynı zamanda ilk isim, ön ad veya verilen ad olarak da bilinir), kişiye doğduğunda verilen gerçek adının bir parçasıdır.
Diğer kelime türleri olan sıfat, zamir, edat vs. isim grubu başlığı adı altında yer alır. İsimler tek başlarına bir anlam ifade eder veya bir varlığa, kavrama, duruma ad olabilir. Fiiller ise bir iş, oluş, kılış bildiren kelime türleridir.
13. Hayvanlara takılan özel isimler: Tekir, Karabaş, Yumoş, Minnoş, Pamuk...
Akrabalık ve aile ilişkilerini ifade eden kelimeler de cins isim örnekleri olarak verilebilir. Bitki ve hayvan isimleri de cins isimleri ifade etmektedir. İş ve meslek isimleri de cins isimleri belirtmektedir. Yiyecek ve içecek isimleri de cins isimlerdir.
Varlıklara verilişine göre özel isim ve cins isim olarak ikiye ayrılır. Özel isimler tek olan ve eşi benzeri bulunmayan isimlerdir. Özel isim örnekleri neler olduğuna bakacak olursak kişi isimleri olarak görürüz. Cin sisimden farkı ne, baktığımızda ise cins isim doğada hemen her şeyde bulunmaktadır.
Yalın haldeki basit sözcük aynı zamanda o sözcüğün köküdür. Kalem, süt, göz, kâğıt, halı ve gitmek basit sözcüklere örnektir; ancak bu sözcüklerden yapım ekleri veya başka sözcükler eklenerek türetilmiş kalemlik, sütçü, gözlük, kâğıthane, halıcı, gider gibi sözcükler basit değildir.
Cins, birbirine benzeyen ve ortak birçok karakterleri olan türler topluluğu. Taksonomideki en önemli sınıflandırma basamaklarından biridir. Cins isimleri unominal (tek kelime) olmak zorundadır. Her zaman büyük hafle başlar ve italik yazılır.
Somut isim, duyu organları ile tespit edilebilecek varlıklara verilen isim. Taş, su, kalem, köpek gibi kelimeler, somut isimlere örnektir.
Tikel kavramlar bir sınıfın bir kısmına işaret eder. Örneğin bazı insanlar veya bazı şehirler tikel kavramlardır. Soyut ve somut kavramlar: Kavram bir cisme veya varlığa işaret ediyorsa somuttur. Örneğin taş, insan, beyaz gibi kavramlar somut kavramlardır.
Türkçede isimler, varlıklara verilişlerine, oluşlarına ve sayılarına göre üçe ayrılır. Sayılarına göre isimler de tekil, çoğul ve topluluk ismi olmak üzere üç ana başlıkta toplanır. Örneğim ''Masa'' kelimesi tekil iken, ''masalar'' çoğuldur. Topluluk isimleri ise yapıca tekil olmasına rağmen anlamca çoğuldur.
İki ismin birleşerek yeni bir anlam oluşturduğu kelimelere ise birleşik isim denir.
Yüklemi isim köklü cümlelere isim cümleleri denir. Eylem olarak kullanılan isimler, ek alarak kullanılır. Eğer bir cümlenin eylemi -mek - mak (mastar) eklerinden birini almıyorsa isim cümlesidir. 3- Şimdi kitapçılık yapan Ahmet Bey eskiden ''öğretmenmiş.''
İsim cümlelerinde yüklem isim soylu bir sözcüktür.
Sözcüğün köküne bakmıyoruz. Sözcüğün son halinin sonuna mastar eki getirip bakıyoruz. Örneğin yaz(mak) fiildir. Ancak yazmak dersek o zaman isim olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri