Hızlı konuşma (taşifemi olarak da bilinir) çabuk konuşma hızı, değişken ritim, kötü söz dizimi veya dil bilgisi ve cümle ile ilişkisi olmayan kelime veya kelime grupları nedeniyle dinleyiciler için anlaması güç konuşma ile karakterize edilen bir konuşma ve iletişim bozukluğudur.
Hızlı konuşmak ise tam olarak emin olunamamakla beraber bir kişinin daha zeki olduğuna (zekayı da algılama, düşünme, karar verme ve idrak etme yeteneği olarak kabul edersek) işaret edebilir ama her zaman da buna gerekçe olarak gösteremeyebilir.
Takifemi (Hızlı Bozuk Konuşma); konuşmanın anormal derecede hızlı, düzensiz veya her ikisinin birlikte gözlendiği durumdur. Ses, hece, sözce ve duraklama örüntüsü normalde beklenenden farklıdır. Akıcılık bozukluğu fark edilebilir düzeydedir ancak kekemelikten farklıdır. Tek heceler tekrarlanabilir.
Araştırmacılar son zamanlarda, oldukça hızlı konuşma (kısaca ERS) olarak adlandırılan durumun temelini araştırmaya başladılar. İyi yönetilen bir konuşma bozukluğu, beyninizin bu hıza geri dönüşler yapması beraberinde üstünlük belirtilerini kanıtlıyor.
Nörofizyolojik etmenler nedenler arasındadır; hızlı bozuk konuşması olan ve olmayan bireylerin konuşma esnasındaki beyin aktiviteleri incelendiğinde farklılık olduğu saptanmıştır. Ayrıca genetik faktörler de oldukça etkilidir.
İlgili 42 soru bulundu
Ayrıca genetik faktörler de oldukça etkilidir. Kişinin 1. derece akrabalarında hızlı konuşma veya kekemelik gibi bir akıcılık bozukluğu olması risk faktörleri arasındadır. Psikolojik faktörler, hızlı konuşma bozukluğunun artmasına neden olabilir.
Dikkati dağıtmayan, dinleyeni yormayan şekilde ama akıcı bir konuşmada dakikada 125 ila 175 sözcük kullanılır. Bir dakikada 125'in altında sözcük kullanıyorsanız yavaş, 175'in üstünde (İnternetteki kaynaklarda 160 olarak geçtiği yerler de var) sözcük konuşuyorsanız hızlı konuşuyorsunuz demektir.
Yavaş konuşma, akıcılık bozukluklarında kullanılan bir tekniktir. Kişinin yavaş konuşması, konuşurken daha az takılmasını ve konuşmasının daha anlaşılır olmasını sağlar. Yavaş konuşma, akıcılık bozukluklarında kullanılan bir tekniktir.
Etkili konuşma, söylemek istediğini duyulacak ve harekete geçecek şekilde söyleyebilmek anlamına gelir. Yani etkili konuşma sanatı, mesajının net bir şekilde duyulması ve mümkünse harekete geçilecek şekilde konuşmak olarak tanımlanır. Etkili konuşmanın iki ana unsuru vardır: ne söylediğin ve nasıl söylediğin.
Yüksek sesle konuşmak. 2. Meydan okurcasına sert konuşmak. 3. Yapılması güç şeyleri yapacakmış gibi abartılı konuşmak.
Güzel konuşma, insanın, karşısındaki kişilerle önceden planlanmış olsun ya da olmasın etkili iletişim kurmasıdır. Duyguları doğru ifade etmek, dilek ve düşüncelerini de doğru ve etkili bir şekilde karşıya aktarmaktır. Güzel konuşmak için sadece ağız değil onlarca organ aynı anda koordine bir şekilde çalışmalıdır.
Gecikmiş konuşması olan çocukların :
Ya hiç konuşmazlar ya da zor anlaşılan birkaç sözcük kullanabilirler. Yutma, çiğneme, salya akıtma sorunları olabilir. Düşünce ve isteklerini anlatmada zorlanabilirler. Jest, mimik, işaret kullanmaya yönelebilirler.
Konuşma gecikmesinin nedenleri şöyle sıralanabilir: Zeka sorunları, işitme sorunları, görme sorunları, kronik depresyon, sara (epilepsi) nöbetleri, dil bağı, yarık damak-dudak gibi ağız içi problemleri, yaygın gelişimsel gerilik, kardeş kıskançlığı, televizyon izleme, ailesel dil gecikmesi, travma, çok dilli aile ( ...
İyi bir konuşmacı az, öz, açık ve anlaşılır konuşur. İyi bir konuşmacı sürekli kendinden bahsetmez, alçakgönüllülüğünü daima korur. İyi bir konuşmacı her hece ve kelimenin hakkını vermelidir. İyi bir konuşmacı topluluk karşısında korku ve heyecanına yenilmez.
Etkili ve güzel konuşma sanatı, retorik. Hz. Peygamber'in Vedâ haccında okuduğu hutbeler.
Herhangi bir amacı olmayan ve dinleyen kişilere hiçbir şey kazandırmayan konuşmalar da "boş" olarak nitelendirilir. Boş konuşan kişilere geveze, çenebaz, lafazan ve çalçene denir.
Herhangi bir ön hazırlık yapılmadan gerçekleştirilen bu konuşmalar «hazırlıksız konuşma» olarak adlandırılır. Gereksinime göre yapılan günlük konuşmalarda ya da sohbetlerde konuşma kurallarını önemsemeyen birçok kişi, bir topluluğa hitap etmesi gerektiğinde, ister istemez bu konuşmayı yapmaktan kaçınır.
3.Konuşma dinamiği (duygu, düşünce, istek): Dilin en büyük fonksiyonu “insanlar arasında anlaşma vasıtası” olmasıdır.İnsanların duygu, düşünce ve isteklerini kullanmada dil önemli bir araçtır.İşte bu unsurlar konuşmanın da dinamiğini oluştururlar. 4.
Ana ekranda Ayarlar > Cihaz > Erişilebilirlik > Konuşma Hızı öğesini seçin. Konuşma hızını seçin.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri