Cacık kelimesinin kökeni Türkçe dilidir.
Yunanca tzatziki τζατζίκι Türkçeden alıntıdır.
Cacık kelimesine ilk olarak Ahmet Vefik Paşa'nın 1876'da yazdığı Lugat-ı Osman'da rastlanır. Bazı kaynaklar Fatih'in, yoğurt, pazı ve yoğurtla yapılan ve üstüne çörek otu serpiştirilmiş bir tür cacık yediğinden bahsederler. Yani tarihi biraz daha öne çekerler.
yunanlar cacığa "tzaziki" yazar yani caciki der. türkçe'den benzeştirip yunanca gibi kullanırlar. buradan da anlaşıldığı üzere cacık menşeisi türk'tür.
İlgili 16 soru bulundu
Yoğurt, Amerika'da yaklaşık olarak 45-50 yıl önce tanınmıştır. Eski dünyadan Asya ve Afrika'da yoğurdun yayılışının Türkler vasıtasıyla olduğu söylenebilir. Çin'de yoğurt yendiğini Marco Polo yazmaktadır. Yoğurt, Türk kültürünün keşfettiği en önemli yiyeceklerden birisidir.
Salatalıkları yoğurda ekleyin ve güzelce karıştırın. Üzerine kıyılmış dereotunu serpiştirip servis edin. Püf noktası: Ben servis ederken üzerine biraz daha zeytinyağı gezdiriyorum.
Cacık, günümüzde yoğurt ile buluşan salatalığın, lezzetli şekilde sunulmasıdır. Cacık soğuk şekilde tüketilen bir besindir.
Dolmadakia / Yaprak sarma
Tahmin ettiğiniz üzere 'dolmadakia' kelimesindeki 'dolma' bizim yaprak sarma da dediğimiz dolmadan geliyor. Dolmanın yanına gelen 'kia' kelimesi de küçük anlamına geliyor. Yunanlı kardeşlerimizi yaratıcılıklarından ötürü kutlarken dolmadakia yemeğinin de mutfağını öğrenmiş bulunuyoruz.
A, B ve C vitaminleri bakımından zengin olan ve kilo vermeyi destekleyici özelliği bulunan cacığın pek çok hastalığın tedavi edilmesinde hatta önlenmesinde fayda sağladığı bilinmektedir. 100 gram bir cacıkta bulunan protein miktarı 2.0 gram olarak ifade edilmektedir.
- İçerdiği kalsiyum ile kemiklerin güçlenmesine yardımcı olur. - Cacık kanı temizlerken bağırsaklardaki prebiotik bakterilerin etkinliğini arttırmaktadır. - Cacık vücutta uyku hormonu salgılamaktadır. - Bol lifli ve düşük kalorili olması sebebiyle diyet yapanlar için mükemmel bir besin kaynağıdır.
Peki cacık, yoğurdun tarihçesinde nerede yer alır? Evliya Çelebi cacıχ (cacıg) olarak tarif ettiği yemeğe eklenen bir bitki türü olarak tanımladığı cacıktan ilk kez 17. yüzyılda yazdığı “Seyahatnâme”sinde bahsetmiştir. Tüketime uygun her türlü ot veya yeşilliklerin bu şekilde anılacağını belirtir.
Cacık. Türkiye'deki en yaygın soğuk çorba o olsa gerek. Yoğurdun içine salatalık, nane, tercihe bağlı olarak da sarımsak koyup/ koymayıp istediğiniz oranda suyla açtınız; esası bu... Ama dereotu, reyhan, fesleğen katarak, salatalık yerine kuşkonmaz ve erik koyarak çeşitlendirebiliriz cacığı.
Yoğurt ve salatalık ile birlikte cacık hazırlandıktan sonra özellikle yemeklerle birlikte tüketilir. Aynı zamanda tek başına tüketim gerçekleştirilen önemli besin kaynakları içerisinde yer alır.
Türkçede Roman sözcüğü de sıklıkla Çingene anlamında kullanılır. Hindistan'ın Pencap-Sind (Pakistan, Karaçi) nehir havzası boyunca Pakistan ve Afganistan'ın da içinde bulunduğu bölgelerden M.S. 420 civarında İran ve Anadolu üzerinden dünyaya yayılmış bir Hint-Avrupa halkıdır.
Bir kısım tarihçiler Ermenilerin kökenini Urartular'a dayandırırken bir kısmı Ermeniterin bir turan ırkı olduAunuiddia etmektedirler. Bir kısım tarihçiler ise. Ermenilerin Balkan kökenli ve Trak-Prig soyuna ait olduklarını söylerler.
Türkiye'deki Ermenileri üç gruba ayırıyorum. Elbette bunların alt grupları da var. İlki Türkiye'de özellikle de İstanbul'da yaşayan geleneksel Ermeni toplumu veya Hıristiyan Ermeniler. Türkiye'de dini azınlıklar var, Lozan antlaşmasına göre Türkiye'de yaşayan dini azınlıkları azınlık olarak kabul ediliyor.
Yoğurt (< Yuğurt) Türkçe kökenlidir.
MS 552-745 yılları arasında hüküm süren Göktürkler, ekşiyen yoğurdun ekşiliğini azaltmak için üzerine su eklediler. Böylece tesadüfen ayran ortaya çıkmış oldu. Ayran kelimesi, tarihte ilk defa Divan-i Lugat-it Türk eserinde "sütten elde edilen bir içecek" olarak tanımlanmıştır.
Süzme yoğurt içerisine ince doğranmış soğan, sarımsak, turşu ve diğer malzemeleri karıştırıp tütsü makinesi ile tütsüleyin. 15 dakika dinlendirip servis edin. Afiyet olsun.
Yunan Mutfağı Serisi#1: Tzatziki (Yunan Usulü Kuru Cacık) - YouTube.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri