Havuç, salçanızı (sosunuzu) tatlandıracaktır. Domates salçanız çok ekşi ise; içerisine bir havuç rendeleyin. Havuç, salçanızı tatlandıracaktır.
Salçayı kullanırken mutlaka temiz kaşıkla almalı ve üzerini örtecek kadar zeytinyağı ile kaplamalısınız. Bu şekilde yaparak salçanızın hava ile temasını kesmiş olur ve bozulmasını engellersiniz. Bazı yörelerde salçanın içine kuru kekik katılır. Kekik güçlü bir antiseptik olduğu için salçanın bozulmasını geciktirir.
- Salçası fazla kaçan yemeklere, sodyum bir karbonat ya da bilinen adıyla içme sodası ilave ediniz.
Salçanın görünümünde herhangi bir bozulma belirtisi olmasa bile, kokusu ekşi ve rahatsız ediciyse kesinlikle kullanmayın.
İlgili 31 soru bulundu
Domates ve domatesten yapılan soslar ve salçalar içerdikleri askorbik asit ( C vitamini) nedeniyle asidik yapıya sahiptir. Bu nedenle, domates veya domates salçası yemeğe ekşi bir tat verir.
İster ev yapımı salça olsun, ister hazır alınan salça olsun, doğru koşullarda muhafaza edilmediğinde kolayca bozulabilir.
Salçayı karıştırırken metal kaşık kullanıyorsunuz
Metal kaşık kullanırsanız metalin içinde bulunan maddeler nedeniyle salça tepkimeye girebilir ve yapısı bozulabilir. Bu da salçanın kısa süre içinde küflenmesine neden olabilir.
Eğer salçanızı uzun süre kullanmayacaksanız, bir miktar katı yağı eritin ve salçanızın üstünü bu yağla örtün. Kavanozu kapatın. Yağ donacağı için salçanızı koruyacaktır. Teneke kutular kapakları açıldığında bir daha kapatılmayacak şekilde yapıldıklarından salçaların küflenmesine sebep olurlar.
Limonun ekşi, mayhoş tadını içeriğindeki sitrik asitten alır. Sitrik Asit; limon, mandalina, greyfurt ve portakalda bulunan ekşi tadı veren maddedir.
Salça Yaparken Tuz Ne Zaman Atılır? Domateslerin suyunu süzdükten sonra salça yapımına geçme aşamasında tuz atılması en doğrusudur. Salçanın uzun süre bozulmamasını sağlayan en önemli faktör tuzdur. Bu tuzun da mutlaka turşuluk olarak tabir edilen kaya tuzu olması gerekir.
Konservelerde genelde beklemeden kaynaklı bir fermantasyon oluşur domates biraz daha ekşimsi bir hal alır. Bunu lezzete çevirmenin en güzel yolu domatesli yemeklere bir tutam şeker atmanız bu sorunu ortadan kaldırır.
İşlem sonunda altta kalan suyu mümkünse geniş ve sığ tepsilere bölelim güneş gören yere koyup üzerini tülbent ile örtelim ve her gün bir iki defa tahta kaşık ile karıştıralım gün geçtikçe azalmaya başlıyacaktır. Yaklaşık 4 ila 6 gün sonunda salçamız olmuştur.
Tencerenin kapağını kapatıp, biber ve domatesler iyice yumuşayana kadar orta ateş üzerinde pişirin. Düdüklü tencerede 15 dk pişmesi yeterlidir. Normal tencerede süre 2 katına çıkar. Domates ve biberler iyice yumuşadıktan sonra küçük delikli bir kevgir üzerine koyup, suyunun süzülmesini sağlayın.
Salçanızın bozulmasını ve küflenmesini engellemek için harika bir çözüm var! Kavanoza doldurduktan sonra üzerine ekleyeceğiniz iki kaşık zeytinyağı ile küflenmeyi engelleyebilir kavanozun ağzını sıkıca kapatarak da salçanızın hava almasını tamamen önleyebilirsiniz.
Bir tepsi içine yerleştirdiğiniz kavanozlarınızı güneşe koyup 2-3 gün kadar bekletin.
Uzun süre kullanmadan saklayacağınız salçalar için, bir miktar katı yağı eritin ve salçanın üzerini tamamen örtecek kadar koyun. sonra kapağını sıkıca kapatın. Katı yağ donup hava almayacağı için salçanız bozulmadan korunacaktır.
Salçanın yüzeyi neden kararır? Salça, hava ile temas ettiği takdirde yüzey kısmı Maillard (kahverengileşme) reaksiyonu sonucunda zamanla kararacaktır. Bu reaksiyon pekmez, reçel, ekmek vs birçok gıdanın oluşumunda meydana gelen ve ürüne kahverengini veren reaksiyondur.
Ev salçasının ömrü ne kadardır diye düşünecek olursak tamamen saklama koşullarına bağlı olmakla birlikte 2 seneye kadar dayanır diyebiliriz.
Sık sık mide ekşimesi neden olur? Mide ekşimesinin başlıca nedenleri arasında, düzensiz beslenme, fazla yemek yeme, yemekten hemen sonra uyuma veya uzanma, aç karına sigara içme gelir. Mide ekşimesine, mide asidinin salgılanmasını sağlayan herşey sebep olabilir. Bu bazen sinirsel bile olabiliyor.
Salçanın Görünümü: Ancak salçanın küflenmesi, bozulduğunu göstermez. Küflenen bölge temizlendikten sonra tüketilmeye devam eder. Salçanın üzerinde küflenmeye ek olarak kabarcıklar oluştuysa, salçanın suyu koyu veya sarımtırak bir renge büründüyse bozulmuş demektir.
Salçam çok tuzlu oldu ne yapabilirim? Sebzeli ve salçalı yemeklerde 5-6 damla limon suyu, tuz tadının azalmasını sağlar. Yapmanız gereken basit, yemeğinizin içine limon suyunu ekleyin ve güzelce karıştırın.
Salça lekesi döküldüğü takdirde çıkması için en etkili yöntem bulaşık ya da çamaşır deterjanıdır. Bu deterjanları lekenin üzerine dökmek ve üzerine de az miktarda sıcak su dökmek gerekir. Sonrasında bir süre beklemek ve temiz ıslak bir bez ile lekenin olduğu bölgeyi çitilemek salça lekesinin çıkmasını sağlar.
İçine 3-4 çorba kaşığı kadar kaya tuzu ilave edin. (Tuz miktarını dilediğiniz gibi ayarlayabilirsiniz, ancak tuzlu salça daha uzun süre dayanır.) İyice karıştırdıktan sonra tepsilere paylaştırıp güneşte kurutun.
Acımış salça nasıl düzelir? Limon suyu acılı yemeklerin suyundaki acı aromayı yok eden bir özelliğe sahiptir. Yemeğin miktarına göre ortalama yarım fincan limon suyu ekleyebilirsiniz. Sulu ve salçalı bir yemek üzerinde bu yöntemi deneyecekseniz, limon ekleyerek hafif mayhoş ve tatlı bir tat oluşturabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri