Cehâlet veya cehl sözlükte “bilmemek” anlamına gelir. Bu iki kavramın fıkıh terimi olarak kullanılışında ise genellikle şu farklılık göze çarpar: Cehl kişinin inanç, söz veya davranışları konusundaki bilgisizliğini, cehâlet ise kendi dışında kalan durumlara ilişkin bilinmezliği ifade eder.
Bunun zıddı olan 'cahil' ise “azgın, arzularının esiri, vahşi, şiddet taraftarı ve aceleci bir karaktere sahip” yani 'barbar' kimsedir. Bu anlamdaki 'Câhiliye' dönemi, zorbalık ve vahşetin hüküm sürdüğü dönemdir.
Bilgisizlik, kibir, bozgunculuk, serkeşlik gibi anlamlara gelen ahlâk terimi.
"Cahil" kelimesi, habersiz, hatta bilişsel uyumsuzluk ve diğer bilişsel ilişkilerdeki bir kişiyi tanımlayan ve önemli bilgi veya olgulardan habersiz olan bireyleri tanımlayabilen bir sıfattır.
Eskiler cehaleti üçe ayırırlardı. İlkine cehl-i basit yani sıradan cehalet, ikincisine cehl-i mürekkep yani katmerli cehalet derlerdi. Üçüncüsü ise cehl-i mik'ab yani katmerlinin katmerlisi olan cehalet. Matematik diliyle ifade edecek olursak ilki rakamın kendisi, ikinci karesi, üçüncüsü de küpü diyebiliriz.
İlgili 44 soru bulundu
Cehâlet veya cehl sözlükte “bilmemek” anlamına gelir. Bu iki kavramın fıkıh terimi olarak kullanılışında ise genellikle şu farklılık göze çarpar: Cehl kişinin inanç, söz veya davranışları konusundaki bilgisizliğini, cehâlet ise kendi dışında kalan durumlara ilişkin bilinmezliği ifade eder.
Arapça chl kökünden gelen cāhil جاهل “bilmeyen, bilgisiz” sözcüğünden alıntıdır. Bu sözcük Arapça cahala جَهَلَ “bilmedi” fiilinin fāˁil vezninde etken fiil sıfatıdır.
Cenab-ı Hak (cc) Araf. Sûresi 199. âyetinde “Resulüm, Sen af yolunu tut, iyiliği emret ve cahillerden yüz çevir.” demektedir.
Sokrates, Descartes ve cehalet mutluluktur sözü
Ne Sokrates'in böyle bir sözü aktarılmıştır ne de Descartes böyle bir söz söylemiştir. Tersine her iki filozof da aklı doğru kullanmayı mutluluk, özgürlük olarak belirlemişlerdir.
Cühela kelimesi ise cahil sözcüğünün çoğuludur. Etrafında olup biten şeylerden habersiz, kendisini geliştirememiş kişiler için cahil cühela ikilemesi kullanılır.
bilmeyene cahil denir, kendini bilmeyene gafil denir.”
Cahil sözcüğünün anlamı: (sıfat) Öğrenim görmemiş, okumamış (sıfat) Belli bir konuda yeterli bilgisi olmayan. (sıfat, halk ağzında) Deneysiz, genç, toy (delikanlı veya kız).
Aptallık aptal olma durumudur. Kök sözcük aptal ise zekâsı pek gelişmemiş, zekâ yoksunu, alık, ahmak, alık salık anlamlarına gelir. Bir sıfat ya da isim olarak kullanılabilir.
Kur'ân onların savaş sonrası yaptıkları bu yersiz, Allah'ın takdirini hiç hesaba katmayan ve sorumluluk bilincinden uzak anlayış ve düşünce tarzı- nı zanne'l-câhiliyye olarak nitelemektedir. İslam'ın öngördüğü bir inanç ve düşünce değişimini gerçekleştiremeyen bu kimseler Câhiliye dönemine nisbet edilmektedirler.
Bir râvinin bilinmediğini ifade eden hadis terimi. Cehâletü'r-râvî şeklinde de kullanılan terim, râvinin kim olduğunun veya cerh ve ta'dîline sebep olabilecek bir halinin bilinmediğini ifade eder.
Cehalet özürdür demek şudur: Bir adam cahilce bir fiili yaparsa onun sonuçlarıyla yargılanmaz. Yani dünyada ona müşrik denmez. Ahirette de ateşe girmez demek.
Orijinali “Ignorance is bliss” olarak biliniyor. Nedense ünlü Fransız düşünür Descartés'in üzerine kalmış bir söz fakat aslında ünlü İngiliz şâir Thomas GRAY'in bir şiirinin son iki mısrasında geçiyor: “ … cehâletin mutluluk olduğu yerde, Bilge olmak aptalca.”
Buna göre, cehalet bir tutumdur. Bir davranıştır ve kişinin istediği bir şey haline gelir. Kişi yeni bir şey öğrenmekten bir noktada rahatsız bile oluyor olabilir. Ne onun şartlarından dolayı olur ne çevresinin tercihiyle cahil kalır kişi.
Çoğulcu cehalet (çoğulcu cahillik), sosyal psikolojide, bir topluluğun üyelerinin çoğunluğunun bir normu reddetmesi ancak yanlış bir şekilde çoğunluğun o normu onayladığını varsayarak, bu norma uyarak yaşamını devam ettirmesi durumudur.
Yapay bir araç olan cehalet örtüsü, bireyler arasında adaletin sağlanması için kullanılan bir benzetmedir. Bu görüşe göre; toplumsal bilincin farkında, birçok disipline hakim olan bireylerden oluşacak olan bir grup insan, bireylere hangi haklar verileceğine karar verecektir.
Cahil kelimesinin TDK sözlüğe göre 3 farklı anlamı vardır. Cahil kelimesinin kökeni Arapça dilidir. Cahil kelimesinin Arapça dilindeki karşılığı cāhil şeklindedir.
Yani konuyu bilmeyen. Fakat herkes argo algılıyor. Cahil kelimesi yabancı biri tarafından söylense bile hakaret olarak algılanmamalı.
CAHİL KELİMESİ CÜMLE İÇİNDE DOĞRU KULLANIM ÖRNEKLERİ
Bu maskara sosyete bana cahil diye bakar. Sansürcülerin çoğu cahil, tiyatrodan anlamaz kişilerdi.
* Hiçbir şey, kaybedilmiş vakti telafi edemez. * Cahil kimseler, ilimle birbirlerine karşı övünürler. Onların ilimden nasibi sadece övünmeleridir. * Kul, Allahü teâlâ için neyi terk ederse, Allahü teâlâ, ona karşılık daha hayırlısını verir.
Buhara ve Semerkand ulemasına göre cehalet mazeret sayılmaz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri