Bütan gazı tüp içinde satılır ve LPG ya da tüpgaz olarak adlandırılır. Ayrıca çakmaklarda yakıt olarak ve sprey ürünlerde itici gaz olarak kullanılır.
Çakmak gazı tek seferde öldürebilir.
LPG'nin avantajları
LPG, doğalgazın sağladığı bütün faydaları sağlayan ve herhangi bir merkezi altyapı gerektirmeyen bir enerji türüdür. LPG, basit kimyasal yapısından dolayı diğer enerji kaynaklarına göre çevreci bir yakıttır.
LPG Likit Petrol Gazı kelimelerinin kısaltılmışıdır. Ham petrolün damıtılması sırasında elde edilen Bütan ve Propan gazları esas 2 petrol gazıdır. Bu gazlar sıvılaştırıldıktan sonra belli oranlarda karıştırılarak veya saf olarak satışa sunulurlar ve ticari olarak önem kazanırlar.
Süpertoksik sınıfta yer alan çakmak gazının içeriğinde alifalifatik hidrokarbon adı verilen uçucu madde bulunuyor ve bu madde zehirlenmeye yol açıyor. Hidrokarbon zehirlenmelerinde başlıca etki akciğerler üzerine. En sık görülen yan etkisi akciğer iltihabı.
İlgili 44 soru bulundu
Kullanıldıktan hemen sonra etkisini gösteren bu maddelerin etkisi, 45 dakikaya kadar sürmektedir. Bu kadar kısa süre içinde etkisini yitirmesi, kullanıcıların sürekli olarak bu maddeyi kullanma zorunluluğu hissetmelerine sebep olmakta, hızla bağımlılık yaratmaktadır.
Çakmak gazının içindeki gaz, yanıcı ve toksik olduğu için 'inhalasyon pnömoni' denen kan ve hava alışverişinin yapıldığı hücrelerde harabiyete yol açıyor. Yaklaşık üç saat içinde hasta solunum yetmezliğine giriyor. Akciğerde oluşan bu hasarlar ciğerde ödem ile başlayan kanama sonucu ölüme neden oluyor.
Yapısal farklılığı nedeniyle LPG ve doğal gaz aynı şebekeyi kullanamıyor ancak teknik çözümlerle LPG, ısınma ve pişirmede doğal gazın yerine kullanılabiliyor. Doğal gaz gibi bir şebeke yapısına sahip olmadığı için LPG, tüp gaz ve dökme LPG formunda değerlendirilebiliyor.
Halk arasında yaygın olarak "tüpgaz" adıyla bilinen LPG (sıvılaştırılmış petrol gazı) ısıtma, pişirme ve aydınlatmada kullanılan yaygın bir enerji kaynağıdır.
Modern Çakmak
Bütan, petrolde çözünmüş olarak bulunan, oda sıcaklığında gaz durumunda olan küçük bir basınç altında kolayca sıvılaşan bir gazdır.
Lpg veya Otogaz otomobilleri, yakıt olarak hidrokarbonların bir karışımı olan sıvılaştırılmış petrol gazı kullanmaktadır. Lpg, araçlarda içten yanmalı motorlarda yakıt olarak kullanıldığında, buna Otogaz denmektedir.
Enerji Piyasası Düzenleme Kurumunun (EPDK) geçen yılın kasım ayına ilişkin "Sıvılaştırılmış Petrol Gazları (LPG) Piyasası Sektör Raporu"na göre, rafinerici ve dağıtıcı lisansı sahiplerince LPG ithalatı yapılan ülkeler ABD, Cezayir, Yunanistan, Kazakistan, Libya ve Rusya oldu.
Bu da uyuşturucu maddelerdeki gibi zihinsel tesire yol açıyor. Uyuşturucu madde kullanımına meyil eden gençler, çakmak gazının bu etkisini alamadıkları uyuşturucuların yerini doldurması için kullanıyorlar. Propan gazı, sentetik uyuşturuculardan çok daha kısa sürede çok daha ağır hasarlara yol açabiliyor.
Bütan gazının solunmasıyla birkaç dakika içinde alkol içilmesindekine benzeyen sarhoşluk, baş dönmesi, çarpıntı ve aşırı bir neşelilik hali ortaya çıkar. Konuşma yavaşlar ve bozulur. Şuurla ilgili değişiklikler, hayal görmeler, kulak çınlaması, kulakta uğultu, uyuklama da görülebilir.
Kolonya kesinlikle olmaz çünkü %20-30 su içerir, zamanla alkol uçar geriye su kalır, çakmak paslanır. Saf alkol bile olmaz çünkü piyasada saf alkol diye satılan ürünlerde muhakkak %3-5 su bulunur.
Açılımı likit petrol gazı olan LPG, doğalgaz ya da petrol damıtımından elde edilmektedir. Dünya genelinde 21 milyondan fazla araçta kullanılması ile günümüzde en yaygın alternatif yakıt konumunda olan LPG, Türkiye'de ise yaklaşık 5 milyon araçta bulunuyor. Bu araçlar hem benzin hem de LPG ile çalışabilmektedir.
İngilizcedeki “Liquedfied Petroleum Gases” tanımlamasının kısaltması olan LPG, Türkçede sıvılaştırılmış petrol gazı olarak adlandırılıyor. Ülkemizde aydınlatma, ısıtma ve motorlu araçlarda kullanılan bu enerji kaynağı, aslında renksiz ve kokusuz bir yapıya sahip.
İnce ayar yapılarak patlaması önlenen tüpün böylece güvenliliği ortadan kaldırılmış oluyor. Mutfak tüplerdeki gazla LPG gazı arasındaki, soğuk ve sıcak havalarda akışkanlığı düzenleyen propan ve bütan gazlarının karışımı bulunuyor. Mutfak tüpünde kullanılacak gazda yüzde 30 propan yüzde 75 bütan gazı var.
LPG birçok alanda kullanılan ve oldukça ucuz bir yakıt türü olarak bilinmektedir. Ayrıca LPG hiçbir şekilde doğaya zarar da vermemektedir. Bu nedenle daha çok evlerde ve araçlarda kullanımı mevcuttur.
Genellikle tüpgaz olarak adlandırılan LPG, ham petrolün damıtılması, parçalanması sırasında ya da doğal gaz yataklarından elde edilen ve basınç altında sıvılaştırılan bütan ve propan gazlarının karışımıdır. Renksizdir, kokusuzdur, yanıcı ve parlayıcı özelliğe sahiptir.
LPG yüksek basınçta saklanarak likit halde tutulur. LNG ise farklı olarak -162 °C gibi düşük bir ısıda, atmosferik basınçta likit olarak saklanabilir. LPG ile LNG'nin genel özellikleri de farklıdır: doğalgaz havadan daha hafiftir ve havada kolayca dağılır, fakat LPG'nin bileşenleri havadan daha ağırdır.
Direkt olarak solunum yolu ile alınması durumunda kalıcı ve öldürücü hasarlar bulunur. Akciğerlerde tutunan gaz kısa sürede kana karışır ve zehirlenmeye yol açar.
Olgumuzda da makroskopik ve mikroskopik asfiksi bulguları belirgin olup otopsisinden elde edilen verilerle ölüm nedeni n-bütan (çakmak gazı) intoksikasyonu olarak raporlanmıştır. Uçucu madde soluma nedeniyle gelişen ani ölüm olgularında otopsinin olabilecek en erken dönemde yapılması gerekir (24).
Diyanet İşleri Başkanlığı, Gezi Parkı eylemlerinde sıkça kullanılan biber gazının, 'orucu bozup bozmayacağı' tartışmasına açıklık getirdi. "Biber gazı solumanın orucu bozmayacağını" belirten Diyanet, bir de telkinde bulundu ve "Müslümanlar, ibadetlerini riske edecek eylemlerden uzak durmalıdır" dedi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri