Cevap: çalar saat derken çalmak fiiline gelen -ar eki sıfat fiil ekidir ama bir nesnenin adı olduğu için kalıcı isim olmuştur.
Sonuna gelen -dik eki ise sıfat fiil eki olarak ifade edilebilir. Ödevler el yazısı ile yazılmayacak denmişti. Cümlesinde yazılmayacak kelimesinin köküne bakıldığı zaman yaz- fiil köklü olduğu görülmektedir. Sonunda yer alan -acak eki ise sıfat fiil eki olarak bilinmektedir.
Sıfat fiiller -an, -ası, -mez, -ar, -dik, -ecek, -miş eki almakta ve cümlede sıfat görevi ile kullanılmaktadır. Cümledeki fiil köklü sözcük eğer bu eklerden birisini aldıysa ve cümlede sıfat görevi ile kullanılmaktaysa bu sözcüğe sıfat fiil denilmektedir.
Çünkü 'tükenmez kalem' ifadesindeki –mez nasıl ki sıfat-fiil oluyorsa çok doğal olarak 'dolma kalem' ifadesindeki -ma eki de sıfat-fiil ekidir. 'tükenmez' deki ifade tükenmiş olduğunu gösterdiği gibi 'dolma' daki ifade ise dolmuş olduğunu gösterir. Yani her ikisi de bir zaman bildirmektedir.
Fiilimsileri bulmak için öncelikli olarak cümledeki fiillerin bulunması gerekir. Fiilimsi ekleri, fiil kök veya gövdelerine gelen eklerden oluşmaktadır. Fiilimsiler sadece fiillere gelebilir, isimlere gelemez.
İlgili 15 soru bulundu
Fiilimsiler ve çekimli fiiller, fiillerin kök ve gövdelerine ekler alırlar. Fiilimsiler cümlede isim, zarf ya da sıfat olarak kullanılır, çekimli fiiller cümlede sadece fiil yani yüklem olarak kullanılmaktadır. Bir fiilin çekimli fiil olabilmesi için fiil + kip + şahıs eklerini alması gerekmektedir.
Bir varlık ya da kavram belirten bazı sözcükler isim fiil eki almış olmasına rağmen fiilimsi olarak kabul edilmemektedir. Dolma, danışma, çakmak ve dondurma cümledeki kullanımına göre bu konuya örnek gösterilebilen kalıplaşmış sözcüklerdir.
Ayrıca tü- kenmez kalem ifadesindeki -mez sıfat-fiil eki ise çok doğal olarak dolma kalem ifadesindeki -ma eki de sıfat-fiil ekidir. tükenmez'deki ifade tükenmeyecek olduğunu gösterdiği gibi dolma'daki ifade ise dol- muş olduğunu gösterir.
Sıfat fiiller, cümledeki isimleri miktar, yer - yön ve durum bakımından niteler. Örnekler: ''Bu yaptığın kabul edilebilir bir davranış değil.'' (Cümledeki ''kabul edilebilir'' kelimesi sıfat fiil olarak kullanılmıştır.)
Doğrulanmış Cevap. Evet durağan kelimesi sıfat fiildir. Neden mi? "-an,-ası,-mez,-ar,-dik,-ecek/acak,-miş" eklerini alan kelimeler sıfat fiildir.
-Ir/-Ar/-Xr: EAT'de geniş zaman sıfat fiil ekleridir. Kullanımı bugünkünden farksızdır.
Sıfat varlıkları daha iyi anlatmaya ve tanıtmaya yarayan sözcük ve sözcük gruplarıdır. Sıfat olan sözcükler isimlerin önüne gelmektedir. İsimlerin durumunu, rengini, şeklini, boyutunu ve sayısını belirtmektedirler. Bu nedenle de nesnelerin en doğru şekilde anlatılmasında oldukça etkili olmaktadırlar.
Rüya ismi Arapça kökenli bir isimdir.
Cümle içerisinde fiilimsileri bulmak için öncelikle cümledeki fiillerin bulunması gerekir. Bunun için cümledeki kelimelerin sonuna "-mek, -mak" ekleri getirilir. Bir kelime bu ekleri aldığı zaman anlamı bozulmuyor ise fiil olduğu anlamına gelir. Fiiler arasında da eklere bakılır.
Bu örneklerde diye, sözcük türü olarak zarf-fiil olup belirgin bir şekilde “ah, bom, cırt, cork, cup, çıt, gaak, hart, hop, hüp, küt, löp, lüp, pat, pır, pıt, şak, şap, şıp, tak, tık, zart, zınk, zırt” gibi ses taklidi sözcüklerle bir araya gelmektedir.
Zarf fiil eki, fiil soylu kelimelerin sonuna getirilerek bu kelimelerin cümle içerisinde zarf olarak kullanılmasını sağlar. Zarf fiil eklerini bulmak için cümledeki yükleme ''nasıl'' ve ''ne zaman'' sorusu sorulur.
Ek-fiiler “-idi”, “-imiş-, “-ise” ve “-dir“dir ancak sözcüklere bitişik olarak yazıldıklarında ses uyumlarına uyarak değişiklik gösterebilirler.
-miş (-mış, -muş, -müş)
ekleriyle türetilip sıfat görevinde kullanılan sözcüklerdir. Yetkililer, yanan ağaçların yerine yenilerini dikecekmiş.
"Döner kebap" kelime grubunun kısaca "döner" diye kalıcı bir isim hâlini alması, kullanılış özelliğinden doğan bir tasarruftur.
SELAM. ekleridir. yani gülüş kelimesi isim fiil dir.
"dokuma", "görüş", "dondurma", "sarma" gibi bazı sözcükler fiil kökenli olmakla birlikte kalıcı olarak isme dönüşmüşlerdir.
Türkçede isim-fiil (mastar), sıfat-fiil (ortaç) ve zarf-fiil (ulaç) olmak üzere üç fiilimsi türü vardır. Bunların ortak özellikleri şöyle sıralanabilir: Fiil, anlamını tamamıyla yitirmez. Fiile gelen, olumsuzluk eki hariç, zaman ve şahıs ekleri gibi fiile özel ekleri almaz, yani fiil çekimine girmezler.
mez), ken, -Dıkça (-dıkça, -dikçe, -dukça, -dükçe, -tıkça, -tikçe, -tukça, -tükçe), -DIğIndA (-dığında, -diğinde, -duğunda, -düğünde, -tığında, -tiğinde, -tuğunda, -tüğünde) ekleri zarf-fiil yapan eklerdir. Zarf-fiiller fiillerin zarf şekilleridir. Zarf-fiiller, hareket hâlini ifade eder ve kişiye bağlanmazlar.
İsimler, edatlar, zamirler, bağlaçlar… vs. fiilimsi ekleri almazlar. Bunun için cümlede öncelikle kökü veya gövdesi fiil olan kelimeleri bulmamız gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri