Telefonunuzun çalınması durumunda yapılması gereken ilk şey telefonunuzun açık mı, kapalı mı olduğunu tespit etmenizdir. Çünkü yapabilecekleriniz buna bağlı olarak değişir. Telefonunuz açıksa “Aygıtımı bul” uygulamalarından yararlanarak kaybolan ya da çalınan telefonunuzun konum bilgisine ulaşabilirsiniz.
Kapalı olan telefonların bulunması için izlenecek yollar oldukça azdır. Burada GPS kullanarak telefonun en son nerede internete girdiğini bulmak mümkündür. Bu şekilde kaybolan telefonun yeri tespit edilebilir. Ancak telefon çalındıysa ya da başka biri tarafından bulunduysa o zaman bu yöntem işe yaramayacaktır.
Olası sorgularda da bu veritabanı dikkate alınır. Polis ve jandarma gibi kolluk kuvvetleri tarafından bir şekilde cihazın ele geçmesi durumunda cihaz IMEI numarası ile sorgulanır.
Telefonunun IMEI numarasını bloke et.
Bunun için cihazın IMEI numarasını operatörüne iletmen gerekir. (IMEI numarasını telefonun kutusunun üzerinde bulabilirsin. Teorik olarak IMEI numarası operatör tarafından engelli cihaz listesine eklendiğinde farklı bir SIM kart ile bile mobil ağa bağlanması mümkün değildir.
İlgili 31 soru bulundu
Bu mesajı alan kullanıcılar paniğe kapılarak yasa dışı yollara başvurabiliyor ve çalıntı olan başka bir IMEI numarasını telefonuna attırabiliyor. Herhangi bir yanlış yapmadan önce cep telefonu kullanıcılarının ilk olarak e-Devlet üzerinden kolaylıkla yapılabilen bir işlemle IMEI sorgusu yapması gerekiyor.
IMEI kayıt sorgulama işlemleri E-devlet sistemi üzerinden yapılıyor. E-devlet sistemine TC kimlik ve kullanıcı bilgileri gerekmeden https://www.turkiye.gov.tr/imei-sorgulama adresi üzerinden 15 haneli IMEI numaranızı sorgulatabilirsiniz. Böylece cihazınızın kayıp veya çalıntı olup olmadığını öğrenebilirsiniz.
İşletmeciler, çalıntı veya bertaraf edilmiş mobil cihazların 24 saat, elektronik kimliği(IMEI) değiştirilmiş cihazların ise 30 saat içinde(BTK) tarafından kullanıma kapatılacak.
Kayıp/çalıntı ihbarının gerçekleşmesi için cihaza ait 15 haneli IMEI numarasının bilinmesi ve hattın yasal sahibi olan kişinin; e-Devlet kapısı veya BTK Bilgi ve İhbar Merkezi (Tüketici İletişim Merkezi-120) kanallarından birini kullanarak ihbarda bulunması gerekmektedir.
IMEI numarası benzersiz olup bir nevi cihazınızın kimlik numarası gibidir ve 15 handen oluşmaktadır. Cep telefonda *#06# tuşlayarak telefonun IMEI numarasını öğrenebilirsiniz. Kaçak telefonlar veya çalıntı telefonlar IMEI numaralarının tespit edilmesi halinde telefon kilitlenmekte ve kullanılamaz bir hale gelmektedir.
https://www.google.com/android/find adresine gidin ve Google Hesabınızda oturum açın. 2. Birden fazla telefonunuz varsa ekranın üst kısmında kaybettiğiniz telefonunuzu tıklayın. 3. Kaybolan telefona bir bildirim gönderilir.
Buluntu Eşyayı Sahiplenmek
Kişi, suça konu olan eşyayı bulmuş ve malın sahibinin kim olduğunu biliyor ise öncelikle malı sahibine iade etmelidir. Ancak malın sahibini bilmiyor ise bulmuş olduğu malı yetkili mercilere bildirmelidir. Buluntu eşyanın yetkili mercilere bildirme ve malı iade etme yükümlülüğü bulunmaktadır.
Google Konum Doğruluğu'nu kapattığınızda telefonunuz konumu belirlemek için GPS'i ve ivme ölçer gibi sensörleri kullanır. GPS, diğer kaynaklardan daha yavaş ve doğruluğu daha düşük olabilir. Google Konum Doğruluğu kapalı olduğunda GPS, kablosuz, ağ ve sensör verilerini kullanmaz veya toplamaz.
İstihbaratçıların “sahte baz istasyonu” adını verdiği bir başka cihazla da hedef bölgedeki cep telefonlarının sinyal aldığı baz istasyonlar ele geçirilerek, görüşmeler izleniyor. Mobil olarak kullanılan cihaz, istenilen bölgedeki tüm baz istasyonlarının telefonlarını aynı anda dinleyerek, konuşmaları kayıt edebiliyor.
Bu hizmet ile mobil cihazınızın yasal yollar ile ithal edilip edilmediğini ve kayıp/çalıntı olup olmadığını, cihazınıza ait IMEI numarasını sorgulatarak öğrenebilirsiniz. IMEI numaranızı, cihazınızın numara çevirme ekranına *#06# yazarak öğrenebilirsiniz.
Bir telefona SIM kart takınca, o cihazın IMEI numarası operatörler aracılığıyla BTK'ye iletiliyor. Sinyal veren IMEI numarası, MCKS'ye kayıtlı değilse, 120 gün kullanımın ardından kullanıma kapatılıyor. Bununla ilgili de kullanıcıya ara ara SMS iletiliyor ve belirlenen süre sonunda da o cihazın sinyali kesiliyor.
Yurtdışından getirilen cihazların 120 gün kayıt yaptırmadan kullanılabilmektedir. Cihaz 120 gün içinde kayıt edilmemesi durumunda iletişime kapatılmaktadır.
Bir IMEI numarasının iki cihazda kullanıldığı fark edildiği zaman operatör tarafından kapatılma yapılmaktadır. Kapatılma yapılmasının sebebi, IMEI'nin çalındığının anlaşılmasıdır. IMEI'nin çalınması sebebi ile de telefonun operatör firması tarafından telefonun özelliklerinin kısıtlanması da mümkündür.
IMEI İşlemleri
Yurt dışından yanımda getirdiğim cihaz için ne kadar sürede IMEI kaydı yaptırmalıyım? Cihaz yurt dışından Türkiye'ye giriş yaptıktan sonra, en geç 120 gün içerisinde kayıt işlemini yaptırmanız gerekir. 120 gün geçtikten sonra yapacağınız başvurular kabul edilmemektedir.
7 yıldır kullanılmadığı için IMEI numarası kapatılan telefonlarınızı buradan açabilirsiniz. Fatura istenmiyor sadece hattınızın o telefona bir zamanlar takılması gerekiyor. Yani o telefona kim hattını taktıysa onun e-Devlet hesabından başvurmak gerekiyor.
IMEI İşlemleri
Hayir. 2 yıl içinde sadece 1 kez cihaz kayıt işlemi yapabilirsiniz.
Cep telefonu üreticileri, her cihaza bir IMEI numarası atar ve bu numaralar GSM ağında tanınır. IMEI numarası, telefonun marka, model ve diğer teknik özellikleri hakkında bilgi sağlar.
Tarayıcıda android.com/find adresine gidin. Google Hesabınızda oturum açın. Birden fazla cihazınız varsa: Kenar çubuğunun üst kısmında kayıp cihazı seçin. Kayıp cihazınızda birden fazla kullanıcı profili varsa: Ana profildeki veya kişisel profildeki bir Google Hesabı ile oturum açın.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri