Çalışan motivasyonu, verimliliği artırırken çalışanların kariyerlerinde ilerlemelerine ve kişisel hedeflere ulaşmalarına yardımcı olmaktadır. Ancak, çalışanlarınızın motivasyonu azalıyorsa veya işte onları neyin harekete geçirdiği gözden kaçıyorsa, bu yazı motivasyonu artırmaya yardımcı olacaktır.
☆ Motivasyon, çalışma ortamında performans ve potansiyelin gelişimini sağlar. Yaratıcılığı, takım çalışmasını ve işbirliğini olumlu yönde etkiler. Çalışma hayatında takdir, teşekkür, ödüllendirme, terfi, gelişim olanakları, mentor ve koçluk, delegasyon ve inisiyatif faktörlerinin hepsi birer motivasyon öğesidir.
Motivasyon, kişinin hedeflerine ulaşmak için çaba göstermesi ve tutkulu olmasını sağlar. Motivasyon, kişinin daha yüksek performans göstermesine yardımcı olurken, başarıyı da arttırır. Olumlu motivasyon, kişinin daha yüksek hedeflere ulaşmasına yardımcı olurken, olumsuz motivasyon ise kişinin başarısını düşürür.
Çalışan motivasyonu, çalışanların işlerine getirdikleri dürtü, coşku ve enerjidir. İnsanları hedefleri doğrultusunda harekete geçmeleri için motive eden içsel durumdur. Çalışan bağlılığı ise çalışanların işlerine, ekiplerine ve kurumlarına olan bağlılık ve bağlantı düzeylerini ifade eder.
Motivasyonun amacı, Çalışanları işe ve işletmeye bağlama yolları ile birlikte özendirme olanaklarını araştırmak, uygulamak ve verimliliği arttırmaktır. Motivasyon konusunda çeşitli teoriler ve modeller geliştirilmiştir.
İlgili 37 soru bulundu
Motivasyon, kişinin kendine güvenini ve hedeflerine ulaşma iradesini artırır. Kişisel başarı ve kişisel memnuniyetin artmasını sağlar. Motivasyon, bireyin hedeflerini belirleme ve onlara ulaşma sürecini etkiler. Hedef belirleme sürecini kolaylaştırır ve hedefe ulaşmayı hızlandırır.
Takım çalışması ve işbirliği, iş yerinde pozitif bir enerji yaratır ve çalışanların motivasyonunu artırır. İş yerinde dayanışma ve işbirliği artar, daha yüksek verimlilik elde edilir. Çalışanların fikirlerine değer vermek ve onları içerme, motivasyonun ve aidiyet hissinin artmasına yardımcı olur.
İş motivasyonu denildiğinde, genel anlamıyla bir işi verimli bir şekilde yapma isteği akla gelir. Bireysel motivasyonun iş ortamında yüksek tutulabilmesidir. İş yapma, işi becerme ve üstlenilen görevleri yerine getirmede arzu ve istekle dolu olmaktır.
Motivasyon eksikliği, bir işi yapmak için bireyde yeterli ilgi ve isteğin uyanmamasıdır. Bireyde yeterli olarak ilgi, istek ve tutumun oluşmaması; bireyin o işi eksik veya yetersiz yapacağı anlamına gelir. Bir işi yapmak için gerekli olan motivasyon tamamlanmazsa, bireyler üretken olamazlar ve başarıları da engellenir.
Olumlu motivasyon, kişinin bir amaca ulaşmak için olumlu ve pozitif bir tutumla hareket etmesidir. Olumlu motivasyon kavramı, bir kişinin kendi potansiyelini ortaya çıkarmasına, kendine güvenmesine ve daha yüksek hedefler belirlemesine yardımcı olur diyebiliriz.
Motivasyon, bireyi belirli bir hedefe ulaşmak için harekete geçirir, böylece çaba sarf eder ve hedeflerine ulaşma olasılığını artırır. Bu da başarıyı beraberinde getirir. dışsal motivasyon, belirli bir hedefe ulaşmak için gereken güdüyü sağlar.
Hedefsizlik veya yanlış hedefe yönelmek, özgüven eksikliği, zamanı verimli kullanamamak, fazla iş üstlenmek, işleri ertelemek motivasyon kaybına yol açmaktadır. Ayrıca performansımıza ve potansiyelimize yönelik olumsuz duygu ve düşüncelerimiz, kendimizi daha iyisine layık görmememiz de motivasyonumuzu zedelemektedir.
Her ne kadar Türkçe'de güdülenme, harekete geçirici olarak tanımlansa da motivasyon insanları belirli bir amaca doğru devamlı sekilde harekete geçirmek için gösterilen çabaların toplamı olarak da tarif edilebilir[1].
Kurum içi motivasyon, firmada çalışanların mutlu bir şekilde çalışmalarını sağlayan birden çok etkinliği bir arada getirmektedir. Personellerin moral ve motivasyonunu yükseltmek amacıyla kurumsal danışmanlık hizmetleri alınmalıdır. Bu sayede organize edilen etkinlikler, firmaya maddi anlamda kazanç sunmaktadır.
Motivasyon, hedeflere ulaşma arzusu ve başarı hırsını körükler. Yüksek motivasyon, iş hayatında daha fazla başarı getirir. Steve Jobs, hedeflerini gerçekleştirmek için yüksek motivasyon seviyesini korumuştur. Kendine olan inanç ve güven, başarıyı elde etme olasılığını arttırır.
Temel Motivasyon Kaynakları
McClelland, insanların davranışlarını etkileyen üç temel motivasyon kaynağından bahsetmektedir. Bunlar başarı ihtiyacı, bağlanma ihtiyacı (ait olma) ve güç ihtiyacıdır (Burnham, 1997: 3).
Tüm bu tanımlardan da yola çıkarak motivasyonun üç temel unsurundan söz etmek mümkündür. Bunlar; hedef, istek ve istikrardır.
İşletmelerde çalışan kişiler motivasyon sayesinde önceden belirlenen hedef ve amaçlar doğrultusunda üretimde bulunurlar. Motive olmuş bir çalışan olmayana göre daha kolay yönlendirilebilir ve işletme için daha etkin ve verimli olması sağlanır.
Güdü (veya Motivasyon), insanların ve diğer hayvanların belirli bir zamanda bir davranışı başlatmasının, sürdürmesinin veya sonlandırmasının nedenidir.
Para motivasyon unsuru değildir. Ama para adaleti ölçen çok güçlü bir araçtır. Emeğimizin karşılığını para ile ölçeriz.
Cesinger'a (2011) göre kariyer motivasyonu, öncelikle bireyin esnekliği, yetenek ve becerilerinde gerçekçi bir bakış açısı, bireysel olarak tanımlanmış hedeflerinin başarılı bir şekilde nasıl takip edileceği ve kişinin mesleki yaşamına ve kariyer başarısına öznel olarak nasıl değer verdiği ile karakterize edilmektedir.
Motivasyonun temelinde ihtiyaç vardır, ihtiyaç insanı harekete geçiren gücü oluşturur. Örneğin; bir öğrencinin istediği bir okula gitmesi onun ihtiyacıdır ve bu ihtiyaç öğrenciyi belli bir amaç edinmeye, ardından gerekli davranışları yapmaya itecektir. Motive olmuş birey bir amaç sahibidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri