Sermaye devir oranı işletmelerin başarısının ölçülmesinde ve karşılaştırmalarda kullanılabilecek diğer bir başarı ölçütüdür. İşletmenin yapmış olduğu üretim faaliyeti sonucunda elde ettiği gelir ile sermayesi orasındaki oranı ifade eder.
öz sermaye devir hızı kavramlar
Öz sermayenin verimliliğini gösteren oran, net satışların öz sermayeye bölünmesi ile elde edilir.
İşletmenin günlük faaliyetlerini yürütmesi için ihtiyaç duyduğu sermayeyi ifade eder.
Buna İşletme Sermayesi Döngüsü (Working Capital Cycle) denir. İşletme Sermayesi döngüsünün üç temel unsuru ; ticari alacaklar, ticari borçlar ve stoklardır. Bu unsurların şirket tarafından kontrolünün (başka bir deyişle işletme sermayesi yönetiminin) şirketin likiditesi açısından kritik önemi bulunmaktadır.
Bunun için yapılacak şey çok basittir. Net işletme sermayesini hesaplama formülü kullanılmalıdır: Net çalışma sermayesi = Cari dönen Varlıklar — Cari kısa vadeli Borçlar'dır. Varlıkların borçlardan daha fazla olması durumunda net işletme sermayesi pozitif olacaktır.
İlgili 15 soru bulundu
Buna göre; çalışma sermayesi ya da bir başka ifadeyle işletme sermayesi, işletmelerin günlük rutin faaliyetlerini yürütebilmeleri için gerekli nakit ve benzeri varlıklar ile bir yıl içerisinde nakde dönüşebilecek varlıkların tümünü ifade eden bir kavramdır.
Çalışma sermayesi unsurları bir yıl içinde paraya dönüşebilen ve dönen varlık toplamını oluşturan varlıklardır. Bunlar nakitler, nakit benzeri varlıklar, alacaklar, stoklar ve diğer dönen varlıklardır (Özgülbaş ve Bayram, 2002: 1).
Çalışma sermayesi düzeyini etkileyen faktörler; · İşletmenin ve sektörün niteliği, · Stok tedarik, imalat ve satış süresi, · Birim maliyetler, · Satış hacmi · Stok devir hızı, · Alacakların devir hızı, · Dönen varlıklarda değer kaybı, · Yapısal değişimler, · Dönemsellik, · Kullanılan teknolojidir.
Çalışma sermayesi yönetimi, nakit, ticari alacaklar ve stoklar yönetimini ile birlikte kısa vadeli borçların yönetimini de kapsamaktadır. Bu yüzden işletmenin ticari faaliyetlerine devam edebilmesi, büyümesi, rakipleri ile rekabet edip pazar payını artırabilmesi için oldukça önemlidir.
Öncelikle, net işletme sermayesi formülü: Net Çalışma Sermayesi : Dönen Varlıklar – Kısa Vadeli Yabancı Kaynaklar olarak hesaplanmaktadır.
Likidite oranı da denilen Asit-Test Oranı, Cari Oranı tamamlayan, onu daha anlamlı kılan bir orandır. Bu oran, hazır değerler (para veya paraya kolaylıkla çevrilebilen değerler) ile kısa süreli alacaklar toplamının, kısa süreli yabancı kaynaklara bölünmesi suretiyle hesaplanmaktadır.
Net işletme sermayesi, bir işletmenin kısa vadeli finansal sağlamlığını ölçen bir finansal göstergedir. İşletmenin kısa vadeli varlıklarının (nakit, stoklar, alacaklar vb.) kısa vadeli borçlarından (tedarikçi borçları, kısa vadeli krediler vb.) çıkarılmasıyla hesaplanır.
Net Çalışma Sermayesi, dönen varlıklar toplamından başka bir deyişle brüt çalışma sermayesinden, kısa vadeli yabancı kaynakların indirilmesi sonucunda bulunan bir değerdir.
aktif devir hızı, işletmenin yatırımlarının kaç katı kadar satış yaptığını (yatırımlarına göre satışlarını) gösterir. Aktif devir hızı artıkça işletmenin etkinliği artar.
Stok devir hızı, stokta bulunan ürünlerin kaç kez satılarak yenilendiğini gösteren bir parametreye verilen isimdir. Bu parametre şirketin genel verimliliği hakkında fikir verme amacıyla oluşturulmuştur. Genel prensip olarak, stok devir hızının sektör ortalaması ile kıyaslandığında ortalamadan yüksek olması beklenir.
Öz sermaye devir hızının yüksek olması, işletme öz sermayesinin çok ekonomik ve verimli kullanıldığını gösterir. Ancak oranın aşırı yüksek olması işletmenin öz kaynaklarının yetersiz olduğuna işaret olabilir. Söz konusu oranın düşük olmasıysa, öz sermayenin iş hacmine göre fazla olduğunu ortaya koyar.
Firmanın satışlarının durması ve alacaklarını tahsil edememesi durumunda kısa süreli borçlarını karşılayabilme gücünü gösterir.
Net işletme sermayesi, firmanın Dönen Varlıklarının kısa vadeli borçlarla finanse edilmeyen kısmını ifade eder.
LİKİDİTE YÖNETİMİ KAVRAMI
Merkez bankaları açısından ise likidite yönetimi kavramı, bankacılık sektörü rezerv miktarının para politikası amaçları ile tutarlı olarak yönetilmesini ifade eder (Bindseil, 2000).
Net gelir yaklaşımına göre; net faaliyet kârının dağıtılması veya yatırım finansmanında kullanılması şirket değerini etkile- memektedir. Dolayısıyla her bir şirket borçlanmanın kaldıraç etkisinden faydalanarak sermaye ma- liyetini düşürebilecek ve şirket değerini maksimize edebilecektir (Durand, 1952: 257).
Bu rasyo işletmenin faiz yükümlülüklerini faaliyetlerinden elde ettiği nakitle karşılayabilme yeteneğinin ölçülmesi amacıyla kullanılır. Bu rasyo işletme faaliyetlerinden elde edilen nakdin yatırım ve finansman faaliyetleri için nakit çıkışlarını karşılama kapasitesini ölçmektedir.
Ekonomik başarısızlık, işletmenin karlılığı ve sermaye maliyeti ile ilgili bir kavramdır. İşletmelerin karlılıkları sermaye maliyetinin üstünde ise bu işletmeler ekonomik açıdan başarılı kabul edilirler(Dağlı,1994:130).
Başkalarından alınan çekler, banka hesabındaki paralar, senetler, emtialar, halihazırda üretilmiş ürünler ve paraya dönüştürülebilecek her türlü kaynak varlık yani sermaye olarak kabul görür.
Brüt Çalışma Sermayesi: Bilançonun dönen varlıklar toplamına denir. Net Çalışma Sermayesi: Dönen varlıklardan kısa vadeli yabancı kaynakların çıkarılması sonucu bulunur. Devamlı Sermaye: Uzun vadeli yabancı kaynaklar ile öz kaynakların toplamıdır.
Normal (Dengeli) Finanslama Stratejisi; Duran varlıklarla, işletme sermayesinin süreklilik gösteren kısmının uzun vadeli kaynaklarla, işletme sermayesinin dalgalanma gösteren kısmının kısa vadeli kaynaklarla finanse edilmesidir (Aydın ve Diğerleri, 2009: 117).
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri