Zararlı: Yutulması halinde akciğerde hasara neden olabilir. Sucul organizmalar için toksik, sucul ortamda uzun süreli ters etkilere neden olabilir. Bu ürün PBT veya vPvB olarak nitelenen madde içermemektedir.. SINIFLANDIRMA (27092 T.C.)
Tinerin kullanımı ise kişiler üzerinde sedatif (yatıştırıcı) bir etki yaratmaktadır. Uçucu madde kullanımı, kısa vadede verdiği etkilerin yanı sıra, uzun vadede kalp ve dolaşım sisteminde ciddi tahribatlar yaratmaktadır. Solunum yollarında verdiği hasarla ani ölümlere neden olmaktadır.
Akciğer spazmına neden olan tinerin aşırı dozda alınması durumunda kokunun akciğerdeki oksijen ile yer değiştirmesi söz konusu olur. Bu da kişinin boğularak ölmesi demektir. Söz konusu durumla karşılaşmamak adına tiner kullanımında gerekli emniyet tedbirlerinin alınması gerekir.
uçucu madde olarak kabul edilen tinerin en büyük zararı bağımlılık yaratmasıdır. bu bağımlılık sonucu sürekli koklanan tiner; baş dönmesi ve baş ağrısı yapar. denge bozuklukları ortaya çıkar. uzun süreli kullanımda beyinde hasarlar ortaya çıkar.
Zararlılık İfadeleri H226 Alevlenir sıvı ve buhar. H304 Solunum yoluna nüfuzu ve yutulması halinde öldürücüdür. H336 Rehavete veya baş dönmesine yol açabilir. H411 Sucul ortamda uzun süre kalıcı, toksik etki.
İlgili 34 soru bulundu
Tiner koklamak çok tehlikelidir ve beyin hasarı, baş dönmesi, baş ağrısı, denge bozuklukları gibi ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir.
Uzun süreli veya tekrarlı maruz kalma sonucu organlarda hasara yol açabilir. Rehavete veya baş dönmesine yol açabilir. Cilt tahrişine yol açar. Ciddi göz hasarına yol açar.
Sanayide ve evlerde boya incelticisi olarak kullanılan tinerin özellikle merkezi sinir sistemi (MSS) ve solunum sistemi üzerine toksik etkileri vardır.
Boya ve tiner gibi tahriş edici ve dokuyu yakıcı sıvılar kimyasal yapıları nedeniyle zehirleyici maddelerdir. Bu zehirler kısa sürede, yani etki gösterebildiği gibi içerdikleri kurşun gibi maddelerin emilimi sonucu yavaş ve kronik olarak beyin, sinir sistemi, karaciğer ve böbrek gibi organlarda hasar oluşturabilir.
Tiner saça bir şey yapmaz, yara falan olmadığı sürece, öyle ciddi bir şey olmaz.
Yutulduğunda veya uzun süre solunduğunda öldürücü olabilir. Kanserojen olduğu düşünülmektedir ve maruz kalındığında ciddi baş dönmesine ve rehavete sebep olabilir.
İçkiden daha mı etkili tiner? Evet. Nasıl kafa yapıyor? Ya tiner kafa yapmıyor.
Parlayıcı ve çok kolay yanabilen sıvıdır. Her türlü selülozik sonkat boya, astar ve verniklerin inceltilmesinde ve uygulama araçlarının temizlenmesinde kullanılır.SELÜLOZİK TİNER ÜRETİMİ için, ana hammadde olarak % 90 üzerinde toluen ve % 5 oranında ise değişik solventler kullanılarak yapılır.
Uçucu Madde Bağımlılığı Nedir? Uçucu madde, oda sıcaklığında buharlaşabilen maddeler için kullanılır. Uçucu madde bağımlılığına neden olan ürünler çok çeşitlidir ancak ülkemizde ilk sırada yapıştırıcılar ve tiner kullanılır, düzenli kullanım uçucu madde bağımlılığı ile sonuçlanır.
Sıvı veya toz halindeki bu maddeler ağız yoluyla alındıklarında ağız içi, yemek borusu ve mide üzerine yakıcı etki yapabilir, ayrıca solunum yollarına, göze ve deriye de zarar verebilirler. Erken dönemde yemek borusu veya midede delinme ortaya çıkabilir ve bu durum şok tablosu ile ölüme yol açabilir.
Yapıştırıcıların ve tinerin içeriğinde ise ana uyuşturucu madde toluene'dir. Tiner deyince selülozik tinerin kast edildiği unutulmamalıdır. Yapıştırıcılar boş torbalara dökülür ve oradan buharı içe çekilir.
Bir şey olmaz dediğin gibi yoğurt yiyebilirsin. Dumandan zehirlendiğimde bana yoğurt yedirmişlerdi iyi gelmişti. Eğer yuttun ise işaret parmağını bademciklerine kadar sok ve kusmaya çalış. Geçmiş olsun.
Bir diğer alternatif yol ise bayat ekmek ve bulaşık deterjanı ile sirke yöntemlerini kullanarak tiner kokusunu engellemektir. Selülozik tiner içilirse ne olur? Cilt için bile tahriş edici olabilen bu maddenin içilmesi son derece zehirli bir etkiye sahiptir. Bu madde kesinlikle içilmemelidir.
Tiner ev içi, dış cephe, mobilya, otomotiv dış yüzeyi, yağlı boya tablo boyalarının inceltilmesinde kullanılmaktadır. Tinerin leke çıkarma etkisi sayesinde boya ve vernik lekelerinin temizlenmesi için de tercih edilmektedir.
Bazı zehirlenmelerde belirtiler 30 dakika ile 1 saat içinde görülürken, gıda zehirlenmelerinin çoğunda belirtiler 6-12 saat içinde meydana gelir. Diğer türlerde ise belirtilerin görünmesi için birkaç gün ile bir haftaya kadar süre geçmesi gerekir.
Sindirim yoluyla: En sık rastlanan zehirlenme yoludur. Sindirim yoluyla alınan zehirler genellikle ev ya da bahçede kullanılan kimyasal maddeler, zehirli mantarlar, bozuk besinler, ilaç ve aşırı alkoldür.
Selülozik tiner de diğer tiner çeşitlerine nazaran çok daha uçucudur. Bu nedenle kullanımı sonrasında geride yağ bırakmaz. Sentetik tiner ise yağlı olmasından kaynaklı olarak boyanın kuruma süresini de uzatır. Bahse konu tinerin temizlenmesi için de bol su ve sabuna ihtiyaç duyulur.
Normal şartlar altında tinerin rahatsız edici ve uzun süre solunması durumunda insan sağlığına zararlı etkisi vardır. Bu nedenle bir kısım insanlar tinerin kokusundan etkilenerek bir kısım solunum yolu rahatsızlıkları ile karşılaşabilirler.
Arabada oluşan lekelerin temizlenmesi için kullanılacak en son tiner çeşidi selülozik tinerdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri