Kombi bar düşmesi cihazın bakımsız kaldığı durumlarda genleşme tankındaki havanın eksilmesi ile olur. Bu gibi durumlarda uzman bir teknik servis genleşme tankına hava basar. Eşanjör kireçlendiğinde bar düşer. Bu gibi durumlarda ana eşanjörün değiştirilmesi gerekmektedir.
Basınç düşmesi daha sık oluyorsa, bu durumda tesisat sisteminin bir yerinde su sızıntısı olabilir. Tesisatta ufak bir çatlak dahi olsa kombi su basıncı düşer. Isıtma sistemindeki basınç, temiz su basıncından çok düşük olduğu için bunu fark edemeyiz. Fark etmenin tek yolu kombideki bar göstergesinin düşmesidir.
Kombi çalışırken basınç yükseliyorsa, kapalı olduğunda da basınç düşüyorsa genleşme tankındaki bir arızadan kaynaklanan bir durumdur. Teknik servisi çağırarak genleşme tankını kontrol etmelerini isteyebilirsiniz. Genleşme tankının tamir edilmesinden sonra bu sorun düzelecektir.
Kombi su basıncının düşmesi durumunda kombiye herhangi bir zarar gelip gelmeyeceği konusu en çok merak edilen konulardan biri. Eğer kombinizin su basıncı düşerse kalorifer tesisatı ya da kombiye herhangi bir şekilde zarar gelmez. Çünkü sistem yazılımında birtakım güvenlik önlemleri bulunur.
Sorusunun cevabı çok basittir. Kombi su basıncı düştüğü zaman kombiye su takviyesi yaparsanız kombinin basıncı tekrar yükselecektir. Kombiye su takviyesi için, her marka kombide su takviye vanası bulunur. Bu vanayı saat yönünün tersine çevirerek su takviye vanasını açmış olursunuz.
İlgili 28 soru bulundu
Cevap: Kombinin 0 barda çalışması demek kritik değer olan 1 ve 3 aralığında olmaması anlamına gelir. Dolayısıyla bu durum basınç ya da bar düşüklüğü olarak tanımlanabilir. Kombinizdeki su basıncının düşmesi ile cihazınıza ya da kalorifer tesisatına zarar gelmez ancak kombi muhtemelen çalışmayı durdurur.
Kombiye su basmak için kombi altında su takviye musluğu bulunur. Kombinin altına bakarsanız bu musluğu görebilirsiniz. Musluğu saat yönünün tersine çevirirseniz, kombi basıncının yükseldiğini fark edeceksiniz. Kombi basıncı, ideal olan 1,5 – 2 bar seviyesine gelince musluğu kapatınız.
Kombi Tesisatındaki Kaçağı Anlamak
Normal tesisata sahip olan bir kombinin sabit basınç aralığı 1.5 ile 2 bar arasında olması gerekmektedir. Eğer bu basınç sürekli olarak değişiyor ya da durmadan düşüyorsa bu kombi tesisatında bir kaçak olduğunun en net göstergesidir.
Kalorifer tesisatında hava var ise kombi içerisindeki otomatik hava alma purjör ü devreye girer ve havayı atar böylece kombi basıncı düşer kombi basıncını 1,5 bar a ayarlayarak yeniden çalışmasını sağlayabilirsiniz.
Kombiye kaç günde bir su basılması gerekir? Kombinin su seviyesini arttırmak için belli bir gün aralığı yoktur. Ortalama bir kombinin su basıncı 2-3 ayda bir düşme eğilimi gösterir. Bu durumda basınç arttırmak için kombiye su verilmesi gerekir.
Eğer genleşme tankında arıza varsa sistem içindeki suyun hacmi artar ve cihazın alt kısmından su akıtmaya başlar. Özellikle kış aylarında kombi altından su akıtıyorsa genleşme tankı arızasındandır.
Kombinin verimli şekilde çalışması, ısınma ve ısıtma işlemini en iyi şekilde gerçekleştirmesi için kombi bar (su) seviyesinin 1.5 olması gerekmektedir. Seviye olarak 1'in altında ya da 2'nin üstündeki bar seviyeleri kombinin ömrünün kısalmasına neden olacaktır.
Eğer genleşme tankında hava kalmadıysa kombi su basıncı yüksek veya kombi su basıncı düşük gibi sorunlar ile karşılaşabilirsiniz. Normalde sizin yüksek basınç şikayetiniz olsa bile kombi su basıncı çok yüksek olduğunda kombideki emniyet vanası açar ve fazla basınçlı suyu dışarıya tahliye eder.
Kombi, tesisat içerisinde biriken su bittikten sonra çalışmayacaktır. Kombinin içerisinde bulunan bu suyun tükenmesinin ardından cihazda su basınç hatası göstergesi meydana gelmektedir. Bu su basınç hatasının görülmesine rağmen cihazı çalıştırmaya devam etmek cihazın kuru yanma problemi yaşamasına neden olmaktadır.
Ancak kombi basıncı 2,5 – 3 bar üzerine yükseliyorsa ise işte bu durumda bir arıza olduğunu söylemek mümkündür ve müdahale edilmesi de doğru olacaktır. Basınç 3 barı geçtikten sonra kombi basıncı düşmesi için cihaz, fazla suyu emniyet ventili ile tahliye etmek durumunda kalır.
Kombi basıncını 1,5 barda tutmanız tavsiye edilir. Kombi basıncının 1 barın altına düşmesi durumunda su doldurma musluğunu; 2 barın üstüne çıkması durumundaysa tahliye musluğunu açarak basıncın 1,5 bar seviyesine gelmesini sağlayın. Bu işlemler için detaylı bilgiyi ürününüzün kullanma kılavuzunda bulabilirsiniz.
Ortamın ısınmasını sağlayan peteklerin üzerine elinizle dokunduğunuzda üst kısmın soğuk olması hava birikiminin habercisidir. Peteğin üst sol kenarının sıcak iken sağ kenar kısmında soğukluk görülmesi de peteklerin hava yaptığını gösterir.
Petek Havası Alınmazsa Ne Olur
Petek içerisinde biriken hava boşlukları sebebiyle, petek içerisinde bulunan sıcak su, petek yüzeyine eşit bir şekilde yayılmayacağından ısınma sorununu meydana getirir. Bu da; oda sıcaklıklarında azalmaya, kombinin daha çok çalışmasına ve daha çok enerji harcamasına neden olur.
Petek havası alınırken kombi kapalı mı olmalıdır yoksa kombi açık mı olmalıdır. Kombi açık veya kapalı olması petek havası almanızda aranan şart değildir ancak kapalı olursa daha iyi olur. Kombi çalışırken petek havası alınır bunda da bir sorun yok.
Kombideki su basıncının ortalama 1.5 bar olması tavsiye edilmektedir. Eğer bu basınç 1 barın altına düşerse kaloriferlere yeterli miktarda su gitmez ve ısı azalır. Ancak bu basınç 1.5 barın çok üstünde olursa bu kez cihaz bu fazla basıncı tahliye etmek isteyecek ve bu sebeple su akıtacaktır.
Öncelikle kalorifer sistemini açılır ve bar seviyesi yükseltilir. Termal kamera yardımıyla boru tesisatı incelenmeye başlanır. Su sızması ve kaçak yaşanan bölge termal kamera ile anında görülür. Kaçak noktasal olarak tespit edilir.
Evdeki su kaçağı nasıl bulunur? Bu sorunun cevabını verebilmek için, dairenize ait ana su vanasını kapatmanız gerekir. Ana su vanasını kapatmanıza rağmen su sayacı dönmeye devam ediyorsa evinizde su kaçağı olduğu anlamına gelir. Böylece evdeki su sızıntısı kesin olarak tespit edilir.
Doğalgaz vanası boru ile paralel yani boru ile aynı hizada ise açık konumdadır. Vana üzerinde bulunan (A) açık (K) harfi ise kapalı demektir.
Kombinizin sorunsuz bir şekilde çalışması için kombiye su vermeniz şarttır. Bunun için cihazınızın hemen alt kısmında yer alan su vanasını açarak kombiye su dolmasını sağlamalısınız. Bu işlem su basıncını arttırmak ve verimli bir kombi performansı elde etmek için önemlidir.
Kombi ısındıkça içerisindeki su genleşir ve bu da basıncın artmasına sebep olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri