Çam ve servi ağaçları bu iki kültürde kutsaldır ve ölümsüzlük, uzun ömür anlamları ile ilişkilendirilir.
Hristiyanlıkta Noel ağacı, İsa Mesih'in doğumu ve dirilişinin simgesidir. Ağacın dalları ve çalıları ölümsüzlüğün bir amblemi olarak görülür ve İsa'nın çarmıhta giydiği dikenli tacı simgelediği söylenir. Ayrıca Noel ağacını süslemek için kullanılan her süslemenin özel bir anlamı olduğuna inanılıyor.
Binalara çok yakın dikilmiş ağaçların kökleri genelde, temeli tahrip edecek yeterli basınç oluşturamaz. Ancak çok ince kökler su bulmak için betonarme olmayan temellerdeki çatlaklara veya küçük deliklere işleyebilir. Ağaç köklerinin en bariz ve kötü etkisi temel duvarları arasına toprak doldurulmuş yapılarda görülür.
Çok genel anlamda ağaç; Tanrı'ya ulaşmanın ve onunla iletişimin sembolü olarak görülürken, “yaşam, hayat, canlılık, ölümsüzlük, doğurganlık, şans, bolluk, bereket, sağlık” gibi pek çok anlama da işaret etmektedir. Bu anlamların ise, çeşitli yollar vasıtasıyla kuşak- tan kuşağa aktarılabildiği bilinmektedir.
Yaprak dökmeyen tek ağaç türü olan çamlar diğer ağaçlar gibi sonbaharda yaprakları taze durur ve yaz kış hep yeşildir. Bir diğer özelliği ise uzun ömürlü ve dayanıklı olmasıdır. Ayrıca iğneleri ve kendi ürünü olan kozalağı bulunur. Dayanıklı yapısı sayesinde her iklimde yaşayabilir.
İlgili 17 soru bulundu
Veremli hastalar için çam havası önerilmektedir. Çam filizlerinin taze yapraklarından yapılan çay kanın temizlenmesini sağlamaktadır. Çam filizlerinden yapılan çayın bir diğer faydası ise müzmin öksürüğü gidermesi olmaktadır. Çam yapraklarının çayı ayrıca böbrek kumlarının dökülmesini de önlemektedir.
Çam yapraklarındaki uçucu yağların mikrop öldürücü olduğu düşünülmektedir. Yapraklar, A ve C vitamini de içerirler. Çam yaprağı ve çam kozalağı antioksidan bakımından zengindirler. Ülkemizde bazı yörelerde olgunlaşmamış kozalaklar ve ağacın genç dalları suda kaynatılarak şurup biçiminde tüketilebilmektedir.
Ağaç Mitolojileri arasında yer alan hayat ağacı, Tanrı'nın sembolü, en kutsal ağaç… Hayat Ağacı ya da Evliya Ağacı… İnanışa göre dünyanın tam ortasından yükselen bu ağacın kökleri yeraltına iner, dalları ise dünya dağının zirvesine yükselir.
“Bereket Ağacı”nın bir başka türü “nahıl” olarak görünür. Nahıl Arapçada hurma ağacı anlamına gelmektedir. Özellikle Osmanlı saray gelenekleri arasında yer alan nahıl da özünde bir bereket ağacıdır.
Kavak ağacının Türk kültüründe ve toplumsal belleğinde iki önemli özelliği vardır. Yer altından gökyüzüne âlemleri birleştiren ve Tanrı'nın kutunu taşıyan kavak ağacıdır. Ayrıca ağacın kuruması bugün bile ölümü sembolize eder. Kuruyan ağaçtan Tanrı'nın kutu da yok olur.
Hicri Takvim'in yeni yılı ise dualar ve ibadetler ile ihya edilir. Diyanet İşleri Başkanlığı'nın açıklamalarına göz attığımızda çam ağacı süslemenin caiz olmadığı belirtilmiştir.
40 kişinin bir saatte havaya verdiği karbondioksiti yetişkin bir çam ağacı 1 saatte oksijene dönüştürür. 1 Hektar çam ormanı havadaki 36.4 ton tozu süzer. 1 Hektar çam ormanı yılda 30 ton oksijen üretir.
Kabre ağaç dikmek sevaptır.
Dikilen bu ağacın nutlaka şu veya bu ağaç olması şart değildir. Ancak meyveli ya da uzun ömürlü olması iyi olur. Ayrıca kabrin üzerine dikmek en güzeli olmakla beraber yanına dikilmesinin de bir sakıncası yoktur. Hristiyanların yaptığı gibi kabre çelenk götürmek ise mekruhtur.
Rüyada çam ağacı hediye etmek bir düğün veya nişan törenine davet anlamı taşır.
Eski Türk Toplumlarında Ağaç Süsleme Geleneği
Hala daha günümüzde örnekleri görülen; ağaca çaput, adak bezi bağlama geleneği ise ilk olarak Tuva Türklerinde görülmüştür.
GÜNÜMÜZDEKİ NOEL AĞACI ANLAYIŞI
Günümüzdeki Noel ağacının Almanya'nın batısından kaynaklandığı düşünülmektedir. Ortaçağda Adem ve Havva'yı canlandıran bir oyunun ana dekoru, cennet bahçesini temsil eden ve üzerinde elmaların bulunduğu bir çam ağacıydı.
Tuba'nın bir cennet veya cennette bir ağaç olduğu şeklinde değişik rivayetler yapılmıştır. Kurtubî gibi müfessirlerin katılımı ile yaygın olan görüş ağaç olduğu şeklindedir. Bu ağacın kökü yukarıda, dalları aşağıda olan büyük bir ağaç olduğuna inanılır. Meyvesinin hiç tükenmediği de rivayet edilir.
Türklerde kutsal kabul edilen ağaçlar; kayın, çam, kavak, ardıç, çınar, dağ servisi-sedir, servi-selvi, meşe-imen-emen, dut, söğüt ve elma ağaçlarıdır. Kutsal ağaçlara gösterilen saygı, verilen önem oldukça üst seviyededir.
Kabre ağaç dikmek sevaptır.
Yggdrasill, İskandinav mitolojisinde önemli rol oynayan, dokuz diyarı birbirine bağladığına inanılan devasa bir mitolojik ağaçtır. Devasa bir dişbudak ağacı olarak tasvir edilen Yggdrasill, evrenin merkezindeki çok kutsal bir ağaç olarak kabul edilir.
[1] (bitki bilimi, ağaçlar) Reçinesinden gayakol çıkarılan, yabani kimyon grubundan bir ağaç.
Akasya, Meryem Ana'nın iffetini, badem ağacı Tanrı'nın gelişini, sedir İsa'yı, ceviz ağacı iffeti, karaağaç cömertliği ve bağlılığı, göknar ağacı sabrı, limon ağacı aşkı ve sadakati, zeytin ağacı barışı, portakal çiçeği masumiyeti, iffeti ve cömertliği, bambu insanlığı ve Kutsal Tutkuyu, söğüt İncil'i simgeliyordu.
Çam ağacı iğne yapraklı bir bitki olduğundan, geniş yapraklı bitkiler gibi su kaybı fazla olmaz. Bu nedenle de suya ihtiyacı az olur. Güneş ışığı ağacın gelişimini olumlu yönde etkileyeceğinden, güneş ışığı alan bir yerde yetiştirmeye özen gösterilmelidir.
Kiri ağacı dünyadaki herhangi bir ağaçtan 10 kat fazla karbondioksit absorbe ediyor ve yüksek oranda oksijen veriyor. Teksas'ta “Kiri Devrimi” projesine öncülük eden Chris Sanders ve Brittany Turner, ABD'de bu arındırıcı ağaçlardan 1 milyon tane dikmeyi hedefliyorlar.
ÇAM AĞAÇLARI KAÇ YIL YAŞAR? Çam ağaçları, doğaya ayak uyduran ağaç türlerinden biridir. Çam ağaçları, 400 yıldan fazla yaşayabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri