Kuzey yarım kürenin ılıman bölgelerinde yetişen ve ağacı ile aynı adı taşıyan fındık, Huşgiller (Betulaceae) ailesine mensup olup Corylus cinsine ait bir meyvedir. Alçak boylu ya da çalı formunda bir bitkidir. Dişi ve erkek çiçeği ayrı ağaçta bulunan bitki tek evciğe sahiptir.
Fındığın Faydaları
Lezzetinin yanı sıra yapısında bol miktarda lif barındırır. Protein, karbonhidrat, antioksidanlar, B riboflavin, tiamin, niasin, piridoksin ve pantotenik asit gibi vitaminleri, kalsiyum, folat, çinko, potasyum, demir ve manganez gibi mineralleriyle sağlığımız açısından adeta bir hazine.
Fındık yağı E vitamini açısından zengin bir kaynaktır. Bağışıklık sistemini güçlendirmesi ile bilinen E vitamini kırmızı kan hücrelerinin parçalanmasını önleyerek anemi riskini azaltır. Doğru kan dolaşımı, ateş, soğuk algınlığı ve diğer hastalıkların oluşma riskini azaltarak bağışıklık sistemini güçlendirir.
Türkiye'de Fındık Ekonomisi
Türkiye'nin dünyanın en büyük onuncu tarımsal ülkesi olması ise fındık gibi ürünleri daha değerli hale getirmektedir. 2019 rakamlarına göre 21 milyar dolarlık tarımsal ihracat gerçekleştiren Türkiye, 1,7 milyar dolar da fındık ihracatı yapmıştır.
İlgili 37 soru bulundu
1940 yılında merkezi Giresun'da olmak üzere Karadeniz Bölgesi Fındık İhracatçılar Birliği kurulur. Bunun için 'FINDIĞIN BAŞKENTİ GİRESUN'dur. Dünya literatüründe de Giresun Kalite Fındığı tabiri herkesin hafızalarında olduğu gibi bütün resmi kayıtlarda da 'Giresun Kalite Fındık' olarak yer almaktadır.
Türkiye'de fındık üretiminde Ordu 214 bin ton ile ilk sırada yer almaktadır. Ordu'yu 96 bin ton ile Samsun ve 93 bin ton ile Giresun takip etmektedir.
B6 vitamini içerdiği için sinir sisteminin doğru işlemesine yardımcı olur. Ancak çiğ fındık, kavrulmuş fındıktan daha faydalıdır.
Günde bir avuç fındık tüketmek, vücudun magnezyum ihtiyacını önemli ölçüde karşılar. Aynı zamanda kemik erimesinin önüne geçer. l Fındığın içinde bulunan kalsiyum ve magnezyum sayesinde kas ağrıları ve krampların önlenmesine de yardımcı olur. Özellikle de çiğ fındık tüketmek bu sorunlardan kurtulmanıza yardımcı olur.
Fındık, zengin E vitamini ve C vitamini kaynağıdır. Bu vitaminler, cilt bakımının temel taşları olarak kabul edilir ve yağ asitleri kombinasyonu, onları sağlıklı ve parlak bir cilt için en faydalı yiyecek haline getirir.
Fındık denince akla Ordu, Ordu denince akla fındık gelir. Fındığın tarihçesi milattan önceki yıllara kadar gider. Antik çağdan beri bilinen bir meyvedir, hem yiyecek, hem de ilaç olarak kullanıla gelmiştir. Giresun, Ordu, Trabzon yöreleri antik çağdan bugüne fındık yetiştiren yörelerdir.
Kötü niyetli kolesterolün düşülmesine yardımcı olurken iyi kolesterolü de destekler. İçerdiği Omega 3 damarları koruyarak kan akşını düzenler ve kalp sağlığını korur. Fındık Erken Yaşlanmayı Engelleyebilir: Günlük bir bardak fınfık tüketimi E vitamini ihtiyacının %86'nı karşılar.
Fındık sözcüğü, Antik Çağda Karadeniz' in adı olan "Pont Exinus" tan türetilen "pontik" sözcüğünden meydana gelmiştir. Plinus da, Pontos kıyılarından getirildiği için, fındığa "Pontos cevizi" denildiğini kaydetmiştir.
Fındık, vitamin E, vitamin B6, vitamin B2, folik asit ve lif kaynağıdır. Ayrıca, magnezyum, bakır, potasyum, selenyum ve fosfor gibi mineraller bakımından da zengindir.
1.1.
Son beş yıllık ortalama verilere göre dünyada yaklaşık 960 bin ha alanda fındık üretimi yapılmaktadır. Dünya fındık dikim alanlarının ortalama %75'i Türkiye'dedir. Türkiye'yi sırasıyla İtalya (%8), Azerbaycan (%4), İran (%2), ABD (%2), Şili (%2) ve Gürcistan (%1) takip etmektedir. milyon tonu geçmiştir.
Fındık, iyi drene edilmiş ve besin oranı düşük toprağı tercih eder. Bunu bir avantaja çevirebilir ve bahçenizin düşük besin düzeyine sahip bölgelerine fındık dikebilirsiniz. Aşırı zengin toprak, çiçek ve kuruyemiş yetişmenizi desteklemez, onun yerine bol miktarda yaprak büyümesi sağlar.
Ceviz adeta bir bitkisel omega-3 topudur. Bol miktarda bitkisel omega-3 ihtiva eder. Fındık da ceviz kadar olmasa bile omega-3 yağlarından zengin bir kuruyemiş. Omega-3 yağlarının kalp ve beyin sağlığı için olumlu etkileri saymakla bitmez.
Yatmadan önce uykunuzu getirecek şeyler tüketmeniz size çok yardımcı olacaktır. Örneğin ılık süt, kabuklu yemişler (ceviz,fındık) muz, bal gibi karbonhidrat açısından zengin besinler kanda triptofanı artırır ve bu da sizi uykuya yöneltecek bir durumdur.
Beyin Sağlığı: Fındık, cevizle birlikte beyin için besin olarak kabul edilir. Hücre rejenerasyonunda yardımcı olan ve sağlıklı beyin fonksiyonlarını destekleyen iyi yağlar, protein ve amino asitler içerirler. Fındıklarda bulunan E vitamini, K vitamini, tiamin ve selenyum kombinasyonu beyni mükemmelleştirir.
Makul miktarın her gün en çok 30 gram fındık, ceviz veya badem yemek olduğu anlaşılıyor... Beslenme uzmanları, kabuklu yemişlerin bir porsiyonunu “30 gram” olarak kabul ediyorlar ve bir porsiyonda ortalama 150-200 kalori bulunduğunu varsayıyorlar.
1 avuç fındık yaklaşık 25 grama, o da 150 kaloriye denk geliyor. Porsiyon miktarına dikkat etmek önemli. 1 porsiyon 6-7 adet çiğ fındığa denk geliyor.
1- Protein bakımından en zengin olanı badem. 30 gram bademde 6 gram kadar protein bulunuyor. Bu miktar cevizde 4'e, fındıkta 3'e düşüyor. 2- E vitamini zenginliği yönünden fındık başı çekiyor. 30 gram fındık günlük E vitamini ihtiyacınızın neredeyse yarısını karşılayabiliyor.
Ülkemizde 18 standart fındık çeşidi bulunmaktadır. Bu çeşitlerden 15'i üretici seleksiyonları sonucunda gelişmiştir. Okay 28, Giresun Melezi ve Allahverdi çeşitleri ise bir ıslah programı sonucunda elde edilmiştir.
Türkiye'de fındık üretiminin en iyi şekilde gerçekleştiği ve sayının en fazla olduğu il Ordu'dur. Dünyada fındığın anavatanı ve ilk kez yetiştiği yerler olarak Karadeniz kıyıları gösterilmektedir.
Karadeniz'de bulunan birçok şehir, fındık üretimi ile dünya genelinde tanınır. Özellikle de Giresun, fındık tarımıyla ön plana çıkan ilimizdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri