Kum, soda ve kireç bir araya getirilip 15.000 derece ısıya sahip fırınlarda eritilir. Cam türleri farklı farklı olduğundan standart bir erime noktası yoktur. Camların ortak maddesi silikon dioksit olup farklı camlar elde etmek için silikon dioksite çeşitli maddeler eklenir.
Camın hammaddesi kumdur. Camın yapılış şekline göre kumun içine kireç, soda, kalker, dolamit ya da feldspa gibi mineraller eklenerek 1500 dereceye alınmış fırınlarda ısıtılır. Yüksek ısıda eriyerek sıvı forma kavuşan bu karışıma şekil verilerek cam halini alır. Sadece kum kullanılarak da cam üretilebilir.
Cam ani soğutulmuş alkali ve toprak alkali metal oksitleriyle, diğer kimi metal oksitlerin çözülmesinden oluşan akışkan bir malzeme olup ana maddesi (SiO2) silisyumdur.
🔹 Cam yapımında kullanılan ana maddeler kum, kireç ve sodadır.
Cam elyafı üretim prosesi sırasıyla harman hazırlama, ergitme, elyaf üretimi (elyaf sarma) ve elyaf işleme bölümlerinden oluşmaktadır. Harman hazırlama ve cam ergitme hemen hemen tüm alt sektörde aynı olduğundan bu alt sektörde tekrar edilmeyip farklılıklar verilmektedir.
İlgili 17 soru bulundu
Cam, günlük yaşantımızda oldukça sık kullandığımız inorganik amorf bir yapısı olan katı malzemedir. Camın hammaddesi kumda bulunan silisyumdur. Bundan dolayı da ana maddesi kum olarak bilinir.
Cama silisyum dioksit veren (SiO2) veren 3 ham madde kaynağı silis kumu, feldspat ve yüksek fırın cürufudur.
3000 yılında yapıldığına inanılan ilk cam örnekleri Mezopotamya'da bulunmuştur. Camın ilk olarak nasıl üretildiğine dair hiçbir kanıt olmamasına rağmen, Romalı bir tarihci olan Pliny, Finike'li denizcilerin camı ilk olarak bulduğuna işaret eder.
Aslında cam, erimiş ve kimyasal olarak dönüştürülmüş bir çeşit kumdur. Kullanılan özel kum, silika olarak da bilinen silikondioksit moleküllerinden oluşan küçük kuvars kristalleri tanelerinden oluşur. 1.700°C gibi oldukça yüksek bir sıcaklıkta erir.
Deniz kumu günümüzde en sık cam üretimi aşamasında kullanılmaktadır. Cam dökümünün ana maddesi olan kum sayesinde, her yıl milyonlarca cam üretilmektedir. Bununla beraber sanayi içerisinde büyük bir önem taşıyan kumlar, birçok farklı parça üretiminin ana maddesi arasında yer almaktadır.
Saf kumu 1700 derecenin üzerinde eriterek cam elde edebiliriz. Buna kuartz camı diyoruz. Üç dört bin yıl önce ise, körükle en fazla 1100 dereceye ulaşılabiliyordu. Soda ile kum karıştırılırsa, karışımı eritmek için 1100 derece yeterli oluyor.
Cam yapımı, büyük olasılıkla M.Ö 3. bin sonlarına doğru Bronz Çağ'da keşfedilmiştir. Arkeolojik kanıtlar, bu keşfin Mezopotamya'da meydana gelmiş olduğunu ortaya koymaktadır.
Öncelikle, camın erime sıcaklığının 1400 °C olduğunu hatırlatmak isterim. Konu uzatıp sapmak istemem ama yangın türlerinin çeşitleri var ve genellikle çoğu yangın türü bu sıcaklığın altında olduğundan camın erimesi pek mümkün değildir.
Yunanlı tarihçi Pliny, Mezopotamya'da kervancıların yaktığı ocakta, kazara karışan soda ve kumun eriyip cama dönüşmesiyle camcılığın başladığını yazmıştır. Mezopotamya'da eski seramik boncuklar, seramik sırrı ile kaplanırdı. Seramik üzerindeki “sır” bir çeşit camdır.
Kristal cam, normal camdan farklı olarak kurşun oksit eklenerek yapılmaktadır. Tasarım ve işçilik bulunduran kristal camlar, kırılgan bir yapıda olmasına rağmen normal camlara göre daha dayanıklıdır. Kurşun oksit eklenmesiyle formu değişen cam, ışık emme ve geçirme özellikleri ile daha estetik gözükmektedir.
Bu durumda camın kırılması fiziksel bir durumdur. Çünkü cam kırıldığında fiziksel görünüşünde değişiklik yaşanır. Kırılan her bir parça yine cam olduğu için kimyasal değişim denilemez. Şekil değişmesinden dolayı camın kırılması fiziksel değişim olayıdır.
Camın ana maddesi kumdur. Kum doğada en çok bulunan maddelerin başında gelir. Sadece kum eritilerek elde edilen saf silis camından yapılmış malzeme çok kırılgandır. Hem dayanımın arttırılması hem de eritme sıcaklığının düşürülmesi için karışıma soda katılır.
Camın ana maddesi kumdur. Kum, soda ve kireç. Bu malzemeler, 1500 dereceye kadar ısıtılarak eritilir.
Ancak bilinen en eski cam malzeme, Mısır'da bulunan ve günümüzden 4500 yıl önce- sine ait olduğu belirlenen cam boncuklardır. Milattan önce I. yüzyılda Mezopotamya'da- ki cam ustaları, cam üfleme adı verilen bir cam işleme tekniği geliştirmiştir.
Camın anavatanının Mezopotamya bölgesi olduğu bilinmektedir. Camın gelişimine bakıldığında ise camın ilk olarak uygun kumun bol olduğu ve seramik yapımının gelişmiş olduğu bölgelerde üretildiği kabul edilmelidir. Cam boncukların ilk zamanlarda değerli taşlara alternatif olarak üretildiği düşünülmektedir.
Aynı zamanda camdaki bir elektronun uyarılması için gereken enerji, görünür ışığın sahip olduğu enerjiden yüksektir. Bu nedenle görünür ışık camın içinde etkileşmeden geçer ve bu sebeple, cam saydamdır.
Cam, erime noktası olmayan bir malzemedir. Isıtıldığında yumuşar ve istenilen şekli alır.
Kullanılan camın kalınlığı 8 veya 10 mm kalınlığında olmalıdır. Alüminyum kalınlığı en az 2 mm olmalıdır ve bu sayede uzun ömürlü kullanım sağlanacaktır. İmalat ve montaj uzman ekip tarafından yapılmalıdır. Kullanılan alüminyum saflık oranı %95 civarında olmalıdır.
Dünya rezervinin %73'üne sahip olan Türkiye'de üretilen bor ürünleri cam sektöründe hem iç pazar hem de dış pazarda yaygın olarak kullanılmaktadır. Sahip olduğu eşsiz özellikler nedeniyle birçok sektörde tercih edilen bor özellikle cam sanayisinin önemli ham maddeleri arasında yer almaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri