Stok bulundurma maliyeti: Depo giderleri, kira, elektrik, ısıtma/soğutma, sigorta, hasarlı ya da bozulmuş mallar ve stoğa bağlanan para ile stoğun bekleme süresince bu bağlanan paranın uğradığı faiz kaybı gibi maliyetler, stok bulundurma maliyetleri olarak ele alınır.
Öncelikle dönem başında alınan mal ile dönem içinde alınan mal toplanır. Daha sonra satılan malın maliyeti yukarıda bulunan toplam tutardan çıkarılır. Elde edilen sonuç stok miktarını belirler.
İşletmenin belirli bir stok miktarını belirli bir süre elde bulundurması sonucunda katlanması gereken maliyetler ile fırsat maliyetleri toplamından oluşan maliyetlere “stok bulundurma maliyeti” denir.
Bu maliyetler, genellikle, satın alınan stok kaleminin birim maliyeti içine katılırlar (Fıçı, 2006: 41). Fiziksel stoklama maliyeti ile fırsat maliyeti toplamından oluşan elde bulundurma maliyetleri, stoklara yapılan yatırımların parasal değeri ile depolama, eskime riski, hizmet maliyetlerini kapsamaktadır.
Birçok durumda ürünü isteyen kullanıcılar, ellerinde hiç ürün kalmadığında ürün gelinceye kadar üretimlerini geciktirirler. Bu üretim gecikmesi veya stok tükenmesi, istenen bir durum olmadığı gibi işletmeye ek bir maliyet yükler.
İlgili 42 soru bulundu
Stok maliyet türleri; Girişlerin Ortalaması, Eldekilerin Ortalaması (yürüyen ağırlıklı ortalama), Dönemsel Ortalama, FIFO, LIFO ve Fiziksel Maliyet seçeneklerini içerir. Bu maliyet türleri üzerinden maliyetler hesaplanır, özet ve ayrıntılı maliyet analizi raporları alınır.
Stoksuz kalma maliyetleri olarak da ifade edilmektedir. Müşteri talebinin oluştuğu anda, bu talebi karşılayacak yeterli stok düzeyinin olmaması durumunda karşı karşıya kalınan maliyetleri içermektedir.
Stok Devir Hızı = (Satılan Malların Maliyeti / (Başlangıç Stok Değeri + Dönem Sonu Stok Değeri) / 2) formülü ile bulunabilmektedir. Formül sonrası çıkan sonuç stoklar kaç gün ortalamasında elden çıkarıldığını gösterir.
Stoklar, ham madde, yarı mamul, mamul, hazır parça, endirekt malzeme, aktif ve emniyet stokları olarak sınıflandırılabilir.
Stok takibi birçok yolla yapılabilir; kağıt kalem ile, excel benzeri bir program ile, kendi yazılımlarınız ile, stok takibine özel yazılımlar ile. Paraşüt ise size fatura takibi, cari hesap takibi, gelir gider takibi, raporlama, e-fatura ve online tahsilat ile entegre bir şekilde stok takibi sunar.
Temel stok kontrol yöntemleri; gözle kontrol yöntemi, çift kutu yöntemi, A.B.C. yöntemi, maksimum – minimum stok kontrol yöntemi ve ekonomik sipariş miktarı modeli şeklinde sıralanabilir.
Stokların işletmeye girişi ve çıkışı arasındaki gün sayısını ifade eder. Başka bir ifadeyle stokların bir yıl içerisinde kaç günde bir yenilendiğini göstermektedir.
Maliyet ve Maliyet Yöntemleri Nedir? Mal ve hizmetlerin üretiminde kullanılan girdiler için yapılan harcamalara maliyet denir. Maliyet yöntemleri Fifo (First In First Out), Lifo (Last In Firs Out), Eldekilerin Ortalaması, Dönemsel Ortalama, Girişlerin Ortalaması ve Fiziksel Maliyet olmak üzere altıya ayrılır.
Stok devir hızı, stokta bulunan ürünlerin kaç kez satılarak yenilendiğini gösteren bir parametreye verilen isimdir. Bu parametre şirketin genel verimliliği hakkında fikir verme amacıyla oluşturulmuştur. Genel prensip olarak, stok devir hızının sektör ortalaması ile kıyaslandığında ortalamadan yüksek olması beklenir.
Ticaret işletmelerinin ana faaliyeti geliri elde etmek amacıyla satın almış oldukları ticari malların maliyet değeri üzerinden kaydedildiği hesaptır. * Ticari mal maliyeti arttıkça hesap borç, azaldıkça alacak kaydedilir.
Stokların değerlemesinde esas amaç, işletmenin dönem kar veya zararını doğru ve güvenilir bir Şekilde tespit etmektir. Kârın veya zararın doğru ve güvenilir bir şekilde tespit edilebilmesi içinse stokların değerinin doğru olarak hesaplanması gereklidir.
Stok bağımlılık oranı; kısa vadeli borçlar içerisinden hazır değerler ve menkul kıymetler toplamı çıkarıldıktan sonra stoklara oranlanmasıdır.
Maliyet Fiyatı = Alış Fiyatı + Giderler Satış Fiyatı: Malın satışından elde edilen tutardır.
Satış Maliyeti Formülü
Satış maliyetinin en basit ve kullanışlıhesaplama yöntemi şöyledir: Satışmaliyeti = (Envanterde biriken mala ait maliyet) + (Üretilen malın maliyeti ) –( Envanterde yer alan bitmiş son ürün maliyeti)
Elde bulundurma maliyeti: Malın ambarda saklanması sırasında katlanılan maliyetlerdir. Depo kirası, aydınlatma- ısıtma vb giderler, sigorta masrafları, fire giderleri, finansman giderleri gibi maliyet unsurları bulunur.
Bunun sebepleri arasında tedarikçilerin izlediği politika, alışkanlıklar, birim fiyatı düşürebilmek için miktarı arttırmak, hazırlık (ayar, set-up) sürelerinin uzun olması sayılabilir. Bu gerekçelerden kurtulmadan “sadece ihtiyacımız kadar” temin edemeyiz ve stoklarımızı arttırırız.
5015 sayılı Petrol Piyasası Kanununda piyasanın istikrar içerisinde çalışmasını sağlamak ve belli bazı riskleri önlemek amacıyla piyasa oyuncularına ulusal stok tutma yükümlüğü getirilmiştir.
İşletmeler sadece sipariş üzerine üretseler bile ham madde stokları bulundurmak zorundadırlar. Bu durum ham madde tedarik süresinin uzaması sebebi ile üretimin aksamaması ve ürünün zamanında teslim edilmesi için gereklidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri