Kil, kaolen ve feldispat gibi minerallerin yüksek sıcaklıklarda pişirilmesi ile elde edilirler. Bileşimlerinde değişik türde silikatlar, alümünatlar ve bunların yanında bir miktar metal oksitler bulunur. Cam,tuğla,kiremit,aşındırıcı tuzlar,porselen,taş ve refrakterlerdir.
Kuvarsit: Cam, seramik, inşaat ve refrakter malzemesi (silika tuğla) yapımında hammadde boya, deterjan, ve hafif gaz-beton yapı elemanlarının üretiminde yardımcı ana madde olarak ayrıca, ferro silisyum ferro -krom üretiminde ve demir-çelik sanayiinde geniş şekilde kullanılmaktadır.
Pişmiş kilden yapı malzemeleri ve çimento gereçleri sanayiinin bir alt kolu olan tuğla ve kiremit sektöründe, hammadde olarak kullanılan kil ve ince milin ocaklarda çıkarılarak fabrikada kullanıma hazır hale getirilmesi işlemidir.
Tuğla-kiremit imaline elverişli topraklar kumlu kil olarak adlandırılabilir.
Kiremitlerin hammaddesi kildir. Kil verimsiz bir topraktan alınan bir malzemedir. Böylece verimsiz topraklardan kanunlar çerçevesinde alınan kil, tuğla ve kiremit yapımıyla ekonomiye kazandırılır.
İlgili 31 soru bulundu
Özetle kiremit, kil, killi toprak ve balçığın harmanlanarak su, kum öğütülmüş tuğla tozu, kül ve benzerleri karıştırılarak makinelerle şekillendirilerek, kurutulduktan sonra fırınlarda pişirilerek elde edilen ve bina çatılarının yağışlardan korunması için kullanılan malzemedir.
Su ve Nem tutmama, Sıva Tutuculuğu ve Ebat Kararlılığı, Çürümezlik ve Kokusuzluk, Ekonomiklik.
Tuğla, harç gibi karışımlar ile birbirine tutturularak duvar inşasında kullanılan, pişmiş veya kurutulmuş kil bazlı topraktan elde edilen ses ve ısı yalıtımı için ana yapı malzemelerindendir. Çoğunlukla dikdörtgenler prizması şeklinde yapılmaktadır. Ev ve iş yeri yapımında, birden fazla alanda kullanılır.
O dönemlerde yalnızca evlerde kullanılmakta olan tuğla, endüstriyel anlamda ise ilk defa MÖ 4. yy'da Babil Kulesi yapımında kullanılmıştır. Tuğlayı ilk defa üreterek kullananların Korintler olduğu belirtilirken, daha sonrasında farklı medeniyetler tarafından kullanılarak sağlam yapıların inşa edilmesi de sağlanmıştır.
Çünkü;Tuğlanın nefes alma özelliği ile mekanlardaki ısı ve nem dengelerini ayarlayarak sağlıklı ortamlar yaratır , diğer yapı malzemelerine göre %20 oranında nemi hızla alır ve hızla geri verir. Isı geçirme ve depolama direnci büyüktür.
Darbelere veya deprem durumunda gelebilecek. yüklerde brikete karşı tuğla neredeyse 2 kat daha. dayanıklıdır.
Tuğlalar, muadili olan birçok duvar malzemesinden daha az bünyesine nem alırlar. Bu yüzden tuğlalara, su ve nem etki etmez, zamanla erimez ve aşınmazlar. Ayrıca tuğla duvarlar, bir yapıda açık hava koşullarına direkt maruz bırakılmaz. Dış yüzeyleri koruyucu bir tabaka ile su ve nemden etkilenmeyecek şekilde yalıtılır.
Tuğla çeşitleri yapım yöntemlerine, delikli olup olmamalarına ve kullanım alanlarına göre ayrılırlar. Genel olarak bakıldığında 8,5 tuğla çeşidinin olduğunu söyleyebiliriz. Bunlar yığma tuğla, ateş tuğlası, baca tuğlası, asmolen tuğla ve dekoratif tuğla çeşitleridir.
Geleneksel cam tuğla uygulamaları, bir ölçü çimento, üç ölçü kum ve su ile hazırlanan harçla gerçekleştirilir.Cam tuğla duvarın örülmesi sırasında derzlere düşey ve yatayda 6 mm'lik yüksek dayanımlı, nervürlü ve galvanizli çelik donatılar yerleştirilir.
Cam Tuğla, Ev yada ofis gibi mekanlarda oda bölmek yada daha dekoratif duvar görünümü elde etmek için tercih edilen, içi boş bloklar halinde kendine ait farklı ebatlarda olan, soda, kireç ve silis ham maddesi kullanılarak üretilen duvar döşeme malzemesidir.
Camın ana maddesi kum olarak bilinir. Bunun sebebi camın asıl hammaddesi olan silisyumun kumda özellikle de deniz kumunda çok bulunmasıdır. Silisyumun ilk keşfi 1824 yılında İsveçli kimyager Jöns Jakob Berzelius tarafından gerçekleştirilmiştir. Bundan önce de kullanılıyordu ancak bu elementin ne olduğu bilinmiyordu.
Fırınlanmış klinker tuğlaların ortalama ömrü yaklaşık 135 yıldır.
İyi cins pres tuğlası ile dış cephelerde dona dayanıklı duvar kaplaması yapılabilir. Tuğla duvarın yapımında normal tuğlalarla birlikte parça tuğlaların da kullanımı gerekir.
Örneğin, Babil'de kullanılan tuğlalar yaklaşık 2600 yaşındadır. Bir yapı malzemesi seçerken altı bin yıldır kullanılan tuğla ile alternatifleri arasındaki farkı iyi değerlendirin! Tuğla, pişmiş kildir. Tamamen doğal ve %100 geri dönüşümlü yapı malzemesidir.
Yeni örülmüş tuğla duvarını da yağmurdan mutlaka korumanız gerek. Aksi taktirde yeni örülmüş tuğla duvarı uzun süre suya maruz kalırsa sızdırma, çimento artıkları ve renk değişikliği riski artar.
ORTALAMA AĞIRLIK : 2,3 Kg'dır. M2 ADEDİ : 25-35 Adet Kullanılmaktadır.
Yeni tuğla işini düşük nemden koruyun, aksi takdirde rüzgar ve yüksek sıcaklıklar nedeniyle kuruma riski vardır. Gerekirse, harçtaki çimento ıslanana kadar tuğlayı nemli tutun. Hava ısrarla kuru ve sıcaksa günün sonunda tuğlaları ıslatmalısınız.
Harman tuğlasıyla ve diğer adı lime ile yapılmış binaların Erzincan depreminde mal ve can kaybına yol açmamış olması en büyük yol göstericidir. Binaların zemin katlarının harman tuğladan örülmesi kolanların arasında yüksek dayanım gücü meydana getirecektir.
Briket tuğlalar özellikle yük taşımayan ya da iki katlı gibi alçak binaların duvarlarındaki iskelet yapısında tercih edilir. Yapısı hafif olan bu ürün ile inşa edilen alan da hafif olur. Ancak briket duvar iskeletleri oldukça sağlam ve dayanıklı olur. Üstelik briketler yangına karşı da yüksek koruma sağlar.
Bu tip tuğlalar mm2 ye 10-12 Newton yük taşıma kapasitesine sahiptirler. Bu durumda tek bir tuğla 70-80 ton yüke dayanabilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri