Kreatin, vücuttaki dihidrotestosteron (DHT) seviyelerini artırabilir.
Yine de kreatin DHT'yi arttırabiliyorsa bile (ki yeterli kanıt yok) evet, saç dökülmesine katkıda bulunabilir. Ancak DHT'nin saç dökülmesine katkıda bulunan birçok faktörden sadece biri olduğunu unutmayın; Kan DHT seviyelerindeki artış saçınızın döküleceğini garanti etmez.
Kreatin kullanımında kişilerin saç dökülmesi yaşamaması için bu maddeyi kararında tüketmesi gerekir. Bunun nedeni kreatin içerisinde DHT adlı bir hormonun yer almasıdır. DHT, vücut içerisinde artış gösterir ise istenmeyen saç dökülmelerine neden olabilir.
Araştırmacılar kreatin takviyesi rejiminin üç haftasını takiben saç dökülmesi ile ilişkili bir hormon seviyelerinin arttığını buldular. Bu hormona dihidrotestosteron (DHT) denir.
Kreatin, vücutta testosteron'un dihidrotestosteron'a dönüşüm oranını arttırır. 2009 yılında yapılan bir çalışma kreatin desteğinin 7 günlük yüklenme evresinden sonra 14 gün boyunca creatine korunum evresi sonrasında kan serumundaki testosteron seviyesinin değişmezken, dihidrotestosteron seviyesinin 7 günlük yükleme ...
İlgili 26 soru bulundu
Aşırı egzersiz ise vücuttaki östrojen seviyesini azaltarak vücudun daha fazla DHT hormonu salgılamasına neden olur. DHT hormonu her ne kadar erkeklik hormonu olsa da bu hormonun fazla salgılanması saç dökülmesinin en büyük nedenidir.
Saç Kaybı İçin DHT Engelleyici
Saç dökülmesi için en yaygın DHT engelleyici, Propecia olarak eczanelerde satılan finasterid adı verilen bir ilaçtır. Bu ilaç saç dökülmesini durdurmak ve tersine çevirmek için günlük alınması gereken oral bir ilaçtır.
DHT'de dahil olmak üzere yüksek seviyede androjen oranı saçın bu döngüsünü kısalttığı için saç foliküllerinizin daralıp büzüşmesine neden olabilir. Ayrıca buda saç tellerinin daha incelip kırılgan olmasına ve hızlı dökülmesine neden olabilir.
Kas hücrelerinde bulunan kreatin , glisin ve arginin aminoasitlerinden vücutta yapılmaktadır. Testosteron ve IGF-1 hormonu kreatin yapımını artırır.
Çinko çok etkili bir anti-androjen olan bir vitamin-mineraldir. Çinko, B6 vitaminiyle birlikte kullanıldığında 5 alfa-redüktaz enzimini bloke ederek hormonun DHT'ye dönüşmesini engeller.
Toplumda ırsi saç dökülmesi olarak adlandırılan genetik saç dökülmesinde dihidrotestosteron (DHT) denilen erkeklik hormonunun bir türü yüksektir. Yüksek testosteron androjeni tetikler ve yüksek androjen seviyesi saç dökülmesine neden olur. Bu nedenle genetik saç dökülmelerinin %90'ı erkeklerde görülür.
Beyinin işlevini gerçekleştirebilmesi için kreatin içeren amino asitler oldukça fazla fayda sağlar. Kreatinin BCAA'lardan daha iyi olduğu bir diğer etki ise vücutta kendiliğinden oluşabilmesidir.
Demir eksikliği problemleri. Kansızlık. DHT hormonu sebebi ile saç dökülmeleri yaşanabilmektedir.
Kreatin Fazlalığı Saç Döker Mi? Hayır. Bilinenin aksine kreatin saç dökmez.
Saçların kolay şekil almasını sağlar ve gün boyu şeklini korur. Saçları dolgunlaştırır, onarır ve saçların elektriklenmesini önler. Saç dökülmesine karşı etkilidir.
Sakalları ve bıyıkları çıkmaya, sesi kalınlaşmaya, boyu uzamaya, kas kütlesi artmaya, penisi büyümeye, testisleri sperm üretmeye başlar. Tüm bu farklılaşmayı testosteron, DHT hormonuna dönüşerek meydana getirir.
Biotinyl-GHK, apigenin ve oleanolik asit
Oleanoik Asit, 5-alfa redüktazı inhibe ederken saç köküne zarar veren DHT hormonunun oluşumunu bölgesel olarak azaltabilir.
Saç ekim merkezleri tarafından yapılan açıklamalara göre saçsız alan için toplanan saç köklerinin, saç dökülmesine sebebiyet veren DTH hormonuna duyarlı reseptörlerle bağlantılı olmadığı ve bu yüzden çevresel herhangi bir faktör olmadığı sürece ekilen saçların dökülmesi gibi bir sorun yaşanmayacağı belirtiliyor.
Steroid yapıdaki hormonlar bezlerle salgılanırlar. Bu hormonlarda da en çok bilinenleri androjen hormonudur. Androjen hormonu diye bilinen hormon her iki cinste de bulunan ve yoğun olarak böbrek üstü kabuğundan salgılanan erkeklik hormonudur. Erkeklik hormonunun ürettiği testosteron saçların dökülmesine neden olur.
Testosteron saç ve kıl foliküllerinde dihidrotestosteron (DHT) denilen başka bir erkeklik hormonuna dönüşerek aktivite gösterir. Yapılan çalışmalarda erkek tipi saç dökülmesi olan kadınlarda saç foliküllerinde testosteronun bu dönüşümü ve aktivitesinin daha yüksek olduğu bulunmuştur.
Saw Palmetto : DHT hormonunu baskılak nin azaltılmasında etkilidir. Aşırı sebum salgısını azaltarak normale dönmesinde önemli rol oynar.
Erkeklerde yüksek testosteron varlığında genellikle kas kütlesi aşırı artar, erkek tipi kellik oluşur, cilt yağlanır ve akneler oluşur. Ayrıca erektil disfonksiyon ve sperm üretiminde azalma meydana gelebilir.
Özellikle çinko, magnezyum ve B vitamini içeren gıdalar testosteron üretimini destekleyebilir. Düzenli egzersiz yapmak: Aerobik egzersizler ve ağırlık kaldırma gibi direnç antrenmanları, testosteron seviyelerini artırabilir.
Testosteron eksikliği yaşamamak için alkol ve sigara içilmemesi gerekir. İstiridye ve karides gibi deniz ürünleri, avokado, brokoli, ıspanak, karnabahar gibi sebzeler, muz, yumurta, bal gibi besinler testosteron yükseltmeye yardımcı olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri