Cam Yünü Şilte ve Levha fiyatları için : https://balkotrade.com/yalitim-levhasi/cam-yunu sayfamıza bakabilirsiniz. Cam yünü asbest içerir mi? Cam yünü yapay olup, imalinde asbest kullanılmamaktadır. Taş yünü bazen asbest ile karıştırılmaktadır.
Hammaddenin büyük ocaklarda 1600°C'de akışkan lav haline gelinceye kadar eritilmesi ve elyaf haline getirilmesiyle elde edilir. Taş yünü bazen asbest ile karıştırılır. Taş yünü ve cam yünü pnömokonyoz hastalığına neden olmaktadır. Asbest gibi solunum sisteminde hastalıklara neden olabilmektedir.
Cam yünü, kullanım alanı çok geniş olan bir malzemedir. Silis kumunun 1200 °C – 1250 °C'de aralığında ergitilerek elyaf haline getirilmesi ile elde edilir. Çakıl taşı, kum gibi maddelerin en az %95 SIO2 içeren bileşenlere silis ismi verilir. Yer kabuğunun yaklaşık olarak %26'sını ortaya çıkarır.
İçerisinde asbestin kullanıldığı ürünlere de kansorejen malzemeler diyebiliriz. Asbest yerine geçen cam yünü ve taş yünü tamamen zararsızdır demek mümkün değil. Solunum yolları tahrişi yaptığı tespit edilmiştir.
Ayrıca -200 / +400ºC aralığında kullanılan özel camyünü ürünler de üretilebilmektedir. Sıcağa ve rutubete maruz kalması halinde dahi, boyutlarında bir değişme olmaz. Zamanla bozulmaz, çürümez, küf tutmaz, korozyon ve paslanma yapmaz. Böcekler ve mikroorganizmalar tarafından tahrip edilemez.
İlgili 27 soru bulundu
Malzemenin R değeri ne kadar yüksekse o kadar iyi dirence sahip olduğu anlaşılır. Bu doğrultuda camyünü, ortalama 2.2 ile 2.7 arasında bir R değerine sahiptir. Taşyünü ise 3.0 ile 3.3 arasında değişen bir R değerine sahiptir. Dolayısıyla taşyünün ısıl geçirgenlik direnci, camyününe göre daha yüksektir.
Duştan sonra havluyla kurulamayın. Vücut kuruyana kadar bekleyin ve ardından bu sefer sabunla soğuk bir duş alın. Gözünüze cam yünü girerse, güçlü bir soğuk su jeti ile yıkayın. Tahriş devam ederse, derhal bir göz doktoruna, tercihen bir göz cerrahisi kliniğine başvurun veya bir ambulans çağırın.
Akciğer röntgeni ve tomografide tipik bulgular saptanabilirse de, kesin tanı için başvurulan standart yöntem akciğer zarı biyopsisidir.
Halk arasında asbestin (amyant) diğer adlarından birisi ''kaya yünü''dür. Bazen de ”taş yünü” diye de anılıyor. Asbest lifsi olup, asitlere, basınca, ısı ve ateşe dayanımlıdır.
Basınca dayanıklı borular, her türlü inşaat yalıtım malzemeleri, contalar, özel kâğıt ürünleri, özel filtreler ve fren balataları asbestin özellikle geçmiş dönemlerde sıklıkla kullanıldığı ürünlerin başında gelmektedir.
'Polietilen' adı verilen yalıtım malzemesinin yeni yönetmeliğe göre şu anda yasak olduğunu belirten Şen, “Mineral yünler dediğimiz malzemeler ise ham maddesi taş ve cam olan taş yünü ile cam yünüdür. Her iki malzeme de ısı yalıtımı ve ses yalıtımı yapar.
Fiberglas olarak da bilinen cam yünü, geri dönüştürülmüş cam şişelerden, kumdan ve diğer malzemelerden yapılmıştır. Doğal olarak yangın geciktiricidir, bu da onu yangının ciddi bir risk oluşturduğu alanlar için uygun hale getirir.
Taşyünün daha fazla avantajının olmasının sebebi malzemenin yanmaz, ses yalıtım, ısı yalıtım, izolasyon vb. gibi bir çok özelliği strafora göre daha fazla olması sebebiyle taşyünü malzemesini daha öncelikli malzeme olmasını sağlamaktadır.
İç bölme ve komşu duvarlarda, Merdiven ve asansör boşluklarına bitişik duvarlarda, Her türlü ahşap oturtma çatılarda, metal/sandviç çatılarda, Ahşap karkas binaların içten ısı/ses yalıtımı uygulamalarında vb. alanlarda kullanılır.
Yapılarda ve çeşitli alanlarda yalıtım performansı sağlamakta olan camyünü malzemeleri özellikle birçok yalıtım ihtiyaçlarını başarılı ile karşılamaktadır. Silis kumunun yüksek sıcaklıklarda ergitilmesi ile üretilmektedir. Ergitilen bu küm camyünü olarak üretilmekte ve elyaf formuna getirilmektedir.
Çatı arası yalıtım uygulamalarında en çok tercih edilen ısı yalıtım malzemesi alüminyum folyolu cam yünü çatı şiltesidir. Tavan arası ısı yalıtımında, döşemeye serilmek suretiyle uygulanır.
Mavi asbest
CAS numarası 12001-28-4 olan krosidolit başlıca Afrika ve Avustralya'da çıkarılır. Kimyasal formüllerinden biri Na2Fe2+3Fe3+2Si8O22(OH)2 olan krosidolit en tehlikeli asbest türü olarak bilinir. Beyaz, kahverengi ve mavi asbest dışında başka birçok asbest türü de doğada bol miktarda bulunmaktadır.
Asbest, yeryüzünün toprak örtüsünde doğal olarak bulunan bir mineraldir. Yer kabuğunu oluşturan kayaların yapısında da değişen oranlarda asbest mineralleri bulunur. Asbest, özellikle volkanik aktivitenin yüksek olduğu alanlarda sık rastlanan bir maddedir.
Şu anda cam yünü ve taş yününün kanserojen madde olduğuna dair kesin bir kanıt yoktur, o kadar ki son yıllarda mineral yün üretiminde çalışanlar üzerinde çeşitli çalışmalar yapılmıştır ancak bunlar solunum sistemi ile ilgili hastalıkları göstermemektedir ne de tümörlerle ilgili diğer semptomlar.
Alev almaması, soğuğa ve sıcağa dayanıklı olması, paslanmaması gibi özellikler sayesinde cam yünü oldukça uzun süre kullanılabilir. Cam yünü kullanım ömrü genel olarak 25 – 35 yıl arasındadır.
CAMYÜNÜ MALZEMELER
Zamanla bozulmaz, çürümez, küf tutmaz, korozyon ve paslanma yapmaz, böcekler ve mikroorganizmalar tarafından tahrip edilmez. Ergitilmiş camdan elde edilen ısı ve ses izolasyonunda kullanılan, bükülebilir, ateşe dayanıklı cam lifleridir. Kullanım alanı gerçekten çok geniş bir malzemedir.
İnteraktif etkiler Bilgi yok. HASSASİYET Bu tehlike kategorisi açısından sınıflandırma kriterlerini karşılamıyor Kısa süreli kaşıntı veya genellikle birkaç gün içinde kaybolan kırmızı lekeler oluşmasına sebep olabilir. İstisnai olarak alerji yapabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri