Cevap: Çamaşır suyu mikropları sadece yüzey öncesinde temizlenirse öldürür. Çamaşır suyu hızlı bir şekilde dezenfektan özelliklerini kaybeder. Organik atıklara maruz kalmış yüzeyler kirli görünmese de ortam yoğun mikroplu olabilir. Ön temizlik yapmazsanız çamaşır suyu ile mikropları öldürmüyor olabilirsiniz.
Çamaşır suyu mikropları öldürüyor mu? Evet, ama 10 dakika beklemeniz gerekiyor.
Çamaşır Suyu bakterileri öldürür mü, virüslere karşı etkili midir diye sorduğunuzda, cevap “evet”tir. Sadece uygun bir yüzeyde kullandığınızdan ve her zaman ambalajın üzerindeki kullanım talimatlarını okuduğunuzdan emin olun.
Domestos biyosit ruhsatlı çamaşır sularında bulunan sodyum hipoklorit yani halk arasında bilinen adıyla klor, temas ettiği mikropların protein yapılarını bozar. Bu sayede bakteri ve virüsleri yok ederken sizi de tuvaletlerden yayılan hastalıklardan korumaya yardımcı olur.
Temizleme işleminde, yüzeyleri ve nesneleri arındırmak için çoğunlukla su ve sabun ya da deterjan kullanılır. Bu durumda mikroplar mutlak şekilde ölmez. Ancak bazıları ortamdan uzaklaşacağı için, sizi enfekte edecek sayıda mikrop kalmaz. Sanitasyon ise temizlik, dezenfeksiyon veya her ikisiyle de yapılabilir.
İlgili 43 soru bulundu
En yaygın kullanılanlar ise etil alkol ve izopropil alkoldür. Alkollerin bakterilere, virüslere ve mantarlara karşı etkili olduğu söyleniyor. Ancak dirençli olan bakteri türleri üzerinde kalıcı bir etkisi bulunmamaktadır. Alkol miktarı hacmi %50'nin altında ise, mikroplar üzerindeki öldürücü etkisi de oranda düşüyor.
Bunun için ilk yöntem önce lekeli çamaşırı soğuk suda elde yıkamak, ardından lekenin üzerine beyaz sirke dökmek. Ardından makinede normal şekilde yıkamak. Diğer yöntem ise bir sprey şişesine doldurduğunuz beyaz sirkeyi lekenin üzerine sıkıp on dakika bekletmek.
Bu noktada çok ciddi bir kimyasal olan çamaşır suyunun yiyeceklerinizle temas etmesi ve dolayısı ile de vücudunuza girmesi çok ciddi bir kanserojen tehlikenin de habercisi olduğundan bulaşık makinelerinde çamaşır suyu kullanımı kesinlikle önerilmemektedir.
Ev ve iş yeri gibi çevre temizliğinde çamaşır suyuna mutlaka su eklenerek kullanılması gerektiğini belirten Öztürk, "Çamaşır suyunu 1'e 10 oranında suya karıştırmak çok önemli. Daha fazlası akciğerlere ve diğer hassas mukozalara, göz gibi zarar verebilir. Daha azı ise antiseptik özellik taşımayacaktır.
Çamaşır suyu ya da benzeri bir kimyasal zehirlenmesi kendisini hemen belli eder. Gözde yanmalar, ciltte kaşınmalar ve kızarıklıklar, kusma, bulantı, ishal, göğüste oluşan ağırlık hissi, solunum sıkıntısı, baş dönmesi gibi belirtiler oluşur. Bulantı ve kusma, zehirlenmelerin önemli belirtileri arasındadır.
Hijyenik temizlik için doğru malzeme seçimi önemli
Örneğin her temizlik ürünü ya da her çamaşır suyu Clostridyum Tetani, C. Perfiringes gibi çok tehlikeli olan bakterileri yok edemez. Temizlik sırasında tam anlamıyla hijyen sağlanamaması halinde geride kalan mikroorganizmalar, kısa sürede çoğalarak tehlikeyi katlar.
Asit – baz (çamaşır suyu , tuz ruhu gibi) zehirlenmelerinde kesinlikle kusturulmaz yine bol su verilir. 2 saatten daha uzun süre geçmişse kusturulmaz, bol su ve zeytinyağı verilir. Bilinci yerinde değil ise kusturulmaz. Yoğurt, ayran, yumurta akı koruyucu olarak verilebilir ancak çok önemli bir yararı d yoktur.
Dr. Görgüner, "Yapmış olduğumuz çalışmalarda özellikle çok yoğun çamaşır suyu ve bilhassa tuz ruhu ile karıştırıldığı zaman ortaya çıkan çok yüksek miktardaki klor gazına bağlı astım ataklarının tetiklendiğini hatta akciğerde çok nadir de olsa bir hasara yol açabileceğini biliyoruz" diye konuştu.
Çamaşır suyu, giysileri temizlemek, kir ve lekeleri çıkarmak, sararan ya da inatçı lekeleri olan beyaz giysileri ağartmak, renkli giysilerin rengini ve parlaklığını korumak için kullanılan kimyasal bir temizleyicidir.
Bu noktada kireci çıkarmak için kullanabileceğiniz en etkili yöntem ise karbonat kullanmaktır. Karbonat, çamaşır suyunun aksine biriken kireci doğrudan temizler. Çamaşır suyu ise tuvalette oluşan lekeleri ve kireci gizler. Tek yapmanız gereken karbonatı suyla karıştırarak bir macun kıvamına getirmektir.
1/10 oranında hazırlanan çamaşır suyu solüsyonu kirli alanın üzerine dökülerek 5-10 dk. bekletilir.
Cam temizleyici, tuvalet temizleyici, bulaşık deterjanı gibi kimyasal temizlik ürünleri asla çamaşır suyuyla karıştırılmamalı. Bu karışımla ortaya çıkan klorine gazına en ufak derecede bile maruz kalmak ciddi solunum ve göz problemlerine yol açabilir.
Yer temizliği için genellikle yer silme deterjanları kullanılmaktadır fakat temizlenecek alanın çok pis olduğu düşünüldüğünde yer silme kovanızın içine birkaç damla çamaşır suyu damlatılabilir.
Kumaş kaplı koltuklardan leke çıkarma yöntemleri
-Küçük lekeleri çıkarmak için çamaşır suyu kullanımı da yapabilirsiniz. Bunun için koltuğun küçük bir köşesinde işlem yapmak etkili olacaktır. -Küçük lekeler üzerinde uygulayabileceğiniz basit yöntemler arasında limon kolonyası da yer alıyor.
Çamaşır suyunun amonyak içeren temizleyicilerle karışımı veya idrar temizlemek için çamaşır suyu kullanımı zehirli klor gazları çıkarabilir ve azot triklorit denilen bir patlayıcı oluşturabilir. Asitler ile beraber kullanımı ölüme varabilecek zehirlenmelere neden olabilir.
bulaşık makinem için domestos kullanmam doğrumu sizce bu konu hakkında bana yardım edermisiniz ? domestos değil de çamaşır suyunu denesen daha iyi sonuç alırsın. çünkü domestos köpürdüğünden iyi durulanmıyor. ve cam eşyalar buğulu kalıyor. makineyi çalıştırırken bir iki damla damlat içine hiç bişi olmaz.
Bu hazırlanan çözelti kesinlikle içilmemelidir. Suyu dezenfekte etmek için kullanılacaktır. Elde edilen %1 lik çözelti ile içme ve kullanma suyunun dezenfeksiyonunun sağlanması için 19 Litre Damacana suya 3 çay kaşığı kadar ekleyip 30 dakika bekledikten sonra kullanılmalıdır.
Gerçekten dezenfekte edilmesi gereken bir çamaşırınız varsa, 60 derece veya üzeri bir sıcaklığı ayarlayın ve ağartıcı veya özel sterilize edici katkı maddeleri içeren bir toz deterjan kullanarak yıkama işlemini yapınız.
Yani, bir çamaşır makinesinde giysilerinizi yıkarken, ancak ve ancak makinenin kazanının tamamına 60 derecelik ısı uygularsanız başarılı olabilirsiniz.
Bu yüzden de olabildiğince elde yıkayıp temizlemeniz önerilir. Ancak çamaşırda dantel ya da işleme yoksa sıktırmadan 30 derecede makinede de yıkayabilirsiniz. Sentetik kumaşlar iç çamaşırı dezenfeksiyonu açısından en kolay türdür. Solma riski bulunmayan ürünleri kolaylıkla 90 derece seçeneğinde yıkayabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri