Çamaşır Suyuna Direkt Temasa Bağlı Reaksiyonlar Ağartıcıya maruz kalma solunum, yutma veya cilt teması yoluyla olabilir. Doğrudan temasta, ağartıcı, biyolojik dokularla reaksiyona girerek tahrişe ve hücre bozulmasına neden olur. Bu özellikle gözlerdeki, solunum yolundaki ve ciltteki daha hassas dokular için geçerlidir.
Cilt veya gözlerle temas ettiğinde tahrişe, kurumaya ve potansiyel olarak yanıklara neden olur. Çamaşır suyu buharının solunması akciğerlere zarar verebilir.
Çamaşır suyu, kimyasal adı sodyum hipoklorit olan, temizlik ve hijyen amacıyla kullanılan kimyasal maddedir. Kimyasal özelliklerinden dolayı öldürücü, zehirleyici, yaralayıcı, tahriş edici ve aynı zamanda yangın çıkartıcı, insanlara, bitki ve metallere etkisi olan bir maddedir.
- Çamaşır suyu sadece yüzey dezenfeksiyonu amacıyla kullanılmalıdır. Çamaşır suyunun (sulandırılmış olsa da) doğrudan cilt teması ya da ağızdan alımı kimyasal yanıklara yol açmaktadır.
Çamaşır suyu tek başına bile yoğun miktarda kullanıldığında ve bunu soluduğumuzda boğazınızda iltihap ve mide iltihap yapıyor. Gözleri tahriş ediyor.
İlgili 35 soru bulundu
Asit – baz (çamaşır suyu , tuz ruhu gibi) zehirlenmelerinde kesinlikle kusturulmaz yine bol su verilir. 2 saatten daha uzun süre geçmişse kusturulmaz, bol su ve zeytinyağı verilir.
İlkin Zindancı, el yıkarken deriyi kurutmayan ve tahriş etmeyen temizlik ürünlerinin kullanılmasını, daha sonra deride bariyer oluşturan nemlendiricilerin sürülmesini tavsiye ederek, şunları kaydetti: "El yıkamak için gliserin ve zeytinyağı gibi nemlendiriciler de içeren geleneksel beyaz kalıp sabun kullanılabilir.
Yanık durumunda uygulanabilecek en hızlı tedavi yöntemi yanık olan bölgeye soğuk su uygulamaktır. Soğuk suyla birlikte aloe vera jeli, bal, antibiyotik merhemler ve yanık kremi de yanıklara iyi gelen yöntemlerdendir.
Evlerde kullanılan çamaşır suyu temel madde olarak %3-%10 klora eşdeğer miktarda sodyum hipoklorid içerir bunun yanında stabilizör olarak %1 oranında sodyum hidroksid içermektedir. Klor çok toksik bir gazdır ve çok kısa sürede maruziyeti bile göz, burun ve boğaz irritasyonuna neden olur.
Çamaşır suyu ağız, mide ve boğazda iltihap yapabilir. Mukoz tabakasını bozar ve gözleri tahriş ederek solunum yollarında hastalıklara sebebiyet verebilir.
Temizlik amacıyla çamaşır suyu ve tuz ruhunun karıştırılması solunum zehirlenmeleri arasında yer alır. Gözde yanma, nefes almada güçlük, ishal ya da göğüste ağrı belirtileriyle görülür. Bu durumda ortam hızlı şekilde havalandırılmalı ve bu zehre maruz kalan kişi kusturulmamalıdır.
Çamaşır suyu ya da benzeri bir kimyasal zehirlenmesi kendisini hemen belli eder. Gözde yanmalar, ciltte kaşınmalar ve kızarıklıklar, kusma, bulantı, ishal, göğüste oluşan ağırlık hissi, solunum sıkıntısı, baş dönmesi gibi belirtiler oluşur. Bulantı ve kusma, zehirlenmelerin önemli belirtileri arasındadır.
Temizlik yaparken çamaşır suyu kullanılan yeri hemen yıkamak: Uygulanan yüzeyde çamaşır suyunun en az 10 dakika etki etmesini beklemek gerekmektedir. Çamaşır suyu tüketirken evi havalandırmamak: Virüslerin ölmesi için çamaşır suyu 10 dakika bekletilmelidir.
Yüzeyleri temizlemek için kullanılan çamaşır suyu, zararlı mikroorganizmalara karşı etkili olan sodyum bileşikleri içerir. Tüm sodyum bileşiklerinin metabolizmaya zararlı etkisi vardır. Sodyum solüsyonu içeren tüm ağartıcılar cilt problemlerinin yanı sıra birçok solunum ve mide-bağırsak problemine neden olur.
Çamaşır suyu, giysileri temizlemek, kir ve lekeleri çıkarmak, sararan ya da inatçı lekeleri olan beyaz giysileri ağartmak, renkli giysilerin rengini ve parlaklığını korumak için kullanılan kimyasal bir temizleyicidir.
Deterjanlar önce cildimizi koruyan yağ tabakasına, sonra da hücre zarındaki yağlara hasar vermek suretiyle ciltte soyulma, kızarıklık ve kanama odaklarına neden olur; kaşınma, yanma ve acı hissi oluşur. Her iki durumda da tedavide birincil yaklaşım sebep olan maddeden uzak kalmaktır.
Dr. Görgüner, "Yapmış olduğumuz çalışmalarda özellikle çok yoğun çamaşır suyu ve bilhassa tuz ruhu ile karıştırıldığı zaman ortaya çıkan çok yüksek miktardaki klor gazına bağlı astım ataklarının tetiklendiğini hatta akciğerde çok nadir de olsa bir hasara yol açabileceğini biliyoruz" diye konuştu.
Alerjik olduğunuz bir madde ile karşılaştığınız zaman immun sistem onu tehlikeli görerek histamin adı verilen kimyasal ajanı salıyor. Bu histamin deride döküntü, baş ağrısı, hapşırma, burun akıntısı, deride şişme, bulantı ve diareye neden oluyor.
Deterjan alerjisinin başlıca belirtileri; kırmızı döküntü, kabarcıklar, kuru, çatlayan ve pullu cilt, yanma, hassasiyet, şişlik, hafif ya da şiddetli kaşıntı şeklinde belirtilebilir. Deterjan ile vücudunuzun her yeri temas ettiği için bu belirtiler vücudunuzun her yerinde ortaya çıkabilir.
Peki, yüz tahrişi kaç günde geçer? Yüz tahrişinin geçme süresi; tahrişin altında yatan nedene, tahrişin şiddetine ve tedavi için kullanılan yöntemin çeşidine göre değişir. Genellikle yüzdeki tahrişin iyileşmesi birkaç hafta sürebilir(5) (6) (7) (9).
Cildi nazikçe kuruladıktan sonra tahriş olan bölgeye soğuk kompress uygulayabilirsiniz. Aloe vera jeli uygulamak, ağda sonrası tahriş olmuş cilt dokusunu yatıştırabilir ve iltihaplanmayı önleyebilir Ardından şişliği ve kızarıklığı hafifletmek için kortizon içeren krem sürebilirsiniz.
Serin su yeterlidir. Yanık bölgesinin üzerine yerleştirilen serin bir kompres veya temiz ıslak bez, ağrıyı ve şişmeyi hafifletmeye yardımcı olur. Serin kompresleri 5-15 dakikalık aralıklarla uygulayabilirsiniz. Aşırı soğuk kompresleri kullanmaya çalışmayın çünkü bu yaklaşım, yanıkları daha fazla tahriş edebilir.
Bepanthol Çok Kuru Ciltler veTahrişe Yatkın Bölgelerin Bakımı İçin Onarıcı Merhem. Bepanthol Onarıcı Bakım Merhemi cildi nemli, pürüzsüz ve yumuşak tutarak doğal bir bakım süreci oluşturur. Koruyucu, paraben, parfüm ve renklendirici içermeyen yapısıyla cilt tarafından iyi tolere edilebilen bir özelliğe sahiptir.
Çamaşır suları içeridindeki maddeler gereğince mikropları kısa sürede yok eder ve uzun kullanım alanları sunarlar. Çamaşır suları zeminlerde, fayanslarda ve beyaz çamaşırların parlaklığında kullanılabilir. İçerisindeki sodyum hipoklorist sayesinde kullanıldıkları üründe parlak ve mis gibi koku yayılımına sebep olurlar.
Cildinizin deterjan yüzünden tahriş olduğunu düşünüyorsanız ne yapmalısınız? İlk yapmanız gereken şey deterjanınızı hassas ciltlere uygun olan bir deterjan ile değiştirmektir. Bu değişim sonucunda derinizdeki tahrişler yok olursa problem çözülmüş demektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri