Bulaşık deterjanlarının molekülleri lekelerin, kir tabakasının ve yağın bulaşıklardan uzaklaştırarak giderin derinliklerine gitmesini sağlar. Bulaşık deterjanını suyla duruladıktan sonra bulaşıklar temizlenmiş ve tekrar kullanıma hazır hale gelmiş olur.
Çamaşır deterjanı (İngilizce: Laundry detergent) çamaşır yıkamak için eklenen bir tür deterjan veya temizlik maddesidir. En yaygın kullanılan leke çıkarma ürünlerinden biridir.
Deterjan ya da arıtıcı, petrol türevlerinden elde edilen, temizleme ve arıtma özelliği bulunan, toz, sıvı veya krem durumunda olabilen temizlik maddelerine verilen genel addır. Deterjanın sözlükteki tam karşılığı kir sökücü olup sabun dışındaki temizleyicilerin tümünü kapsar.
Çoğu bulaşık için en uygun seçenek sıcak sudur. Sıcak su bakterilerden kurtulmaya ve yağları çıkarmaya yardımcı olur. Su tipik olarak 45 Santigrat derece üzeri olmalıdır; tabii her bardak yıkayışınızda termometreyle suyun derecesini ölçmeniz gerekmez.
İlgili 33 soru bulundu
*Sıcak suyla yıkanmak daha fazla temizlik ve hijyen demektir. Yüksek ısıda bakteriler daha kolay ölür bu sebeple sıcak suyla yıkanmak gözenekleri açar ve cildi temizler.
Bulaşık makinesi tuzu, kireci önlediği için bulaşıklarınızın zarar görmesini ve makinenize kirecin verdiği zararı engelleyeceği için makinenizde her zaman tuz bulunması makineniz için faydalıdır. Makinenizde bulunan tuz, her yıkamada azar azar çözünerek makinenin yıkama suyuna katılır.
Deterjanlar suda suyun yüzey gerilimini azaltarak çamaşırlara nüfuz eder. Sabunlar da kimi zaman çamaşır temizliğinde kullanılır. Ancak sabunlar çoğu zaman deterjanların yerini almamaktadır. Deterjanların köpürme özellikleri de yıkamayı kolaylaştırmaktadır.
Deterjan aktif maddeleri suyun yüzey gerilimini azaltırlar. Suyun yüzey geriliminin azalması, balıkların deri ve solungaç epitellerinde geriye dönüşü olmayan zararlara neden olmaktadır. Deterjanlar kuvvetli ıslatıcı olmaları nedeniyle solungaçlara absorbe olarak ıslanmaya neden olurlar.
Renkli çamaşırlarınızda ise daha uzun süre parlak renklere sahip olmaları için ağartıcı içermeyen toz deterjanlar kullanmanızı tavsiye ederiz. Ancak toz deterjanlar çok fazla miktarda kullanıldığında, çamaşırlarınızda kalıntı bırakabilir. Ayrıca toz deterjanlarla düşük sıcaklıklarda yıkama yapmak uygun değildir.
Omo Hakkında Önemli Bilgiler
Omo, İngiltere ve Hollanda merkezli, dünyanın en büyük yiyecek, hijyen ve hızlı tüketim ürünleri üreticisi olarak bilinen Unilever şirketinin deterjan markalarından biridir.
Alo, Procter & Gamble şirketine ait deterjan markalarından biri.
Yumuşatıcı olmadan çamaşır yıkanır mı diye düşünüyor olabilirsiniz. Bazı kıyafetlerin yapılarını ve dokularını korumak için yumuşatıcı olmadan çamaşır yıkamak gereklidir. Mikrofiber bezler kiri mıknatıs gibi çeken özellikleri ile temizlikte harikalar yaratır.
Deterjanların içinde, yüzey aktif maddeler, ağartıcılar, enzimler, polimerler, zeolit, optik parlatıcılar, parfümler, sülfat, karbonat gibi maddeler var.
Bulaşık makinesi ise çamaşır suyu kullanımına uygun bir deterjan değildir. Çamaşır suyu güçlü formülasyonuyla makinenin iç aksamına zarar verebilir. Ayrıca bulaşık makinesi az su ile temizlik vadettiği çamaşır suyu kullanıldığında bulaşıklarınızın üzerinde kalıntı kalmasına ve sizi hasta etmesine sebep olacaktır.
Çamaşır makinesinde de kullanmayın
Bulaşık deterjanı sert yapılı ve dayanıklı tekstil ürünlerinin temizliğinde yaygın olarak kullanılıyor. Ayakkabılar, kotlar ya da kalın ketenlerin üzerindeki lekeleri kolaylıkla çıkarsa da ipek ve deri gibi hassas kumaşlardan uzak tutmakta yarar var.
Deterjan maddelerinin, emülsiyonlama, sabunlaşma, ıslatma, dağılma, süspansiyon oluşturma, mineral birikiminin kontrolü, durulama yeteneği, korozif ve toksik olmaması gibi özelliklerinin bulunması gerekmektedir.
Çamaşır temizliğinde kullanabileceğiniz maddeler; çamaşır sodası, sabun, boraks, karbonat, sirke, esansiyel yağ, tuz ve sudur. Bu hammaddeler ile dilerseniz elde, dilerseniz makinede kullanabileceğiniz toz, likit, jel, tablet çamaşır yıkama deterjanları hazırlayabilirsiniz.
Zayıf bir asidi çamaşır suyuna karıştırdığınızda toksik gazlar ortaya çıkıyor. Bu da ciddi kimyasal göz yanması ve akciğer hasarına neden oluyor. Cam temizleyici, tuvalet temizleyici, bulaşık deterjanı gibi kimyasal temizlik ürünleri asla çamaşır suyuyla karıştırılmamalı.
Bulaşık makinesi tuzu, bulaşıklarınızın daha temiz ve daha parlak olmasını sağlar. Ancak, doğru kullanımı için talimatları dikkatlice okuyun ve makinenizi düzenli olarak kontrol edin. Bulaşık makinesi tuzu biterse ne olur sorusuna cevap olarak bulaşık makinesinin tuz ayar lambası yanar olacaktır.
Bulaşık makinesi deterjanı yerine sirke ve limon tuzu karışımı Sirke ve limon tuzu karışımı bulaşıklarınızı temizlemeye ve parlatmaya yetiyor. Bulaşıklarınızı sağlıklı bir şekilde yıkayabilmek ve iyi bir şekilde temizlemek istiyorsanız sirke ve limon tuzu karışımını kullanabilirsiniz.
Bilindiği üzere, sirkeden genel olarak yüzey temizliğinde yararlanılmaktadır. Ancak bulaşık makinesinde sirke ile temizlik yapmak mümkün değildir.
Saçınızı durularken ılık veya soğuk su kullanmanız tavsiye edilir. Sıcak su, saçınızı kurutabilir ve saç derinizin doğal yağlarını yok edebilir. Soğuk su ise saçları daha parlak hâle getirmeye yardımcı olur. Üstelik saç tellerini sıkılaştırma ve nem dengesini sağlama gibi etkileri de mevcuttur.
Sıcak kompres uygulayın. Bir bezi sıcak (haşlayıcı olmayan) suya batırın ve 10 - 15 dakika boyunca bölgeye uygulayın. İrinin yüzeye çekilmesine yardımcı olur ve iyileşme sürecini hızlandırabilir. Sivilce bandı kullanın.
Ayak yorgunluğu için evde uygulanabilecek en iyi yöntem ayakları ılık suda bir süre bekletmek olacaktır. Çok sıcak veya çok soğuk su tercih edilmemelidir. Su, rahatlatıcı etkisi sayesinde ayak yorgunluğunu giderebilmektedir. Ayaklar bitkisel ve nemlendirici etkisi olan kremler ile ovularak da rahatlatılabilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri