Pamuklu döngülerinde çamaşırlar düşük su seviyesinde, titiz yıkama ile ve yüksek dönüş hızıyla yıkanır. Tüm bu etkenler de çamaşırları kırıştırır. Kolay kırışan çamaşırlar için hassas yıkama döngülerini kullanın.
Fazla bekletmek, sıcaklık ve ağırlığın da etkisiyle çamaşırlarda kırışık çizgilerinin oluşmasına neden olur. Son olarak çamaşır makinesinde yıkadığınız çamaşırlarda gereğinden fazla deterjan kullanmamaya dikkat edin.
Yapmanız gereken tek şey, ıslak kıyafetlerinizi kurutucuya koymadan önce birkaç parça buz küpünü makinenin içine atmak. Kurutucu içerisinde eriyen buzların buharı kıyafetlerinizin kırışmamasına yardımcı olur. Siz de kurutucudan çıkan kıyafetlerinizi ütüleme işlemine gerek kalmadan rahatlıkla giyebilirsiniz.
Kırışık Azaltma tuşu ne işe yarar? Çamaşırların yıkanırken daha az kırışmasını sağlar. Kırışmayı önlemek için kazan dönme hareketleri azalır, sıkma devri düşer ve yıkama daha yüksek bir su seviyesinde gerçekleşir.
İlgili 40 soru bulundu
Kırışıklık Önleme Fonksiyonu: Daha Az Kırışıklık Mümkün
Bu fonksiyon ile program sonlandıktan sonra kurutma makinesinin tamburu belli aralıklarla dönerek kırışık oluşumunu en aza indiriyor.
Çamaşır ve bulaşık makinaları en kayda değer enerji oranını suyu ısıtmak için kullanmakta. Kullanılan enerjinin ortalama yüzde 70'i suyu ısıtmaya harcanmaktadır. Eko programlarda ise suyu 60 derece yerine 40 dereceye çıkarırsınız. Yani suyu ısıtmak için harcanan enerjiden kısarsınız.
Kıyafetlerinizdeki kırışıklıkları açmak için temiz nemli bir havluyu, düz bir zemine serdiğiniz kıyafetinizin üstüne serin. Daha sonra havluyu kıyafetinizin üstüne doğru bastırarak kırışıklıkların hafif nemlenmesini sağlayın. Son olarak nemli kıyafetinizin kurumasını bekleyerek kırışıklıkların açılmasını sağlayın.
Ütü kullanmadan kırışıklıklardan kurtulmanın en pratik yollarından biri fön makinesinden yararlanmaktır. Kırışık kıyafetinizi iyice gerdirdikten sonra fön makinesini en sıcak seviyede açın. Üflenen havayı direkt olarak kırışıklıklar üzerine tutun. Bu sayede ütü kullanmadan kırışıklıkların açılmasını sağlayın.
Giysileri kurutucuya koyarken buz küpü de at.
Tamburlu kurutma, kırışıklıkları gidermenin harika bir yoludur. Kurutucuyu orta sıcaklık ayarına getir ve giysilerini yaklaşık 15 dakika kurut. Giysileri kurutucudan çıkarır çıkarmaz as ki kırışıklıklar geri dönmesin. İstersen giysilerini hemen giyebilirsin de.
Çamaşır makinesinde biriken kireç oluşumları için en etkili doğal yolların başında sirke-limon karışımı gelir. Ayrıca karbonat ve sirke karışımı da çamaşır makinesinin deterjan gözü, kazan, rezistans, kapak ve lastik gibi bölümlerinde biriken kirecin temizlenmesi için etkili doğal karışımdır.
Beyaz çamaşırları yıkarken dikkat edilmesi gereken diğer bir nokta ise çamaşır suyu kullanımından mümkün olduğu kadar kaçınmak. Çünkü çamaşır suyu beyaz çamaşırları zaman içinde sarartır. Zorlu lekeleri çıkarmada işe yarıyor olsa da, kıyafetlerin çok kirli değilse çamaşır suyu kullanmamalısın.
Çamaşır kurutma makinesinde kurutma yaparken renklilerin ve beyazların ayrı ayrı kurutulması gerekiyor. Özellikle ilk defa yıkanan koyu renkli çamaşırlar ile beyaz veya açık renkli çamaşırlar bir araya kurutulduğunda, açık renklilerin koyu renklilerden etkilenme ihtimali oldukça yüksek.
Ürünün arka kısmında 4 adet nakliye vidası bulunmaktadır. Nakliye vidalarının sökülmemesi durumunda yürüme sorunuyla karşılaşılacaktır. Nakliye vidaları sökülmemiş ise uygun bir anahtarla gevşetip elinizle sökebilirsiniz. Açık kalan vida deliklerini, ürün içerisinden çıkan plastik kapaklar ile kapatabilirsiniz.
Kurutma işlemi bittikten sonra çamasırlar makineden alınmadığı takdirde, 2 saat boyunca belirli periyodlarla kırışık önleme özelliği devreye girerek çamaşırlarınızın kırışması önleniyor.
Makinenin içine kapasitesinden fazla çamaşır koyulduğunda çamaşırlar zarar görebilir. Seçtiğiniz yıkama programının gerektirdiği miktarda çamaşır koyun. Ön kapağın lastiğine de çamaşır sıkışmadığına emin olun. Çamaşırlarınızı çok uzun süredir kullanıyorsanız dokularında yıpranmalar olacağından hassaslaşacaktır.
Keten, pamuk, polyester gibi yıkanabilen tüm doğal kumaş dokusuna sahip kıyafetlerde kullanılabilen ürün, zor kırışıklıklara sahip kumaşlarda ise ütü ile birlikte etkili bir çözüm sunar. Ütülemeyi düşündüğünüz kuru ya da nemli giysinizin üstüne HighGenic kırışıklık açıcı ütü spreyi püskürtün ve ütüleyin.
Kırışıklıkların temel sebebi ısı ve sudur. Isı, polimerleri yani bir kumaşın liflerini içinde tutan bağları kırar. Bağlar kırıldığında, lifler yeni pozisyonlara geçebilirler. Kumaş soğudukça, lifleri yeni bir şekil ile kilitleyen yeni bağlar oluşur.
SAÇ KREMİ+BEYAZ SİRKE+SU
1 çay kaşığı saç kremi, 1 çorba kaşığı beyaz sirke ve 2 su bardağı suyu temiz bir kapta karıştırın. Ardından huni yardımıyla boş bir sprey şişesine doldurun. Hazırladığınız karışımı hafif bir şekilde kıyafetlerinize püskürtün. Kıyafetlerin tamamen ıslak olmamasına özen gösterin.
Pamuklu ve jarse kumaşlar buhar yoğunluğu yüksek şekilde ütülenebilir. Dikey buharlı ütülerle bu kumaşların kırışıklıkları giderilir. Buharlı dikey ürünler geleneksel olmadığı için şüphe yaratsa da denendikten sonra birçok kullanıcı tarafından onaylanmıştır.
Perdenizi astıktan sonra buhar vererek kırışıklığı önlemeniz mümkündür. Kaynar suyun etkisiyle kırışıklık önleme: Küçük olan perdeleri kornişe taktıktan sonra altına leğen içinde kaynar su koyabilirsiniz. Böylelikle buharı alan perdenizdeki kırışıklıklar azalacaktır.
Sentetik çamaşırlara örnek olarak bluzlar, gömlekler, naylon çoraplar, spor giyim ürünleri, montlar, yağmurluklar gösterilebilir. Sentetik ürünlerinizi “Sentetikler” programında yıkayabilirsiniz.
İç çamaşırını doğru şekilde yıkamak için etiketteki talimatlara göre hareket edilmelidir. Hassas yapıdaki kumaşlardan üretilen iç çamaşırları “hassas” programda, günlük kullanıma uygun olan iç çamaşırları ise “iç giyim” programında yıkanmalıdır.
Çoğu kişi az sayıda çamaşır için bile makinesini çalıştırmaktadır. Çamaşır yıkarken en önemli tasarruf yöntemlerinden biri de makinenizi kısa programda çalıştırmaktadır. Uzun programlar hem makinenizin ömrünü kısaltmakta hem de gereğinden fazla elektrik harcamaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri