Cambridge Yaklaşımına göre, paranın hızı söz konusu ülkedeki kurumsal faktörler tarafından belirlendiği kabul edilmekte ve bu nedenle bugünden yarına değişmeyeceği varsayılmakta olup dolaşım hızı sabit kabul edilmektedir.
(Cambridge equation) Cambridge Üniversitesi profesörlerinden Alfred Marshall'ın öncülüğünde geliştirilen ve paranın miktar kuramını yorumlayan bir denklemdir. M = k.P.Y biçiminde ifade edilen denklemin sol tarafı ekonomideki para arzını sağ tarafı ise para talebini yansıtır.
Miktar teorisi veya paranın miktar teorisi, para arzının doğrudan doğruya fiyat seviyesiyle orantılı olduğunu belirten klasik ekonomi kuramı. Teoriye göre paranın değeri, ekonomideki para miktarına bağlıdır. Arzı artan malın fiyatının düşmesi ve arzı azalan malın fiyatının artması ilişkisi, para için de geçerlidir.
Değişim (Mübadele) Denklemine (MV=PT) referans yapılarak açıklanan Miktar Teorisi bugünkü matematiksel biçimiyle 20. yy. başlarında makro iktisadın gelişme aşamasında Amerikalı iktisatçı Irving Fisher (1867- 1947) tarafından sunulmuştur (De Long, 2000).
Fisher, yaklaşımına basit bir özdeşlikle başlamaktadır: MV = PT Buna, miktar teorisinin işlem (mübadele) denklemi denmektedir.
İlgili 25 soru bulundu
k: Reel gelirin bir yüzdesi olarak ifade edilir ve sabit olma eğilimindedir. Cambridge Yaklaşımına göre, paranın hızı söz konusu ülkedeki kurumsal faktörler tarafından belirlendiği kabul edilmekte ve bu nedenle bugünden yarına değişmeyeceği varsayılmakta olup dolaşım hızı sabit kabul edilmektedir.
Fisher, bir ekonomideki nominal faiz oranının, reel faiz oranı ve beklenen enflasyonun toplamına eşit olacağını belirtmiştir. Fisher denklemi olarak bilinen Denklem 1'de yer alan r, nominal faiz oranını göstermektedir. i, reel faiz oranı ve π, ise enflasyon oranıdır.
Friedman'ın ekonomik yönteme yaklaşımı, başlangıç eğitimi alan bir matematikçinin bakış açısını ortaya koymaktadır. Ekonomi, gelecekte ne olacağının öngörülmesine izin veren ya da geçmişte ne olduğunu basitçe açıklayan teori ve hipotezler ortaya koymalıdır.
Monetarizm, para arzı ile fiyatlar genel seviyesi arasındaki ilişkileri inceleyen bir iktisat teorisidir. Monetarizm, esasen enflasyon konusunu teorik ve ampirik çalışmalarla inceleme konusu yapmıştır.
Likidite tuzağı nedir? Likidite tuzağı para arzındaki artışların faizleri daha fazla düşüremeyeceği bir aşamayı ifade eder. Bu aşamaya gelindiğinde ekonomiye enjekte edilen likidite atıl birikim biçiminde elde tutulmaya başlanır ve dolayısıyla para arzındaki artış ekonomiyi canlandırmaya yaramaz.
(Relative price) Bir mal ya da mal ve hizmet grubunun fiyatlarının, bir başka mal ya da mal ve hizmet grubu fiyatlarına bölünmesiyle elde edilen değerdir. Nispi fiyat, mal ve hizmetlerin birbirleri karşısındaki durumunu belirler.
Spekülasyon güdüsü: İnsanların tasarruflarını en iyi nasıl değerlendirebilecekleri ile ilgili beklentilerinden kaynaklanan spekülasyon güdüsüyle para talebidir. Örneğin: Para yerine tahvil tutmanın nedenlerinden biridir.
πe (Beklenen enflasyon): Beklenen enflasyon artarsa, de˘ger tutma aracı olarak reel varlıklara talep artar, paraya olan talep azalır.
Friedman, 1976 yılında “Paranın Miktar Teorisi Üzerine Çalışmalar” başlıklı, editörlüğünü yaptığı bir kitap yayınladı. Bu çalışma ile Friedman, parasalcılığın temel ilkelerini ortaya koymuş oldu.
Likidite Tercihleri Teorisi: Faiz oranı artarsa, kişilerin para talebi düşer. Daha az nakit taşıma arzusunda olurlar. Çünkü faiz; parayı elde tutmanın alternatif maliyetidir. Bu maliyet arttığı kişiler daha az para talep ederler.
Parasal dengenin örneğin para arzındaki artış nedeniyle bozulması sonucu gelir ve fiyatların her ikisinde de artış ortaya çıkmaktadır(Hafer, 2001: 14). Şöyle ki; merkez bankasının para arzını arttırması halinde parasal denge bozulmakta, eldeki fiili para miktarı tutulmak istenen miktarın üzerine çıkmaktadır.
Monetarist teori, hızı genel olarak istikrarlı olarak görür, bu da nominal gelirin büyük ölçüde para arzının bir fonksiyonu olduğunu ima eder. Nominal gelirdeki değişimler, reel ekonomik aktivitedeki (satılan mal ve hizmetlerin sayısı) ve enflasyondaki (bunlar için ödenen ortalama fiyat) değişiklikleri yansıtır.
Monetarizm, esasen çağdaş iktisadi sorunlardan biri olan enflasyon konusu üzerinde durmuştur. Bu politika enflasyonun temel nedeni olarak para arzının hükümetlerce gereksiz yere ve aşırı ölçüde artırılmasını görmektedir. Monetaristlere göre, ekonomideki istikrarsızlıkların bir çoğu parasal kökenlidir.
Milton Friedman, Monetarizmin oluşumunda ve tanıtımında en önemli isimdir. 1976 yılında "Paranın Miktar Teorisi üzerine çalışmalar" adlı kitabında Monetarizmin temel ilkelerini ortaya koymuştur.
Phillips eğrisi, bir ekonomide enflasyonla işsizlik oranı arasındaki tarihsel ters yönlü ilişkiyi aktaran tek-denklemli emprik eğridir. 1958 yılında İngiliz istatistikçi ve ekonomist William Phillips tarafından bulunmuştur.
Keynesçi iktisatçılar, tam istihdamı ve fiyat istikrarını hedefleyen kamu politikalarını içeren bir devlet müdahalesini savunmuşlardır. Keynes teorisi göre, talebi canlandırmak ve küresel ekonomiyi depresyondan çıkarmak için hükümet harcamalarını azaltılmalı ve daha düşük vergiler uygulamalıdır.
Smith'e göre bir malın iki çeşit değeri vardır. Birincisi o malın kişiye sağladığı fayda, ikincisi o malın başka mallarla mübadele değeri.
Taylor kuralı (1993) hedeflenen enflasyon oranını nominal çıpa olarak içeren bir faiz haddi kuralıdır. Para otoritesinin enflasyonu yada fiyatlar genel düzeyini kontrol altında tutma yükümlülüğü, faiz kuralına nominal çıpa sağlamaktadır.
Makroekonomide, para arzı veya para stoğu, belirli bir zaman aralığında ekonomi genelinde dönen toplam paranın değeridir. Para arzı M1 ve M2 denen 2 araçla ölçülür. M1 (Money 1) ekonomideki nakit para, vadesiz mevduat ve çeklerin toplamıdır.
Reel servetin değeri basit olarak bu akımın kapitalize değeridir. Yani W = y/r. Buna göre, bir depresyon durumunda yalnızca fiyat seviyesi değil aynı zamanda faiz hadleri de düşerse, faiz hadlerindeki bu düşüş servetten sağlanan gelir akımının iskonto edilmiş değerinin artmasına neden olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri