Bu sorunun cevabına en yaygın bilinen 3 cevabını vermek isterdik fakat bulunulan ortamın koşulları, nem dengesi, iklim ve çevresel birçok faktör bunu etkileyecektir. Bilimin verdiği cevap ise 7 gündür. Bir insan susuz en fazla 7 gün hayatta kalabilir. Bu süre 168 saat olarak söylenebilir.
Sağlıklı bir yetişkin genelde 3 güne kadar susuzluğa dayanabilirken, bu sürenin çok nadir olarak 8-10 güne kadar uzayabildiği görülmüştür.
Daha ileriki aşamalarda cilt rengi grimsi mavi bir renge dönüşür. Normal koşullar altında yani bulunulan ortamın aşırı sıcak veya soğuk olmadığı ya da aşırı güç harcanmadığı durumlarda bir insan 3-5 gün susuz kalabilir. Kişinin sağlık durumuna da bağlı olarak bu süre birkaç gün uzayabilir.
Depremden sonra enkaz altında 50-60 saat sonra kurtarılan bebek veya yetişkinlerin olması aç ve susuz ne kadar dayanılabileceği sorularını gündeme getirdi. Bilim otoritelerince, vücudun susuzluğa dayanabileceği en uzun süre 1 hafta olarak belirlenmiştir. Açlıkta ise genel kabul gören süre 3 haftadır.
Sağlıklı insanların böbrekleri uzun süreler susuz kalmayı kaldırabilir. Ancak 16 saati geçen susuz kalma durumunda böbrek fonksiyonları düşük olan ya da sınırda olan hastalarda risk artmaktadır.
İlgili 36 soru bulundu
İleri sıvı kayıplarında tansiyon düşer, nabız artar, kas krampları oluşur, böbrek yetmezliği ortaya çıkar ve bilinç kaybı olabilir. Aşırı sıvı kayıplarına bağlı ortaya çıkan sorunlar kalp, beyin, böbrek, karaciğer gibi organlarda ilave bozukluklara yol açar.
Böbrekler Alarm Vermesi: İdrar
Böbrek susuz kalırsa belirtilerini idrar ile gösterebilir. Diğer belirtileri gözden kaçırsanız veya başka durumlarla karıştırsanız bile az idrar çıkışı ve normalden koyu idrar rengi, az su içtiğiniz konusunda sizi hemen uyarır.
Bir insan susuz en fazla 7 gün hayatta kalabilir. Bu süre 168 saat olarak söylenebilir. Çocuklar için veya sağlık durumu iyi olmayan biri için ise bu durum değişiklik gösterebilir. Buna göre bir insan susuz kaldığı zaman vücudunda tüm hücreleri susuzluk yaşamaya başlayacaktır.
BİR İNSAN AÇKEN KAÇ GÜN YAŞAYABİLİR? Yemek yemeden hayatta kalmanın süresi, vücut ağırlığına, genetik özelliklere, diğer sağlık sorunlarına ve en önemlisi vücudun ne kadar susuz kaldığına bağlı olarak değişir. Sıvı ve yiyecek olmadan insanlar genellikle 10 ile 14 gün içinde ölürler.
Kan hacmi azalır. Tansiyon düşer. Deri, dışkı ve akciğerler ile su kaybı devam ettiği için vücut kurur ve sağlığını yitirir. Vücuttaki suyun azalması sindirim sistemi bozuklukları, bağırsak sıkışmaları, zihinsel performansta bozulmalar, beden hareketlerinde azalma ve baş ağrılarını beraberinde getirir.
Kronik susuzluk, ürolitiazis denilen üriner sistem taş hastalığına neden olabilir. Yapılan araştırmalar ise su tüketimindeki artışın ürolitiazis riskini azalttığını ortaya koymuştur. İdrar yolu sisteminde taş oluşumuyla gelişen hastalık hem şiddetli ağrılara hem idrar yollarında tıkanmaya sebep olabilir.
Kronik dehidrasyonun DNA gibi vücudun genetik planındaki değişikler de dahil olmak üzere yapısal değişiklere yol açan kimyasal bir değişime neden olmasıdır. Beyine giden kan ve oksijen akışının azalması sebeebiyleş, hafıza kaybı konsantrasyon-odaklanma eksikliği ve hasarlı sinir hücreleri gibi sorunlara neden olabilir.
Konsantrasyon, el göz motor koordinasyonu bozulabiliyor, kısa süreli hafıza kayıpları yaşanabiliyor. Beynin bilişsel işlevlerinde sorunlar meydana geliyor. Su kaybını önlemek için vücut alarm vermeye başlıyor ve hava yolları kısıtlanıyor. Su tüketimi azaldıkça astım ve alerjiler kötüleşebiliyor.
Bilimsel araştırmalara göre, vücudun susuzluğa dayanabileceği en uzun süre 1 hafta olarak belirlenmiştir. Açlıkta ise genel kabul gören süre 3 haftadır. İnsan vücudunun düzgün bir şekilde işlevine devam edebilmesi için fazla miktarda suya ihtiyacı vardır ve bir kişi su olmadan yalnızca birkaç gün hayata tutunabilir.
Sadece Su İçerek Kaç Gün Yaşanır? Kişinin sadece su içerek yaşayacağı süre yaklaşık 2 aydır. Tabi kişinin kronik rahatsızlığının olması halinde yaşam süresi düşecektir. Önemli rahatsızlıkları olan kişilerde açlığa dayanma süresi birkaç güne kadar düşebilir.
Bebek/yetişkin çok fark etmeksizin, birçok insan (sağlık durumuna da bağlı olarak) 7-8 güne kadar susuz ve aç yaşayabilir. Bebeklerde bu 6 günü aşabilir. Eğer suya erişimi varsa, ezilme sendromu olmadığı sürece haftalarca da yaşayabilir.
Uzun süre aç kalındığında vücudumuz ilk olarak karaciğer ve kaslardaki glikojen depolarını yakıyor ve buradan elde ettiği glukozu kullanıyor. 8 saat sonunda ise bu depoların tükenmesi ile yağ yakımı süreci başlıyor ve kilo kaybı akabinde geliyor.
Açlık, büyüme hormonunun seviyesinin yükselmesini sağlar. Sağlıklı bir beslenme düzeni ile planlanmış uzun süreli açlık, kişilerin enerjilerinin yükselmesini sağlar. Bağırsak sisteminin daha doğru ve sağlıklı bir şekilde çalışmasını sağlar.
Vücudu aç bırakmak kök hücreleri tetikleyerek yeni akyuvar hücrelerinin üretimini arttırıyor. Bir başka deyişle açlık; vücuttaki kök hücrelerdeki bir düğmeyi aktif hale getirerek, vücudun bağışıklık sisteminin yenilenmesini gerçekleştiriyor.
Dünyada giderek artan susuzluk için açıklanan rakamlar endişe verici boyuta ulaştı. Günümüzde su problemi nedeniyle her gün 6 bin çocuk hayatını kaybediyor. Prof.
8- Baş ağrısı, unutkanlık ve konsantrasyon bozukluğu az su tüketimi sonucunda oluşabilir. 9- Saç dökülmesi ve kepeklenme: Az su tüketimi saç derisi kuruması ile birlikte kepeklenmeye neden olabilir. Bu da saç derisinin tutulmasını azaltıp, saç dökülmelerine zemin hazırlayabilir.
Sıcak havada susuz kalmak yaşlılarda dehidratasyona neden olabilir. Dehidratasyon, tansiyon düşmesine, kanın koyulaşarak damarlarda pıhtılaşmasına, böbreklerin süzme fonksiyonlarında bozulmaya ve buna bağlı olarak da kan kimyasında bozulmaya neden olabilecek çok tehlikeli bir durumdur.
Eğer aç karnına ve susuz olmadığın varsayarak bir bardak su içtiğini düşünürsek. Su içtikten sonra yaklaşık 20 dk sonra ince bağırsaktan su kana karışır. Böbrekler yaklaşık her 60dk vücudumuzdaki tüm kanı tek tur filtreler, eklersek yaklaşık 1 saat 20 dakika sonra bir bardak su atılmaya hazır idrar haline gelir.
Dehidrasyon, vücudun yeterli miktarda su almadığında ortaya çıkan bir durumdur. Vücut, suyunun önemli bir kısmını terleme, idrar yoluyla atılma ve solunum yoluyla kaybeder. Eğer bu kayıplar yeterli su alımıyla telafi edilmezse, vücut susuz kalabilir.
Böbrek yetmezliği teşhis edilirken, doktorunuz böbreklerinizin işlevlerini değerlendirmek için bazı testler yapabilir. Bu testler arasında kan testleri, idrar testleri ve böbrek resimleme testleri sayılabilir. Bu testler böbreklerinizin ne kadar iyi çalıştığını ve ne kadar hasar gördüğünü belirlemek için yapılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri