Türk sanatında camilerin süslenmesinde yaygın olarak kullanılan göz kamaştırıcı sanatlardan en köklüsü şüphesiz çini sanatı. Çini sanatının yanı sıra kalem işi, ahşap oyma, kündekâri, yazılı süslemeler, taş sanatı ve maden sanatı gibi çok sayıda farklı süsleme tekniğine yer veriliyor.
Nakkaş sanatı, cami, mescid, türbe, kasır, saray, yalı ve köşk benzeri yapıların kubbe içinin ve tavanının farklı materyaller ile işlenmesi, boyanması ve süslenmesi ile yapılan işleme denir.
Selimiye'nin minareleri kubbeleriyle altın oran nispetinde yüksekliklerinin birbiriyle orantısı var. Yukarı doğru minarelerin çeperinin inceldiğini görürüz. Bu da minarelerin ağırlık merkezini ortada toplamakta ve depreme daha dayanıklı hale getirmektedir." dedi.
Mescidde namaza duranların görebileceği yerleri süslemek, yaldızlamak ve çeşitli tablolar asmak mekruhtur. Cami yapımı için alınan paraların süslenmesi için kullanılması da mekruh görülmüştür. Süslemeleri kişiler ancak kendi malından yaptırırlar ya da parayı verene süslemede kullanılacağı söylenerek alınır.
Kubbe, binaların üstünü örtmek için kullanılan yarım küre şeklindeki mimarî unsur.
İlgili 37 soru bulundu
Türk üçgeni (üçgenler kuşağı, yedi sekiz), kübik bir alt yapı ile dairesel bir üst yapı olan kubbenin birleşmesi için alt yapının üzerine kuşak şeklinde yerleştirilen üçgenlerin, bir ters, bir düz olarak yerleştirilerek bitiş seviyesinde dairesel plan oluşturan mimari elemandır (Şimşek, 2010).
Daha önce görülen mimariler taklit edilerek yapılmış olabilirler. Ancak, minareler -İslam camilerine mahsus olarak- yerden göklere uzanan birer şahadet parmakları olarak tevhit inancını ilan etmektedir.
Cami; mavi, yeşil ve beyaz renkli İznik çinileriyle bezendiği için ve yarım kubbeleri ile büyük kubbesinin içi de yine mavi ağırlıklı kalem işleriyle süslendiği için Avrupalılar tarafından "Mavi Camii (Blue Mosque)" olarak adlandırılır.
yüzyılın başlarında “cami” kelimesinin tek başına kullanılmaya başlandığını göstermektedir. Daha sonra, içinde cuma namazı kılınan ve hatibin hutbe okuması için minber bulunan mescidler cami, minberi bulunmayan yani cuma namazı kılınmayan küçük mâbedler ise sadece mescid olarak anılır olmuştur.
Kur'an'da, hadislerde ve ilk tarihî kaynaklarda "câmi" yerine "mescid" kelimesi geçmektedir. "Mescid", "secde edilen yer" anlamında bir mekân ismidir. Namazın başka rükünleri de olmasına rağmen ibadet edilen yer, önemine binaen secdeye izafe edilmiştir.
Camide, Mimar Sinan'ın tasarladığı caminin kusurundan dolayı Tanrı'nın mükemmelliğini sembolize etmeye çalıştığı 999 pencere bulunmaktadır. Kubbe ve iç kısım pembe ve mavi renklerle boyanmış geometrik desenlerle süslenmiştir.
En sonunda, Mimar Sinan'dan camide bir lale motifi olmasını isteyerek arsasını satmıştır. Mimar Sinan da lale motifini ters olarak yapmıştır. Lale motifi bu arsada bir lale bahçesi olduğunu, ters olması ise sahibinin tersliğini temsil etmektedir.
Çinilerinde 101 çeşit lale işlemesi bulunan Selimiye Cami'nde bir de ters lale figürü bulunuyor.
Vitray, hem renkli camların birleşmesiyle oluşturulan yapıyı hem de bunu yapma sanatını ifade etmek için kullanılır. Camilerde revzen ya da elvan pencere adı altında bilinmektedir.
Cami süsleme, ibadet için bulunduğumuz alanların göze hitap etmesi anlamında cami içine veya dışına yapılan sanatsal çalışmalara denir. Caminin kubbesinin içinin işlenmesi, duvarlarında hat sanatından örnekler olması, kabarık motiflerin eklenmesi gibi benzeri bazı çalışmaları içerir.
Mimarlık ve dekoratif sanatta, süsleme bir yapının veya nesnenin parçalarını süslemek için kullanılan bir dekorasyondur. Anıtsal heykel ve dekoratif sanattalardaki eşdeğerleri gibi büyük figüratif elemanlar bu terimden dışlanmıştır. Çoğu süs eşyası insan figürlerini içermemektedir. Genel ölçeğe göre küçüklerdir.
Müştemilat, binaların dışına yapılan küçük bölümlerdir. Farklı ihtiyaçlara göre tasarlanıp inşa edilebilir. Kelime anlamı eklenti olan müştemilat; bir yapıya eklenen, yapının dışında ayrı bir işlev göstermesi için oluşturulan daha küçük yapı ya da bölümlerdir.
Mescit Arapçada secde edilen yer demektir. Orta Çağ İspanya'sında yaşayan Endülüslülerden miras kalan ve İspanyolcada cami demek olan 'mezquita' sözcüğü Arapça 'mescid'den gelişmiştir. Türkçe dini mimari terminolojisinde bu ibadethanenin küçüklerine mescit, daha büyüklerine ise cami denilmektedir.
Mihrap (Arapça: محراب), camide imamın namaz kıldırırken cemaatin önünde durduğu, kıble yönündeki duvarın ortasında bulunan oyuk ve girintili yer.
NEDEN 4 MİNARELİ? Yaklaşık 30'ar tonluk ve dört halifeye adanan 4 fil ayağı, caminin 26,50 metre çapında ve 53 metre yükseklikteki kubbesini taşıyor. Dört minare, Kanuni Sultan Süleyman'ın İstanbul'un fethinden sonraki 4. on şerefe ise Osmanlı'nın 10. padişahı olduğunu simgeliyor.
Efsaneye göre 'Dönemin padişahı I. Ahmet, minareleri altından yaptırmak istemiş. Ancak kaplamada kullanılacak olan altının değeri padişahın bütçesini fazlasıyla aşmış. Caminin mimarı Sedefkar Mehmet Ağa'nın bu emri 'altın' yerine 'altı' olarak işittiği söylenir. Bundan dolayı da camiyi 6 minareli inşa ettirmiş.
Çamlıca, Üsküdar'da yapımına 29 Mart 2013'te başlanan ve 3 Mayıs 2019'da açılışı yapılan cami, cumhuriyet tarihinin en büyük camisidir. 63 bin kişi kapasiteli ve 6 minareli cami 57 bin 500 metrekarelik alana sahiptir.
Türk Mimarisinde Alem
Camilerin kubbe ve minarelerinin en tepe noktasına konulan taştan veya madenden yapılmış hilalli tepeliktir. En üstten itibaren hilal,küçük küp, boyun, armud, bilezik, büyük küp, kova diye adlandırılır.
Hilal yalnızca bir semboldür. Hristiyanlığın simgesi olan "haç" ve Yahudiliğin simgesi olan "yıldız"a bedel, İslam'ın simgesi ve alameti olan "hilal" İslami yapıların üzerinde bulunur. Ayrıca bu hilaller, paratoner özelliğe sahip maddeden yapılmakla, yıldırımlara da mani olmaktadır.
Eski Türk inanışlarına göre hilal, gök tanrının simgesi şeklindeydi. Kur'an-ı Kerim'de ise hilal, hac vaktinin gelmiş olmasını ifade etmektedir. Bu sebeplerle Türk İslam inanışına göre hilal zamanla tevhidin simgesi halini almıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri