Bağırsak gazının en sık sebebi yutulan havadır. Hızlı yemek yemek, içecekleri kamış kullanarak içmek, sakız çiğnemek, şeker emmek, sigara içmek ve gevşek takma diş kullanmak hava yutmayı kolaylaştırır. Geğirti ile midede biriken aşırı gaz, yemek borusuna oradan da ağız yoluyla geri atılması ile oluşur.
Sarımsak ve soğan gibi sebzeler gaza neden olan besinler arasındadır. Sindirimi zor olan brokoli ve lahana gibi yeşil sebzeler gaz sıkışmasına sebep olabilmektedir. Süt ve peynir ve yoğurt gibi süt ürünlerinin içeriğindeki laktoz şişkinlik hissine ve gaza neden olur.
Baharatlar: Kimyon, kişniş, zencefil gibi baharatlar gaz oluşumunu azaltır. Yavaş Pişirme: Bakliyatları yavaş bir şekilde pişirerek gaz yapma olasılığını azaltabilirsiniz. Düşük ateşte pişirmek ve sık sık karıştırmak iyi bir yöntem olabilir.
Diyetinizdeki süt ürünlerini azaltmak gaz sancısı semptomlarını azaltabilir. Ayrıca, sindirime yardımcı olması için laktoz içermeyen süt ürünlerini deneyebilir veya laktaz takviyeli süt ürünleri alabilirsiniz. Kızarmış veya yağlı yiyeceklerin tüketimini azaltın. Yağ, bağırsaklardan gazın temizlenmesini geciktirir.
İlgili 27 soru bulundu
Bunlar lahana turşusu ve yoğurt gibi fermente gıdalarda bulunur. Yemek yedikten sonra yürüyüşe çıkmak, bağırsaklarda oluşan gazın hareketini kolaylaştırabilir. Yemek sonrasında dik oturmak ve ılık içecekler içmek de yardımcı olabilir.
Zencefil, mide bulantısı, hazımsızlık, gaz sıkışması ve mide nezlesine iyi gelir. Papatya çayı, rahatlatıcı etkisinin yanı sıra yatıştırıcı özelliğiyle gaz krampları engeller, iltihap giderici bir katkı sağlar. Nane çayı, midedeki gurultuyu ortadan kaldırır ve sancıdan kurtulmaya yardımcı olur.
Bütün yağlı yiyecekler, kızartmalar, kavurmalar, yağlı börek, çörek, pasta, kek, kurabiye, hamur tatlıları, yağlı etler, yağlı balıklar, tavuğun yağlı kısmı (derisi), sucuk, salam, sosis, pastırma, sakatatlar ( karaciğer, beyin, böbrek, dalak, işkembe, dil v.b sindirimi zor besinlerdir, uzak durunuz.
Karın bölgesine sıcak su torbası uygulamak, kasların rahatlamasına yardımcı olabilir. Nane çayı, papatya çayı veya zencefil çayı gibi bitki çayları sindirim sistemini rahatlatarak gaz sancısını hafifletebilir. Nazik bir karın masajı, gazın hareket etmesine ve rahatlamanıza yardımcı olabilir.
Sarımsak: Balık ve güveç yemeği tariflerinize ekleyerek fırınladığınızda, yemeklerinize aroma verirken pişirme işlemiyle gaz yapıcı etkisinden kurtulabilirsiniz. Ayrıca sarımsağı bir miktar soteledikten sonra yoğurdunuza eklemek veya sarımsak tozu kullanmak da iyi bir seçenek olacaktır.
Süt, şeker, yumurta, soya, glüten, buğday ve mısır gibi gıdaları tükettiklerinde hazımsızlık ve buna bağlı olarak da şişkinlik gözlenebilir. Bunlara ek olarak kuru baklagiller, lahana, karnabahar, brokoli gibi gaz yapan yiyecekler de şişkinlik nedenleri arasındadır.
GASMED etkin madde olarak 140 mg simetikon içerir. GASMED sindirim kanalında aşırı gazın yarattığı ağrıyı dindirmek için kullanılan bir gaz gidericidir. GASMED, gaz, şişkinlik, abdominal distansiyon ve intestinal gaz ile ilişkili diğer semptomların giderilmesinde antiflatulan olarak kullanılır.
Gaz çıkarmak, sindirimin bir parçasıdır. Bir insanın günde yaklaşık 14 ile 23 defa gaz çıkarması normal olarak kabul edilir. Ancak bağırsaklarda biriken gazlar bu sayının azalmasına ve ağrıya neden olabilir.
Mide üşütmesi veya gıda zehirlenmesinde olduğu gibi bazı akut hastalıklarda, aşırı gaz meydana gelebilir. Divertikülit, İritabıl bağırsak sendromu veya ülseratif kolit ya da Crohn hastalığı gibi enflamatuar bağırsak hastalığının olduğu daha ciddi kronik durumlardaki bir kaç belirtiden biri de gaz olabilmektedir.
Sigara terkedilmeli, sakız çiğnenmemeli, fazla hava yutmamak için içecekler de kamış kullanılmamalıdır. Süt ve süt ürünleri şikayetleri artırıyorsa kısıtlanmalıdır. Bol su tüketmek ve normal tempoda yürüyüş yapmak gaz şikayetlerini azaltmaktadır.
Kötü kokulu gaz çıkartma (yellenme) nedenleri: huzursuz bağırsak sendromu (İBS), kalın bağırsakta iltihap (enfeksiyöz kolit), iltihabi bağırsak hastalığı, bağırsakta emilim bozukluğu (malabzorpsiyon) ve Çölyak hastalığı gibi sorunların varlığında görülür.
Hızlı yemek yeme ya da besinleri az çiğneme genellikle daha fazla hava yutulmasına ve dolayısıyla bağırsaklarda daha fazla gaz birikmesine yol açar. Bunun yanında sigara içmek, gazlı içecekler tüketmek ve sakız çiğnemek gereğinden fazla hava yutmaya sebep olabilir.
Papatya, yatıştırıcı özelliğiyle bilinir. Papatya çayı ise dışkılamayı kolaylaştırarak gaz sıkışması sorununu çözer. Nane, tarçın, kakule, anason çayları da sindirim sistemini iyileştirerek hem mide hem de bağırsakta meydana gelen gaz sıkışmasını ortadan kaldırır.
Tüketilen yiyecekleri ve yutulan havayı fermente eden bağırsak bakterileri, midede ve bağırsaklarda gaz oluşumuna sebep olabilir. Gaz miktarının fazla olması durumunda ortaya çıkan bağırsak gazı şikâyetine en iyi çözüm elbette gazı “dışarı çıkarmak” olacaktır.
Örneğin, soğan, kuru fasulye, karnabahar, brokoli, kepekli yiyecekler, lahana, portakal, limon, greyfurt. Kafein içeren içecekler, çikolata, çay hem gaz yapar, hem de bebekte uykusuzluğa ve huzursuzluğa sebep olur.
Bebeğiniz için gaz yapmayan besinler arasında: kuru meyve, çörek otu, ceviz, fındık, badem ve yulaf ezmesinin yanı sıra çok aynı zamanda oluşan gazın da yok olmasını sağlayan rezene bulunur.
-Şekerli Gıdalar
Pasta, kurabiye, meyve suları, şekerli soda, şekerli tatlılar gibi şekerli yiyecekler de şişkinliğe neden olabilir. Nedeni:Şişkinlik nedeni yüksek lifli (posalı) besinler ile aynıdır ancak bu kez bağırsaklarda bakteri, şekeri sindirme sonucu gaz üretir.
Gün içinde içme suyunuza bir iki dilim limon atıp içebilirsiniz. Yemeklerden sonra midede gaz oluşuyorsa büyük bir bardak limonlu su midenizi rahatlatacaktır. Limonlu su regl döneminde oluşan şişliği ve gazı da ortadan kolayca kaldırmaktadır.
Fiziksel egzersiz yapmak gazın bağırsaklarda hareketini sağlayarak çıkışına destek olabilir. Özellikle yoga pozisyonları rahatlamaya yardımcı olabilir. Fiziksel egzersiz ile birlikte yapılan karın masajı da gaz çıkışında etkili olabilen bir yöntemdir.
SODA VE MADEN SUYU FARKI
Soda normal bir suya karbondioksit gazı eklenmesiyle elde edilen gazlı bir içecektir. Soda, genel hatlarıyla midenin rahatlamasını sağlar. Maden suyu ise mideyi rahatlatmadan daha önemli işlevlere sahiptir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri