İslam dininin ibadet mekanı camiler, bir kamu hizmeti vermektedir. Devlet, tüm resmi kurumların elektrik, su, ısıtma, soğutma gibi genel giderlerini karşılamaktadır. Türkiye genelinde camilerin aydınlatma giderleri, ibadet yerlerini yönetmekle görevli kurum olan Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından karşılanmaktadır.
camiler elektrik su doğalgaz gibi nanelere para ödemezler.
Ülkemizde camilerin elektrik faturaları devlet tarafından ödenmektedir. Fakat ısınma ve soğutma faturaları ise cami cemaati ve dernekler tarafından ödenmektedir.
Diyanet İşleri Başkanlığı İç Denetçisi Doç. Dr. Ahmet Onay, Türkiye genelindeki camilerin yüzde 78'inin giderlerinin doğrudan cemaat tarafından karşılandığını söyledi. Ayrıca yüzde 15'i cami derneklerince, yüzde 1'i de vakıflar tarafından karşılanıyor.
Dağıtım şirketlerinden doğalgaz temin eden konut, ibadethane ve cemevi abonelerinden 1 ay boyunca ücret alınmaması ile 25 metreküpe denk gelen bedelin 1 yıl boyunca ücretsiz olmasına ilişkin Cumhurbaşkanı Kararnamesi, Resmi Gazete'de yayımlandı.
İlgili 26 soru bulundu
Türkiye'de camilerin elektrik faturaları devlet tarafından ödeniyor. Fakat ısınma ve soğutma faturaları ise cami cemaati ve derneklerine aittir. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cemevleri ve vakıfların elektrik faturalarının da devlet tarafından karşılanacağını söyledi.
Dağıtım şirketlerinden doğalgaz temin eden konut, ibadethane ve cemevi abonelerinden 1 ay boyunca ücret alınmaması ile 25 metreküpe denk gelen bedelin 1 yıl boyunca ücretsiz olmasına ilişkin Cumhurbaşkanı Kararnamesi Resmi Gazete'de yayımlandı.
🔸 Cevap: Bu parayla farz ve vacip olan, insanın görevi olan şeyler yapılamaz. Mecbur değil, insan cami yaptırmaya. Zekat veremez, o paradan. Cami yaptırırsa bu bir tasadduk sayılır, yani hayır yolunda harcama, sadaka anlamına gelir.
Yani cami ve ekipmanlarının temizliğinden hem imam hem de müezzin eşit olarak sorumludurlar. Bu konuda kimsenin kimseye emir buyurma ya da hesap sormak gibi bir ayrıcalığı bulunmuyor.
Hukukumuzda kıyılar, sahipsiz doğal nitelikli ve herkese açık bir kamu malı olarak düzenlenmiştir.” KÖY KANUNU Madde 2 – Cami, mektep, otlak, yaylak, baltalık gibi orta malları bulunan ve toplu veya dağınık evlerde oturan insanlar bağ ve bahçe ve tarlalariyle birlikte bir köy teşkil ederler.
Değerli kardeşimiz, Camiye bedava olan su, kişilerin oradan alıp evlerinde kullanmaları için onlara da bedava olmadığından, caiz değildir. Herkese ancak ücretle helal olan bir suyu, kullanım izni haricinde faydalananlar, yani ücretsiz kullananlar kul hakkına da girmiş olur.
SON DAKİKA HABERİ: EPDK, corona virüs salgını nedeniyle elektrik ve doğalgaz faturaları için yeni bir karar aldı. Buna göre, elektrik ve doğalgaz sayaçları 3 ay boyunca okunmayacak, abonelere geçmiş tüketim ortalamalarına göre fatura gönderilecek.
Ülkemizde cami ve mescitler Diyanet İşleri Başkanlığınca ibadete açılmakta ve yönetilmektedir.
Su faturası ödemelerine ilişkin gecikmelerde hizmet kesintisi için tüketiciye tanınan süre 3 aydır. 3 aylık fatura gecikmesinin neticesinde 10 gün içinde suyunuz kesilir. Suyunuz kesildikten sonra 2 ay içinde tüm borcunuzu ödememeniz durumunda hakkınızda yasal işlem başlatılabilir.
Elektrik ve doğal gaz abonelikleriyle ilgili yeni karar: O ücret alınmayacak.
Faturalar Kaymakamlık Tarafından Ödenecek
Kampanya kapsamında depremzedelerin yerleştirildiği evlerin elektrik, su, doğal gaz faturaları, depremzedelerin kaldığı dönem için Kaymakamlık tarafından ödenecek. Bu hususta ev sahibine ilave bir gider doğmaması sağlanacak.
1 - Ekipler ilgili Müftülüğün yönetiminde görev yapmakla beraber, temizlik yaptıkları caminin imamına karşı da sorumludurlar.
Klozet kültürü ilahiyatçı ve modernist kültürüdür. Mendille temizlendim demek su varken caiz olmaz. Tuvaletten sonra ihtiyaca göre kadın ve erkeklerin avretlerini suyla temizlemeleri ayrıca istinca ve istibra etmeleri temizlik adabındandır.
Diyanet-Sen, Çalışma Bakanı'na rapor surmuş: “Covid-19'a bağlı ölümlerde cenaze yıkanmasında, gassallar (ölü yıkayıcılar) yerine imamlar ve Kuran kursu öğreticileri sorumlu ve zorunlu tutulmasın.”
O paranın 500 TL'si müftülüğe gider, geri kalan dört bin 500 TL'si gayriresmi olarak derneğe gider. Sadece Müftülüğe giden 500 TL'si kayıtlı olarak tutulur. Derneğe aktarılan dört bin 500 TL yardım toplanan camiye gitmez. Dernek bu parayı kendi kasasına koyar.
el Cevab: Faiz parasıyla borç kapatılmaz. Cami yaptırılmaz hayır hasenat işleri yapılıyormuş itikadıyla hayır yapılmaz. -Faiz parasını kendiniz yemeyin, darda kalmışlara dağıtılmak üzere kullanabilirsiniz. -Faiz yemenin günahı helak edicidir.
Konuyla ilgili olarak açıklamada bulunan Erenler Yeşiltepe Camii Dernek Başkanı Cahit Kaytaz yaptığı açıklamada; “Diyanet Vakfı, il ve ilçe müftülüklerinin cami önlerinde sergi yaparak para toplamaları kanunen yasaktır” dedi.
Şimdi de ikinci müjdemizi açıklıyorum: 1 ay boyunca Türkiye'nin tamamındaki konutların doğalgaz tüketiminden ücret almayacağız. Isınma dahil doğalgaz tüketiminin tamamını 1 yıl süreyle ücretsiz yapıyoruz. Yeni başlatacağımız çalışmalarla milletimizin karşısına daha pekçok müjdeyle çıkacağız.
Türkmenistan, 1991'de Sovyetler Birliği'nden ayrılıp bağımsızlığını kazandı. Bağımsızlık sürecini yöneten devlet başkanı Saparmurat Niyazov Aralık 1992'de deklare ettiği politika programı çerçevesinde Türkmenistan'da elektrik, su, doğalgaz ve tuz ücretsiz yapıldı.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, mutfak ve ısınma için kullanılan doğal gazın bir yıl süreyle ücretsiz verileceğini açıkladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Konutlarımızda ilk bir ay tamamı ücretsiz, bir yıl mutfak ve sıcak su kullanımındaki 25 metreküplük doğal gazı ücretsiz veriyoruz" ifadelerini kullandı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri