Olumsuz hava şartları: İnsanı sıkıntıya sokacak derecede yağmur, çamur, şiddetli soğuk, kar, ayaz, şiddetli sıcak, zifiri karanlık ve geceleyin şiddetli rüzgâr gibi hava şartları, vakit namazlarına olduğu gibi cuma namazına katılmamak için de birer mazerettir.
Camiler de ibadet mekânıdırlar. Hz. Peygamber (S.A.V.), “Ben hayızlı ve cünüp kimsenin mescide girmesini / mescid içerisinde bulunmasını helal görmüyorum.” “Mescid, hayızlı ve cünübe helal değildir.” buyurmuştur.
İslâm âlimlerinin büyük çoğunluğuna göre, kadınların âdet veya lohusalık hâllerinde camiye girmeleri caiz değildir (Mevsılî, el-İhtiyâr, 1/13; Mevvâk, et-Tâc, 1/552; Şirbînî, Muğni'l-muhtac, 1/279). Âdet ve lohusalık hâlleri, dinimizce hükmen kirlilik sayılmakta ve ibadetlere engel kabul edilmektedir.
Mescide Kimler Girer Kimler Giremez:
-Mescidler müminleri ibadet yerleridir. -Haremeyne sadece iman edenler girebilir. -Mekke Medine dışındaki diğer mescid olarak tahsis edilmiş yerlere sadece müminler girebilirler. Müşriklerin gezmek amacıyla mescidlere girmeleri haramdır.
Bunun için eskiden olduğu gibi bugün de hacılar Mescid-i Haram ile Mescid-i Nebevi`de istirahat edip yatarlar ve kimse de onlara mani olmaz. Bazı alimler camide yatmakta beis yoktur, yabancı (misafir) yatabildiği gibi yerli de yatabilir, diyor.
İlgili 19 soru bulundu
İslam inancına göre temizlik imandandır. Abdestte bir temizlik olduğuna göre her daim temiz olmak yani abdestli olmak güzel bir davranıştır ki Hz. Peygamberin de tavsiye ettiği bir sünnettir. Camiiler de ibadet mekanlarımızdır.
Câmiye girince de namaz kılmak için orada durduğu sürece, tıpkı namaz kılıyormuş gibi sevap kazanır. Biriniz namaz kıldığı yerden ayrılmadığı, kimseye eziyet etmediği ve abdestini bozmadığı müddetçe melekler: Allah'ım!
- Camilere başı açık ya da kısa kollu tarzı şeylerle girilebilir mi? Değerli kardeşimiz, Bir kadının başı ve kolları açık olarak dışarıda gezmesi ile camiye girmesi arasında, günah bakımından fark yoktur.
Bazı cemaatin camiye yalın ayak geldiği bunun ise doğru olmadığı vurgulanan yazıda şunlar dile getirildi: "Çıplak ve özellikle ıslak ayaklar, halılara mantar mikrobunun bulaşmasına sebep oluyor. Bu sebeple camiye mutlaka temiz çoraplarla gelinmeli.
2622'- Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Sizden biri mescide gitmek için çıktığı andan itibaren (her adımda) ayaklarından biri bir sevap yazarken diğeri bir günahını siler. ''
Âdet döneminde olan kadını boşamak Kur'ân ve sünnetin öngördüğü boşama usûlüne aykırıdır. Bu tür boşamalar bid'î talak olarak isimlendirilir. Bu nedenle bazı âlimler bu tür boşamanın geçersiz olacağını söylemişlerdir (İbn Teymiyye, Mecmûu'l-fetâvâ, 33/81 vd.).
🌼Eğer kadın adet döneminde cinsel ilişkiye girmeyi istiyorsa, herhangi bir ağrısı ve sancısı yoksa, kendini rahat hissediyorsa cinsel ilişki olabilir. Fakat bu durumda mutlaka prezervatif kullanılmalıdır. Çünkü adet döneminde Rahim içindeki kanın dışarıya atılması için rahim ağzı açıktır.
Âdetliyken ihrama giren veya ihrama girdikten sonra âdet görmeye başlayan kadınlar, tavaf dışında haccın bütün vazifelerini yerine getirebilirler.
Adetli kadınlara namaz, oruç, hac gibi ibadetler yasak kılınmış olsa da dua ve zikir edebilir, tespih çekebilir. Diyanet'e göre kadınlar regli dönemlerinde, kelime-i şehâdet, kelime-i tevhid, istiğfar, salâvat-ı şerife getirebilirler. Tefsir, hadis ve fıkıh eserlerini okuyup inceleyebilirler.
Peygamber'in (s.a.s.) çorapsız olarak namaz kıldırdığı kaynaklarımızda sabittir (Ebû Dâvûd, Salât, 89 [653]; İbn Mâce, İkâmetü's-salavât, 66 [1038]). Bu sebeple çorapsız olarak namaz kılmakta bir beis yoktur.
Başkalarına hastalık bulaştırma ihtimali olan insanların evlerinde oturmaları ve camiye gitmemeleri gerekir. Hastalara cuma namazı farz değildir. Hastalar cuma namazını kılmak için camiye gitmezler, bulundukları yerde öğle namazını kılarlar.
- Camiye girerken abdestli, temiz elbise ve çoraplarla girmeliyiz. Kokan elbise ve çoraplarla insanları rahatsız etmemeliyiz. - Girerken sağ ayağımızla girmeli ve salavat-ı şerife okumalıyız. - Camide boş bulduğumuz uygun bir yere oturmalıyız.
Soru: Camide top oynamak caiz midir? el Cevab: Caiz değildir. Din Allahın indirdiği kulluk hükümlerinin bütünüdür.
Soru: Camilere abdestsiz girilebilir mi? Cevap: Müslümanların bir zaruret bulunmadıkça içeride kalmak, belli bir zaman geçirmek üzere abdestsiz olarak camiye girmeleri caiz değildir. Bir ihtiyaç, iş ve zaruret sözkonusu olduğunda camiye abdestsiz olarak girilip çıkılabilir, bir müddet kalınabilir.
6- Camide konuşmak, gülmek, şakalaşmak sevapları yok eder. Hadis-i şerifte buyuruldu ki: (Mescitte dünya kelamı söyleyenin ağzından kötü bir koku çıkar.
Mescide Kimler Girer Kimler Giremez:
-Mescidler müminleri ibadet yerleridir. -Haremeyne sadece iman edenler girebilir. -Mekke Medine dışındaki diğer mescid olarak tahsis edilmiş yerlere sadece müminler girebilirler. Müşriklerin gezmek amacıyla mescidlere girmeleri haramdır.
Çünkü cami Allah'ın rahmetinin indiği yerdir.” Camide oturmak ibadettendir. Bir Müslüman camide otursa bile sevap kazanır. Camide cemaatle namaz kılmak için vakit namazını bekleyen kimse ya da camiye gidip cemaatle namaz kıldıktan sonra bir sonraki vakti bekleyen kimse Allah katında makbul bir iş yapıyor demektir.
Cevap: Özürsüz olarak kıbleye karşı ayaklarını veya bir ayağını uzatmak, tahrimen mekruhtur. Özür ile veya yanlışlıkla ayakları kıbleye karşı uzatmak mekruh olmaz.
Camide bir şey yemek, uyumak mekruhtur. Misafir olan müstesnadır. Misafir, camiye girerken İtikâfa niyet etmeli, önce tehıyyet-ül-mescid olarak, namaz kılmalıdır. Sonra, yiyebilir ve dünya kelamı konuşabilir.
Yani ev içinde mescid hükmünde sayılır. Bu bakımdan mescidin üstündeki dairelerde hamam ve tuvaletin bulunmasında bir kerahet görülmemiştir. (Celal Yıldırım, Kaynaklarıyla İslam Fıkhı, Uysal Kitabevi: 1/371-372.) Camilerin altında tuvalet yapmak caiz olsa da başka bir yerde yapılması daha uygun olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri