Buğulanma içerideki havanın dışarıdakinden daha sıcak ve nemli olduğu durumlarda oluşuyor. Soğuk havalarda dışarıda azalan bağıl nem miktarının üzerine bir de içerideki nemin artışı eklenince buğulanmalar kaçınılmaz bir hale geliyor.
Pencerelerde oluşan buğudan kurtulmak için en önemli şey iyi bir yalıtım yaptırmaktır. İyi yalıtımı olan pencereler oluşacak olan buğuyu ve terlemeyi önler. Yalıtım yapılması pencerenizdeki buğuyu önlemenin dışında enerji tasarrufu da yapmanıza sebep olacaktır. Bu yüzden pencerelerinizde ısıcam kullanmanız önerilir.
Yoğuşma, ısıda bir değişiklik olduğunda ve evlerimizdeki sıcak havanın, pencereler gibi soğuk veya ayaz yüzeylere çarpmasıyla meydana gelir. Bir pencerenin dış kısımlarında biriken yoğuşma ile mücadele yeterince kolay olsa da, çift camlı pencerelerin içinde biriken nem oldukça endişe verici olabilir.
Yolculuk sırasında genellikle soğuk havalarda ön cam buharı meydana gelir. Bu buhar dışardaki soğuk hava ve içerdeki sıcak havanın etkileşimi sonucu oluşur.
İlgili 24 soru bulundu
Sprey şişesinde 3 su bardağı su, 2 su bardağı sirke ve bulaşık deterjanı koyarak camlar silinebilir. Bu karışım ile silinen camlar daha çok parlayacaktır. - Buğulu camlar için yumuşatıcı kullanmak etkili bir çözüm olabilir.
Bir maddenin gaz fazından sıvı fazına geçmesine yoğuşma, yoğuşmanın meydana geldiği sıcaklığa ise yoğuşma sıcaklığı denir. Havaların soğuk olduğu zamanlarda camların buğulanması, buzluktan çıkarılan cam sürahinin üzerinde su damlacıklarının bulunması yoğuşmaya örnektir.
Odanın içinde en soğuk olan yerler pencere ve duvarlar olduğu için buralarda hava su buharını tutamaz ve su buharı yoğuşarak rutubete sebep olur. Kural: Bir fizik kuralı olarak sıcak hava içerisinde daha fazla nem tutabilir. Bu sebeple sıcak bir ortamda görece soğuk yüzeylerin rutubet tutma kapasitesi daha azdır.
İç ortamdaki nem oranını azaltmak için çift açılım yardımıyla kanat açılarak ortamın günde en az 3 kere 15'er dakika havalandırılması gerekir. İç buhar üretici (çamaşır kurutuma, banyo, mutfak) ortamların kapılarını kapalı tutarak nemin diğer ortamlara taşınmasını engellemek.
nemin hava akışı ile dışarı atılma ihtimalini azaltır. Yoğuşma cam yüzeyinde değil, pencere-duvar birleşimi ile duvar yüzeyinde olacaktır. Bu durumu önlemek için karşılıklı iki Pimapen pencere kanadının açılarak alanın günde en az iki kere havalandırılması yeterli olacaktır.
Bu noktada akla gelen ilk yöntem araç klimasını çalıştırmak oluyor. Aracınızın klimasını ön cama ve yan camlara doğru yönlendirerek kısa bir süre çalıştırdıktan sonra camdaki buğulanmaları ortadan kaldırabilirsiniz. Buğuyu yok etmenin bir diğer yolu da camları hafifçe aralamak.
Absorbe edici materyaller kullanarak saatinizin içindeki nem ve buğuyu çıkarabilirsiniz. Absorbe edici materyallere pişmemiş pirinç, silika jeli ve kedi kumu örnek olarak verilebilir. Örneğin saatinizi 2-3 gün boyunca pirinçte bırakarak nem ve buğunun çıkmasını sağlayabilirsiniz.
Kış aylarında dışarısı soğuk, arabanın içerisi sıcaksa, camlar iki havayı da gördüğü için buğulanma yapacaktır. Bunun dışında yaz aylarında dışarısı sıcak, içerisi klimanın etkisi ile soğuksa bu durumda da cam buğulanması olacaktır. Hava çıkış kanallarının olduğu kısımda, cam buğulanması daha da fazla görülmektedir.
Doğrulanmış Cevap
Yoğuşmada madde çevresine ısı verir. Kışın pencere camlarının buğulanması, yağmur yağdıktan sonra camların bir süre sonra buğulanması, buharın sıvıya geçtikten sonra sıvının camlarda süzülmesi ; gibi durumlar tamamen gazın sıvıya dönüşmesiyle alakalıdır yani yoğuşma örnekleridir.
Soğuk havalarda evi az havalandırıyor olmamız rutubetin artmasının sebebidir. İyi yalıtımlı pencereler doğal hava sirkülasyonu olmasını da engeller. Yani aslında daha iyi pencere kullanarak daha çok rutubeti evde tutmaya başladık. Havalandırmazsak bu rutubet kendini evin en soğuk yüzeylerinde mutlaka gösterecektir.
Bir miktar tıraş köpüğünü aynaya sıkıp elinizle eşit bir şekilde aynanın tüm yüzeyine yayın. Daha sonra aynayı mikrofiber bir bez ya da tüy bırakmayan yumuşak bir havluyla silin. Bu basit yöntem buharın aynanıza yerleşmesini önleyecektir çünkü tıraş köpüğü ayna üzerinde bir bariyer görevi görecektir.
Evdeki çeşitli kaynaklardan çıkan su buharı soğuk duvarlarda yoğunlaşır. Yoğunlaşma sonucu oluşan su, duvar tarafından emilerek rutubetin oluşmasına sebep olur. Rutubeti oluşturan bir başka etmen de yeterince yalıtım yapılmayan dış duvarların yağmur suyunu emmesidir.
Bir sprey şişe içinde bir bardak su ve beyaz sirkeyi karıştırın. Bu karışımı rutubetli odalara oda spreyi olarak sıkın ve kurumaya bırakın. Köşelerde oluşan rutubet izlerine de doğrudan uygulayabilirsiniz. Cam önünde oluşan rutubetler için de karışımı sıkıp bez ile silebilirsiniz.
Bunun sebebi mevsim değişimlerinde mekanlarımızda yaptığımız ısıtma-soğutma değişiminden kaynaklanmaktadır. Kış aylarında aşırı ısıtılan iç mekan (oda, ofis, balkon) havası ile temas eden soğuk cam yüzeyi yoğuşmaya neden olur. Yoğuşma neticesinde de terleme veya buharlaşma olarak nitelendirdiğimiz durum oluşur.
alüminyum pencerelerde kullanılan su tahliye kanalları, kasa ile kanat arasındaki boşlukta hava sirkülasyonu sağlayarak, oluşan rutubetin kurutulmasını ve bu boşlukta olabilecek suyu tahliye etmek için kullanılmaktadır.
C-Buharlaşma
Sıvıların ısı alarak gaz hale geçmesine buharlaşma denir. Elimize dökülen kolonya buharlaşırken bizden ısı alır. ➢ Buharlaşma sadece sıvının yüzeyinde gerçekleşir. ➢ Buharlaşma her sıcaklıkta gerçekleşmektedir. ➢ Ancak sıcaklık arttıkça buharlaşma da artar.
Kışın çamların buğulanması, taneciklerin ortama ısı vermesiyle gerçekleşir.
D-Yoğuşma (Yoğunlaşma)
Gaz haldeki maddenin sıvı hale geçmesine yoğuşma denir. Yoğuşma sırasında madde dışarıya ısı verir. Buluttan yağmur yağması, sis oluşması, sabahları otların üzerinde çiy oluşması, soğuk havada camlarda buğulanma olayları yoğuşmadan kaynaklanır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri