Cam ani soğutulmuş alkali ve toprak alkali metal oksitleriyle, diğer kimi metal oksitlerin çözülmesinden oluşan akışkan bir malzeme olup ana maddesi (SiO2) silisyumdur.
Genel yapısı %80 SiO2, %11 B2O3, %9 Na2O Al2O3 CaO As2O3 şeklindedir.
Cam ani soğutulmuş alkali ve toprak alkali metal oksitleriyle, diğer bazı metal oksitlerin çözülmesinden oluşan akışkan bir malzeme olup, ana maddesi (SiO2) silisyumdur. Dünya'da üretilen camın % 90'dan fazlasını, 2000 yıl önce olduğu gibi, kireç, soda ve kum oluşturmaktadır. Cam amorf yapısını koruyarak katılaşır.
Cam endüstrisinde kullanılan belli başlı hammaddeler kum, soda, dolomit, kalker, feldspat, sodyum sülfat, vb. olarak sıralanabilir.
Camın ana bileşenini, saydamlık özelliği sağlayan, amorf yapı içinde erimiş ve dağılmış olarak bulunan silisyum oksit ( SiO2 ) oluşturur. Camlar, çok sert ve kırılgan, basma dayanımları yüksek, hava, su ve asitlerin (Flour asidi dışında) kimyasal etkilerine dayanıklı malzemelerdir.
İlgili 36 soru bulundu
Cam ani soğutulmuş alkali ve toprak alkali metal oksitleriyle, diğer kimi metal oksitlerin çözülmesinden oluşan akışkan bir malzeme olup ana maddesi (SiO2) silisyumdur.
Cam, kumun soda ve kireçle karıştırılıp öğütülerek 1000 dereceden daha yüksek sıcaklıkta eritilmesiyle elde edilir. Bu karışım ile “soda camı” üretilir. Soda camı, şişe, pencere camı, bardak, vb yapımında kullanılır. Renkli camlar, karışıma metal tuzları katılarak üretiliyor.
Oldukça da basit bir bileşik. Beton, kumaş, tahta, cam ise daha karmaşık bileşikler. Bu bileşikleri kimyasal formüllerle anlatıyoruz.
3000 yılında yapıldığına inanılan ilk cam örnekleri Mezopotamya'da bulunmuştur. Camın ilk olarak nasıl üretildiğine dair hiçbir kanıt olmamasına rağmen, Romalı bir tarihci olan Pliny, Finike'li denizcilerin camı ilk olarak bulduğuna işaret eder.
Bu durumda camın kırılması fiziksel bir durumdur. Çünkü cam kırıldığında fiziksel görünüşünde değişiklik yaşanır. Kırılan her bir parça yine cam olduğu için kimyasal değişim denilemez. Şekil değişmesinden dolayı camın kırılması fiziksel değişim olayıdır.
Mineral Saat Camı
Standart temperli olan ve silikadan yapılan camın kullanılmasıyla üretilir. Bu tanım aynı zamanda “mineral cam nedir” sorusunu da karşılar. Silikadan yapıldığı için temizlemesi zaman alır ve oldukça zordur.
İhtiyaç halinde içerisine feldspa, dolomit, kalker ve soda gibi mineraller eklenen camın ham maddesi kumdur. Bu karışımların 1500 derece gibi yüksek sıcaklıklardaki fırınlarda eritilip şekil verilmesiyle üretilen madde camdır.
Cam bir maden olarak tanımlanır. Ama diğer madenlere göre çok önemli bir değişikliği vardır. O da “erime noktası” değil “yumuşama noktası” olmasıdır. İşte bu önemli özelliği nedeniyle camın içinde bulunduğu ortamın ısısı arttırılırsa gittikçe daha çok sıvılaşır ve akıcılık kazanır.
Cam, silisli kumun ya da potas katılarak yüksek ısıda eritilmesiyle elde edilen sert, saydam ve kırılgan cisimdir. İnsanlığın keşfettiği en eski ürünlerden biridir. Cam, incelendiğinde amorf katı sınıfına girmektedir, yapısını incelediğinde silis olarak adlandırılan kimyasal formülü SiO2olan silisyum dioksittirdir.
Hidroflorik asit (HF), hidrojen florür bileşiğinin sudaki çözeltisine verilen isimdir. Özellikle cam işleme sanayiinde kullanılır. Camı aşındırıcı etkisi olduğundan dolayı, cam şişelerde saklanamazlar. Berrak sıvı hâlinde olup, HF(aq) olarak tanımlanır.
Gözlük camları temel olarak 2 ana grubu ayrılır. Organik (plastik) ve cam (mineral) materyallerdir. Günümüzde cam hem ağır olması hem de kırılgan yapısı nedeniyle ayrıca işlenmesi zor olduğu için çok sık kullanılmamaktadır. Ancak görüntü kalitesi açısından en iyi materyallerden birisi camdır.
Camın anavatanının Mezopotamya bölgesi olduğu bilinmektedir. Camın gelişimine bakıldığında ise camın ilk olarak uygun kumun bol olduğu ve seramik yapımının gelişmiş olduğu bölgelerde üretildiği kabul edilmelidir. Cam boncukların ilk zamanlarda değerli taşlara alternatif olarak üretildiği düşünülmektedir.
Cam yapımı, büyük olasılıkla M.Ö 3. bin sonlarına doğru Bronz Çağ'da keşfedilmiştir. Arkeolojik kanıtlar, bu keşfin Mezopotamya'da meydana gelmiş olduğunu ortaya koymaktadır.
Cam bir amorf katıdır. Bu haliyle de yer yer davranış olarak sıvı halde bir maddeye benzer. Sıvı maddelerin genel özelliklerinden olan viskozite, camda da bulunan bir niteliktir. Diğer bir deyişle cam akışkan bir maddedir ancak akış süresi o kadar uzundur ki bu akışı bir insan gözleyemez, yaşam süresi yetmez.
Amorf katılar, gelişigüzel bir yapı gösterebilirler. Uzun süre beklemede akışkan olduğu gözlenmektedir. Genellikle sıvı halinin ani olarak soğutulmasıyla elde edilirler. Örneğin; cam, lastik ve plastikler bu türdendir.
Öncelikle, camın erime sıcaklığının 1400 °C olduğunu hatırlatmak isterim. Konu uzatıp sapmak istemem ama yangın türlerinin çeşitleri var ve genellikle çoğu yangın türü bu sıcaklığın altında olduğundan camın erimesi pek mümkün değildir.
Osmanlı'da 1600'lü yıllarda yapılan camlar günlük hayatta kullanılan gıda saklama kapları, mutfak eşyaları, şişe ve kavanozlardır.
Cam, erime noktası olmayan bir malzemedir. Isıtıldığında yumuşar ve istenilen şekli alır.
Aynı zamanda camdaki bir elektronun uyarılması için gereken enerji, görünür ışığın sahip olduğu enerjiden yüksektir. Bu nedenle görünür ışık camın içinde etkileşmeden geçer ve bu sebeple, cam saydamdır.
Isıl genleşme, camın en belirgin özelliklerinden biridir, ölçümü kolaydır. Bileşimsel değişmeler duyarlılıkla izlenebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri