- Adi heterojen karışım, karıştırılan maddelerin üç veya daha fazla olması durumunda karşılaşılan karışım çeşididir. Buna örnek olarak da, çamurlu suyun içerisine madeni bir paranın atılması gösterilir. Örnekleri çeşitlendirmek gerekirse, ayran, boza, çamur, meyve suyu, yağlı su heterojen karışımlara birer örnek olur.
SÜSPANSİYON: Dağıtan fazı sıvı , dağılan fazı katı olan heterojen karışımlardır. Örnek: çamurlu su, kum-su karışımı, naftalın + su, tebeşir tozu + su karışımı.
Yer altından çıkarılan maden filizleri, kaya parçaları, odun parçaları, bir bitki yaprağı, sis, ayran, petrol su karışımı , beton parçası, toprak, Kum-su,tebeşir tozu-su,zeytinyağı- su,sis,duman,süt,mayonez,toprak,karabiber-tuz karışımı,demir tozu-kükürt tozu vb. heterojen karışımlara örnek verilebilir.
Maddelerin birbiri içerisinde karışmaması ile beraber ve her yere yayılmaması adi karışım olarak bilinmektedir. Aynı zamanda heterojen karışım olarak ifade edilir. Heterojen karışım ise maddelerin her yerde aynı oranda karışmaması üzerinden anlatılır.
Çözünmeyen iki sıvının birbiri içerisinde heterojen dağılmasıyla oluşan karışımlara emülsiyon denir. Zeytinyağı – su karışımı emülsiyona örnektir. heterojen karışımlara koloit karışımlar denir.
İlgili 18 soru bulundu
Süspansiyon, çözelti içinde çözülmeden kalacak kadar büyük parçacıklar içeren heterojen bir karışımdır. Kum-su karışımı bir süspansiyon için verilebilecek örnekler arasındadır.
Gündelik yaşamdaki emülsiyonların çoğu, yağ/su emülsiyonudur, örneğin, tereyağ, margarin, süt, krema. Tereyağ ve margarinde su damlacıkları yağ ile çevrilidir (yağ içinde su emülsiyonu); süt ve kremada ise yağ damlacıkları su ile çevrilidir (su içinde yağ emülsiyonları).
Örnekleri çeşitlendirmek gerekirse, ayran, boza, çamur, meyve suyu, yağlı su heterojen karışımlara birer örnek olur.
Süspansiyon ya da Türkçe adıyla Katı Asıltı herhangi bir sıvı içerisinde katı bir maddenin çözünmeden kalmasıdır. Yani bir fazın diğer faz içerisinde dağılmasıyla elde edilen heterojen karışımdır.
Yeni tanıma göre; bir maddenin kendisi için çözücü olmayan bir ortamda 10−5-10−7 cm boyutlarında dağılmasıyla oluşan çözeltiye kolloidal çözelti denir. Örneğin kükürdün, kilin, sabunun suda dağılmasıyla kolloidal çözelti oluşur.
Çevremizdeki maddelerin çoğu karışım hâlindedir. Reçel, hava, toprak, kolonya gibi maddeler karışımlara örnek olarak verilebilir.
Birbiri içerisinde çözünmeyen ya da bir bütün haline gelmeyen, iki farklı madde olarak sıvı içerisinde kalan unsurlar örnek verilebilir. Bu bağlamda Zeytinyağı ile su en çok değerlendirilen ve bu konuda öne çıkan örnekler arasında yer almaktadır. Aynı zamanda homojen karışımın zıttı olarak ifade etmek mümkün.
Kahve, heterojen karışımdan süspansiyona örnektir.
Yağ-su, ayran, çamur, kum-su birer heterojen karışım örneğidir.
Kolloid; bir maddenin diğer bir madde içerisinde çıplak gözle görülemeyecek boyutta dağılmasıyla oluşan heterojen karışıma verilen isimdir. Kolloidal çözelti nedir? Bir maddenin kendisi için çözücü olmayan bir ortamda 10-5-10-7 cm boyutlarında dağılmasıyla oluşan çözeltiye kolloidal çözelti denir.
Süspansiyon, katı ilaçların bir sıvı içinde ufak partiküller halinde dağılması suretiyle elde edilir, bekleyince katı mad-de dipte çökebilir. Kullanılmadan önce çalkalanmalıdırlar.Bir sıvı diğer bir sıvı içinde ufak damlacıklar halinde dağılıp kolloidal bir karışım oluşturursa buna emülsiyon adı verilir.
Süspansiyonlar, yağlı veya sulu bir ortamda katı maddenin dağıtıldığı sıvı preparatlar veya kullanılacağı zaman sıvı ortamla karıştırılmak üzere hazırlanan toz karışımları şeklinde bulunurlar. Oral, parenteral, topikal, oküler, otik, pulmoner veya rektal yoldan uygulanabilirler.
Süspansiyon: Bir katının sıvı içerisinde dağılmasıyla oluşan heterojen karışımlara denir. Çamurlu su, ayran, kum-su karışımı örnek verilebilir. Emülsiyon: Bir sıvının sıvı içinde heterojen bir şekilde dağılmasıyla oluşan heterojen karışımlara denir.
Süspansiyon çeşitleri; sabit süspansiyon ve serbest süspansiyon olmak üzere ikiye ayrılıyor. Bu iki süspansiyon sistemi arasındaki fark, sahip oldukları askı sistemlerinden kaynaklanıyor.
Eğer bir lezyonu oluşturan yapılar birbirinden farklı özellikte ise o durumda heterojen olarak tanımlanır. Yani hem kistik hem de solid komponenti olan lezyonlara heterojen lezyon denir.
Heterojen Karışımlar
Bir maddenin,başka bir madde içinde çözünmeden dağılması sonucunda oluşan karışımlara denir. Heterojen karışımın heryerindeki özelliği aynı değildir. Heterojen maddeye dışarıdan bakıldığında karışan maddeler ayrı ayrı görünür.
Köpük hava dolu baloncuklardan oluşan yoğun bir bileşimidir. Köpük üç bileşenden oluşmaktadır. Köpük,Su ve Hava. Oranlanmış su ile köpük konsantresi karıştırılarak köpük çözeltisi elde edilir.
Bitümlü yalıtım emülsiyonları, bitüm taneciklerinin emülgatör yardımı ile su içerisinde dağılması ile oluşan bitümlü bağlayıcılardır. Bitümlü solüsyonlar, bitüm ile katkıların özel yöntemler kullanılarak karıştırılması ile elde edilen karışımlardır.
İki fazda da damlacıklar oluşur. Karıştırmanın durdurulması ile damlacıklar bir araya gelerek iki sıvı birbirinden ayrılır yani faz ayrılması olur. Emülsiyonlarda iki sıvının birbiri içerisinde homojen karışmasını/dağılmasını sağlamak üzere emülgatör (sürfaktanlar) kullanılır.
Su ve bitümün, özel yöntemler kullanılarak karıştırılması ile elde edilen, kullanıma hazır bir su yalıtım malzemesidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri