Su, H2O molekül yapısında bir inorganik maddedir.
Doğada su katı, sıvı ve gaz hâllerinde görülür. Kimyasal formülü (H2O) 2 hidrojen ve 1 oksijen atomundan meydana gelir. H+ iyonu içeren bir madde ile (ör. asit) ve OH- iyonu içeren maddenin (ör: baz) verdiği nötralleşme tepkimesi ile oluşur.
Su, orta sıcaklıkta bir sıvı halde olup ve bir gaz değildir. Suyun farklı bir madde molekülleri arasındaki çekiciliği adhezyon olarak adlandırılır. Su, hidrojen bağları oluşturabilen herhangi bir moleküle yapıştırıcıdır. Sudaki yapışkanlık nedeniyle, kılcal hareket oluşur.
-renksiz, kokusuz, tatsız ve saydam bir sıvıdır. - içinde çözünmüş bulunan gazlardan ve tuzlardan ileri gelir. - renksiz, kalın tabakalar halindeyken mavimtrak renktedir. -genleşir, dolayısıyla suyun özgül ağırlığı azalır.
Su, kohezyon kuvvetine (aynı cins moleküllerin arasındaki çekim kuvveti) sahipsiz, renksiz, kokusuz ve tatsız sıvı bileşiktir. Kimyasal formülü (H2O) olup, 2 hidrojen ve 1 oksijen atomundan oluşur. Su yüksek yüzey gerilimine sahiptir.
İlgili 17 soru bulundu
Su: Hidrojen ve Oksijen elementlerinden oluşan bir bileşiktir. Toprak: İçinde sayısız elementi barındıran bir karışımdır. Özetle modern bilime göre, dört elementin hiçbiri element değilmiş.
Hidrojen (H2) Gazı Nedir? Hidrojen, yeryüzündeki en hafif ve en çok bulunan patlayıcı gazdır. Hidrojen; sembolü H, atom numarası 1 olan kimyasal bir elementtir. Standart sıcaklık ve basınç altında renksiz, kokusuz, metalik olmayan, tatsız, oldukça yanıcı ve H2 olarak bulunan bir diatomik gazdır.
Su molekülünde 2 adet hidrojen ve 1 adet oksijen bulunmaktadır ve bunlar sanki bir üçgen meydana getiri gibi birleşmişler ve aralarında 104,5°' lik bir açı oluşturmuşlardır. İki hidrojen ve bir oksijen atomundan oluşan su molekülü, bütün oksitlerin ve belki de bütün bileşiklerin en önemlisidir.
Su, H2O molekül yapısında bir inorganik maddedir. Su molekülü, merkezinde bir oksijen atomu, iki köşesinde birer hidrojen atomu, diğer iki köşesinde ortaklanmamış elektron çiftleri bulunan bir düzgün olmayan dörtyüzlü şeklindedir. H O H bağ açısı 104,5o'dir.
Suyun kimyasal formülü H2O'dur. Bunun anlamı bir su molekülünün iki hidrojen ve bir oksijen atomundan oluştuğudur. İyonik olarak da, (H+) bir hidrojen iyonuna bağlanmış, (OH-) hidroksit iyonu; yani HOH şeklinde tanımlanabilir. Suyun molekül yapısı düzgün dörtyüzlü şeklindedir.
Her noktasında aynı ve değişmeyen bir kimyasal bileşime sahip olan maddeye saf madde adı verilir. Su, azot, helyum, karbondioksit ve hava birer saf maddedir. Saf maddenin sadece bir tek kimyasal element veya bileşimden oluşması gerekmez.
- Sıvı maddeler katı maddelere göre daha düzensizdir. - Sıvıların tanecikleri yer değiştirebilir. - Sıvıların tanecikleri birbirine temas halindedir. - Su, süt, zeytinyağı vb. gibi maddeler sıvı maddelere örnektir.
Saf su renksizdir. Fakat derin suda ışık deniz tabanından ansımadığı için koyu mavi bir renk alır. Bunun ardında temel fizik nedenleri vardır. İnsan gözü 380-700 nanometre arası dalga boyundaki elektromanyetik ışınımı algılayabiliyor.
Su ve ayran saf maddedir.
Su her şeyi çözer, çünkü kendisi bir "evrensel çözücü"dür.
Su her ne kadar diğer polar mülekülleri ve iyonları çözebilme özelliğine sahip olsa da, yağ molekülleri gibi kısmi pozitif ve negatif yüklere sahip olmayan apolar molekülleri çözme özelliğine sahip değildir.
Su önemli bir besin maddesidir ve insan vücudunda önemli bir rol oynar. Yiyecek olmadan birkaç haftaya kadar yaşayabiliriz, ancak su olmadan sadece birkaç gün yaşayabiliriz. Vücuttaki her sistem, hücrelerden ve dokulardan, hayati organlara, suyun işleyişini gerektirir.
Hidrojen atomları arasında bulunan 105o'lik açı nedeniyle su molekülü bipolar (iki kutuplu) yapıdadır.
Bir su molekülü, bir oksijen atomuna bağlı iki hidrojen atomundan oluşur ve bükülmüş bir yapıya sahiptir. Bunun sebebi, oksijen atomunun hidrojen atomlarıyla bağ kurmasının yanı sıra, 2 çift paylaşılmayan elektron bulundurmasıdır. Paylaşılan ve paylaşılmayan tüm bu elektron çiftleri birbirlerini iterler.
Suyun benzersiz molekül yerleşiminde iki hidrojen arasında 105o açı olacak biçimde oksijen atomuna bitişik konumdadır. Su molekülü hidrojen tarafı artı yüklü ve oksijen tarafı eksi yüklü olmak üzere asimetrik bir yapıdadır. Bu suyun bipolar yani iki kutuplu (molekülün ters uçlarında zıt yükler) olmasına neden olur.
Suyun, kimyasal formülü H2O'dur. Bunun anlamı bir su molekülünün iki hidrojen ve bir oksijen atomundan oluştuğudur. İyonik olarak da, (H+) bir hidrojen iyonuna bağlanmış, (OH-) hidroksit iyonu; yani HOH şeklinde tanımlanabilir.
Dünyadaki su kaynakları
Dünyadaki toplam suyun %97.5'i tuzlu su olup, okyanus ve denizlerdeki suyu oluşturmaktadır. Geri kalan %2.5 oranındaki su ise karalarda yer alan tatlı sudur. Bu miktar, buzullar, yer altı suları, tatlı su gölleri, atmosferdeki su, akarsular ve diğer kaynaklardaki suları oluşturmaktadır.
Diğer bir deyişle, su molekülündeki atomları bir arada tutan bağlar polar kovalent bağlar olup, molekülde oksijenin bulunduğu bölge kısmi eksi, hidrojenler ise kısmi artı yük taşırlar. Şekil olarak V harfine benzeyen su molekülü polar bir moleküldür.
H2o suyun kimyasal formülüdür. Kimyada iyon ve elementler birlikte yazılırken önce elementin sembolü sonra sayısı yazılır. Bu formüle göre su iki hidrojen ve bir oksijenden oluşmuştur.
Özellikle de bu örnekler ilköğretimden başlamak üzere pek çok kişinin bildiği çeşitli unsurlar arasında yer alır. Su ( H2O ) = Hidrojen bağının en iyi örnekleri arasında su yer alır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri