D-Yoğuşma (Yoğunlaşma) Gaz haldeki maddenin sıvı hale geçmesine yoğuşma denir. Yoğuşma sırasında madde dışarıya ısı verir. Buluttan yağmur yağması, sis oluşması, sabahları otların üzerinde çiy oluşması, soğuk havada camlarda buğulanma olayları yoğuşmadan kaynaklanır.
Havaların soğuk olduğu zamanlarda camların buğulanması, buzluktan çıkarılan cam sürahinin üzerinde su damlacıklarının bulunması yoğuşmaya örnektir.
Sıcak hava soğuk havaya oranla daha fazla nem taşır. Bu yüzden sıcak ve nemli hava, soğuk bir ortamla karşılaştığı zaman sıcaklığının azalmasıyla birlikte içerdiği nemin tamamını taşıyamaz hale gelir.Böylece içerdiği fazla nemi pencere gibi soğuk bir yüzeyin üzerine bırakır.
Genellikle soğuk havalarda görülen cam buğulanmalarının temelde çok basit bir sebebi var. Araç içindeki ve dışındaki hava sıcaklığı farkının yüksek olmasından kaynaklanan buğulanmalarda nem faktörü oldukça önemli. Buğulanma içerideki havanın dışarıdakinden daha sıcak ve nemli olduğu durumlarda oluşuyor.
Sıvı bir maddenin gaz haline dönüşmesine buharlaşma denir. Buharlaşma sıvı maddenin ısı almasıyla gerçekleşir.
İlgili 30 soru bulundu
D-Yoğuşma (Yoğunlaşma)
Gaz haldeki maddenin sıvı hale geçmesine yoğuşma denir. Yoğuşma sırasında madde dışarıya ısı verir. Buluttan yağmur yağması, sis oluşması, sabahları otların üzerinde çiy oluşması, soğuk havada camlarda buğulanma olayları yoğuşmadan kaynaklanır.
Bu yüzden pencerelerinizde ısıcam kullanmanız önerilir. Isıcam sayesinde yoğuşma olmayacaktır ve bu sayede buğuda olmamış olacaktır. Isıcam kullanıldığı zaman iç camlarda oluşan sıcaklık korunacağından su buharı gibi durumlardan dolayı olan buğuyu önleyecektir.
Camlar ve döşemeler ıslak bezle temizlenirken, silinen yerler kuruyana kadar ev havalandırılmalıdır. Evin duvarları ve tavanları yağlı boya ile boyanmamalı, plastik esaslı duvar kağıtları veya plastik boya tercih edilmelidir. Banyo ve tuvalet, kullanımdan sonra Pimapen pencere yardımı ile havalandırılmalıdır.
Hava içinde bulunan su buharının belli bir yoğuşma sıcaklığı vardır. Hava ortamdan daha soğuk yüzeylerle temas ettiğinde, yüzey sıcaklığı yoğuşma sıcaklığından düşük ise hava içerisindeki su buharı sıvı hale geçer. Bu olaya terleme denir.
Yoğuşma, ısıda bir değişiklik olduğunda ve evlerimizdeki sıcak havanın, pencereler gibi soğuk veya ayaz yüzeylere çarpmasıyla meydana gelir. Bir pencerenin dış kısımlarında biriken yoğuşma ile mücadele yeterince kolay olsa da, çift camlı pencerelerin içinde biriken nem oldukça endişe verici olabilir.
Sıcaklık farkının çok olduğu durumlarda cam buğulanması oluşur. Kış aylarında dışarısı soğuk, arabanın içerisi sıcaksa, camlar iki havayı da gördüğü için buğulanma yapacaktır. Bunun dışında yaz aylarında dışarısı sıcak, içerisi klimanın etkisi ile soğuksa bu durumda da cam buğulanması olacaktır.
Genellde soğuk havalarda oluşan cam buğulanmasının ana sebebi, araç içerisinde bulunan nemin sıcaklık farkı sebebiyle cam yüzeyinde bir katman oluşturmasıdır. Araçta cam buğulanmasını önlemek için 2 yöntem var. Bunlardan biri araç içerisindeki nemi azaltmak; diğeri ise cam yüzeyinde katman oluşumunu engellemektir.
Bu film tabakası küçük sıvı damlalarına dönüştüğünde gözlük camlarında yoğuşma meydana gelir. Özellikle dışarıdaki hava soğuk olduğunda, sıcak nefesle oluşan buhar, gözlüğünün camlarına çarpar ve buğulanmasına neden olur.
Buğulanma Nedir
Buğulanma suyun gaz halinden sıvı haline geçmesidir. Buğulanma sırasında su yoğuşmaktadır (yoğunlaşmaktadır). Buğulanma olayı günlük yaşamımızda pek çok alanda karşımıza çıkmaktadır. Halk arasında buna terleme de denilmektedir, fakat bunun terleme ile ilişkisi yoktur.
Suyun sıvı halinden gaz veya buhar haline dönüşmesi sürecidir ve suyun sıvı halinden gaz veya buhar olarak atmosfere iletilmesinin başlıca yoludur. Atmosferdeki nemin yaklaşık % 90'nı okyanuslar, denizler, göllerden; geri kalan % 10'u ise bitki yüzeyindeki buharlaşmadan meydana gelir.
Yoğuşma, gaz halde bulunan bir maddenin sıvı forma dönüşmesi olayıdır. Pencere, duvar ya da tavan gibi yüzeylerde sık sık yoğuşma durumu gözlemlenir. Yoğuşma sonucunda maddenin kimyasında herhangi bir değişiklik meydana gelmez. Yaşanan olay sonrasında sadece maddenin fiziksel hali değişir.
Isıcam'ın içinde (iki cam plaka arasında) olan terleme (buğulanma) üretim veya montaj hatasından kaynaklanan ve yalıtım camı ünitesinin özelliğini sona erdiren bir hatadır. Böyle bir durumda Isıcam ünitesi Isıcam Yetkili Üreticisi tarafından garanti kapsamında değiştirilir.
Nem çevremizdeki sıcak havadadır. Bu nedenle daha sıcak hava daha fazla nem tutar. Hava soğudukça daralır ve nemi yoğunlaşır. Sıcaklık düştüğünde, herhangi bir yoğuşma göreceğiniz ilk yer evi dış ortama bağlayan en soğuk yüzeyler olan cam balkon pencerelerdir.
Sıcak ve soğuk havanın karşılaşması ile gaz ortaya çıkıyor. PVC pencereler neden terler sorusunun yanıtı aslında budur.
Klima ile sıcaklığı kontrol edebilir, terlemenin önüne geçebiliriz. Fakat güneş ışınlarından korunmanın yegane yolu, cam filmi yaptırmaktan geçer.
Havada her sıcaklıkta belirli bir miktar su buhar olarak bulunmaktadır. Bu miktar arttığında veya sıcaklık düştüğünde, buhar su olarak yoğuşur ve terleme – nemlenme meydana gelir. Havanın içindeki su buharı, PVC pencereler ve cam yüzeylerde yoğuşma sıcaklığının altında olduğunda nemlenme – terleme görülmektedir.
Isıcam Sistemleri, Şişecam Düzcam tarafından düzenli olarak denetlenen Isıcam Yetkili Üreticileri tarafından üretilen çift camın markasıdır. Isıcam, iki veya daha çok sayıda cam plakanın aralarında ortam basıncına uygun kuru hava veya gazları barındıracak şekilde fabrika şartlarında bir araya getirilmesi ile oluşur.
Su Tutmayan ve Uzun Süre Kirlenmeyen Parlak Yüzeyler Oluşturur, Buğulanmayı Önler, Cila Etkisi Yapar.
Öncelikle araç camını temizleyin. Spreyi yaklaşık 20-30 cm uzaklıktan araç camına püskürtün. Sprey uygulandıktan sonra birkaç dakika bekleyin. Bu süre, spreyin cam yüzeyine nüfuz etmesini ve etkili bir şekilde çalışmasını sağlar. mikrofiber bez veya temiz bir bez kullanarak spreyi cam yüzeyine yayın.
Buzlanmış araç camı ise araba camı buz temizleyici kazıma aletleriyle önce hassas şekilde temizlenmeli, daha sonra yine antifriz özellikli sıvılarla temizlenmelidir. Öte yandan, su ve sirke etkili bir yöntem olarak buzlanan camların çözülmesinde de kullanılabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri