Can kulağı ile dinlemek deyimi birini çok iyi bir şekilde dinlemek anlamına gelmektedir. Bütün işlerini bırakarak bir kişinin bütün dikkati ile dinlenmesi anlamına gelmektedir.
Can kulağı ile dinlemek deyimi, birinin karşısındaki kişiyi çok dikkatli bir şekilde dinlemesi ve o kişi konuşurken başka bir şeyle ilgilenmemesi anlamına gelir.
Kulak kabartmak DEYİMİ AÇIKLAMASI
Çaktırmadan, belli etmemeye çalışarak dinlemek.
Turp gibi DEYİMİ AÇIKLAMASI
Çok sağlıklı, sağlam, rahatı yerinde. “Merak etme, turp gibi o.”
Can kulağı ile dinlemek deyiminin anlamı; kişinin kendisini vererek, büyük bir dikkatle karşısındaki kişiyi dinlemesine denir.
İlgili 40 soru bulundu
Göz gezdirmek DEYİMİ AÇIKLAMASI
Bir şeyi, bir yeri pek fazla dikkat etmeden çabucak incelemek.
Başının etini yemek deyimi uzun bir süre ısrar etmek, bir konuda bıktırana kadar rahatsızlık verecek derecede istemek anlamına gelmektedir. Başının etini yemek deyimi isteği olana kadar ara vermeksizin konuşarak istediğini yaptırmaya çalışma eyleminde kullanılmaktadır.
Herhangi bir sebepten dolayı yaşanan üzgünlük, kırgınlık ya da hayal kırıklığı karşısında konuşmamak ağzını bıçak açmamak deyimidir.
Boyunun ölçüsünü almak bir işi başaramayınca yetersizliğini kabullenmek anlamındadır. Bir işi başaramayarak bunu kabul etmek ya da haddinin bildirilmesi durumunda boyunun ölçüsünü almak deyimi kullanılır. Uygun anlamda olduğu zaman deyimleri cümle içinde kullanabilirsiniz.
Sabreden derviş muradına ermiş atasözü, gerçekleşmesini istediği bir iş olan kişilerin sabırlı olmaları ve acele etmemeleri sonucunda isteklerine ulaşacaklarını ifade etmek için kullanan bir atasözüdür.
Akla Karayı Seçmek, iki anlamlı bir deyimdir. Genellikle bir işi zamanında ve tam olarak istenildiği gibi tamamlamak için çekilen sıkıntıyı anlatmak için kullanılır. Deyim aynı zamanda bir şeyin sonuçlanmasını beklerken tedirgin olmak demektir.
Çorbada Tuzu Bulunmak Deyiminin Anlamı (TDK)
Bir yardımda kişilerin az da olsa emek harcaması elinden geleni yapması çorbada tuzu bulunmak deyimi ile açıklanabilir. Kişilerin az da olsa yardımcı olmak istediklerini anlatmak için söylenmektedir.
Daha önce duyulan sevgi ve ilgiyi kaybetmek, rağbet görmemek ya da değerini yitirmek gibi anlamlar üzerinden öne çıkmaktadır. Özellikle artık eskisi gibi ilgi görmeyen durumlar veya kişiler adına çok sık kullanılmaktadır. ''Bu oyun artık iyice gözden düştü.''
(bir şeye) kulak (kulaklarını) tıkamak (deyim):
bir şeyi duymazlıktan gelmek: 'Vücudu içinden duyduğu çöküntülere kulaklarını tıkar, gözlerini yumar.
Kulağını çınlatmak deyimi, ortak tanıdıklar hakkında konuşmak, onunla ilgili anıları aktarmak ve paylaşmak anlamına gelir. Halk arasında, biri tarafından hatırlanan ya da ismi yad edilen bir kişinin kulağının çınladığına inanılır. Bu nedenle "Kulağım çınladı. Biri beni anıyor." cümlesi kurulur.
Deyim. [1] Başına gelen bir olaydan kendine ders çıkararak onu bir tecrübe olarak hiç unutmamaya çalışmak.
Ateş püskürmek deyimi, çok kızmak, sinirlenmek, öfkelenmek ve sinirlerini kontrol edememek anlamına gelmektedir. Ayrıca sinir ve öfkesini kontrol edememekten dolayı ne söylediğini bilmemek, sinirli konuşmakta yine ateş püskürmek anlamındadır. Babası çocuğa karşı adeta ateş püskürüyordu.
Bir kişinin herhangi bir olaydan ya da sahip olduğu bir şeyden ötürü, kendini diğer insanlardan üstün görmeye başlamasına burnu büyümek denir. Bu deyim kibirlenmek ve üstünlük taslamak anlamında kullanılır.
Gözünde büyütmek bir deyimdir. Bir kimseyi ya da bir olayı olduğundan iyi görmek demektir.
İğne ile kuyu kazmak, bir hedefi gerçekleştirmek ya da planlanan bir şeyi yapmak için gerekli şeylerden mahrum olmak anlamına gelir. Bu deyimin sözlük anlamı, sonuç alınması mümkün olmayan bir iş için boşu boşuna uğraşmaktır.
çok tehlikeli bir işe atılmak, girişmek.
Bir kimseye, haberi olmadan, kötü bir duruma sokacak davranışta bulunmak başına çorap örmek anlamına gelmektedir. Aynı zamanda karşı kişiye gizlice plan kurmak şeklinde de ifade edilmektedir.
Deyimler, kültürümüzde ve Türkçede önemli bir yer tutar. Tadını çıkarmak deyimi de Türkçede yaygın olarak kullanılan deyimlerden birisi durumundadır.
Aş taşınca kepçeye paha olmaz atasözü durum ifadelerinde kullanılır. Bu atasözünün anlamı şu şekildedir: Kimi değersiz görülen, bir kenara atılmış bulunan araçlar bir zaman gelir gerekli olurlar; bir zararı önlemeye yararlar. İşte o zaman değerleri birden bire artar, kıymet biçilemez olurlar.
[1] Yaşayabilmek, harcayabilmek için çalışıp kazanmak.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri